Özel Haber

Çam kese böceğiyle geç mücadelenin bedeli senede en az 1 milyon euro!

Siyasilerin umursamazlığının bedelini gene halk ödeyecek...

Çevre Platformu'nun, çam kese böceğine karşı önlem almamakla eleştirdiği Tarım Bakanlığı önünde, dün yaptığı eylemden sonra Çevre Platformu’nun da dahil olduğu bir komite kurulacağı bildirildi.

Çevre Platformu, Biyologlar Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Yeşil Barış Hareketi, KEMA Vakfı, Orman Mühendisleri Odası, Dipkarpaz Çevre Koruma ve Sosyal Aktivite Derneği ve Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nden oluşuyor.

Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Poyraz: 'Bu seviyede bir zararda ilaçlama şarttır'

Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Poyraz konu ile ilgili Mikro-Makro’ya verdiği demeçte, ‘Zarar bu boyuta ulaştığında, havadan ilaçlama yapılması gerekir. Bu seviyede bir zararda ilaçlama şarttır’ dedi.

Biyolog Hasan Sarpten ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ‘Çam Kese dolu hediye paketimizi takdim ettikten sonra, Tarım Bakanı ile ilk kez görüşme fırsatı bulduk. Bilimsel verilerle yaptıkları sözde mücadelenin başarılı olma imkânı olmadığını çevre platformunun öngörülerini dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini anlattık. Aynı noktada değiliz ama "havadan biyolojik mücadeleyi de kapsayan entegre mücadele programı" oluşturmak için bizim de paydaş olacağımız bir komite oluşturacağını dile getirdi. Hep birlikte, ne kadar işlevsel olacağını bekleyip göreceğiz...’ ifadelerini kullandı.

Ancak Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş Kelle’nin bir komitenin kurulacağı şeklindeki beyanına rağmen komitenin toplanarak havadan ilaçlama yapılması kararı vermesi durumunda bile sorun çözülmeyebilir.

Çam kese böceklerine geç müdahalenin bedeli her sene en az 1 milyon euro!

Mikro-Makro’nun görüştüğü uzmanlar, 25 bin hektar kızıl çam ormanı olan KKTC genelinde çam kese böceği ile mücadelede havadan ilaçlama için her sene en az 1 milyon euro harcanması gerektiğini belirtti. 

Uzmanlar, ağaçlardaki zararın bu noktaya gelmesinden sonra havadan ilaçlamadan başka çözüm kalmadığını, pandemiden bu yana çam kese böceklerine karşı havadan ilaçlama yapılmamasının zararlının yaygınlaşmasına neden olduğu kaydetti.

Çam kese böceklerinin çam ormanlarına verdiği zarar bir kere bu seviyeye gelince, böceklerle 5-6 sene boyunca, her sene 1 milyon euronun üzerinde bir meblağ harcanarak havadan ilaçlama yapılması gerekiyor.

Bu da Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesine, her sene en az 1 milyon euro kaynağın konulmasını gerektirecek.

Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir: 'Geç müdahalenin bedeli her sene 1 milyon eurodan fazla kaynak gerektiriyor'

Mikro-Makro’nun görüştüğü Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, çam kese böceği ile zamanında mücadele etmemenin ve geç müdahalenin bedelinin her sene 1 milyon eurodan fazla kaynak gerektireceğini kaydetti.

Siyasilerin ‘uzun vadeli hesap yapmadığı’na işaret eden Sahir, ‘çam ormanlarının tekrar ekilmesi için harcanacak kaynağın havadan ilaçlama yapma maliyetinden çok daha fazla olduğu’nu vurguladı.

Sahir: 'İlaçlama maliyeti, yeni ağaç ekim maliyetinin sadece yedide biridir'

Doğan Sahir, Tepebaşı yangını sırasında yaptırdıkları hesaba göre ‘ilaçlama maliyetinin, ağaç ekim maliyetinin sadece yedide biri olduğu’nu vurguladı.

Sahir, ‘Ülke kaynaklarının siyasilerin yanlış kararları nedeniyle heba edildiği’ni, ‘zamanında yapılmayan mücadele nedeniyle bugün büyük bir para kaybı karşı karşıya kalındığı’na dikkat çekti.

Mikro-Makro konuyla ilgili daha önceki haberlerinde çam kese böceklerinin sayılarının artması sonucunda böceklerin ağaçları yapraksızlaştırdığını, yapraksız ağaçların fotosentez yapamadıkları için zayıfladığını hatırlatmış; çam kese böceklerinin zayıf hale getirdiği ağaçlara saldıran çam kabuk böceklerinin ise ağaçlara son darbeyi vurarak, ağaçların ölümüne neden olduğunu bildirmişti.

Çevre Platformu dün yaptığı basın toplantısında, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Orman Dairesi'nin 2016-2020 yılları arasında çam kese tırtıllarına karşı havadan başarılı bir şekilde biyolojik mücadele yürüttüğünü, 'havadan ilaçlama yapılan alanlarda Orman Dairesi'nin ölçümleri sonucunda ise %100’e yakın bir başarı elde edildiği'ni kaydetmişti.

Platform, 'tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi uyarılarımızı hiçe saymış, sözde uyguladıkları projelerle çam kese böceği sorununu çözeceklerini taahhüt ettikleri halde neredeyse hiçbir şey yapmamıştır' demişti.

Çevre Platformu, '2020 yılında aynı hükümet ve aynı bakan döneminde mücadele programı, birdenbire ve yerine hiçbir şey konmadan kesildi! Hiçbir şey yapılmadan geçen 3 yıl ardından 2023'de çam kese böceği hortladı' tespitini yapmıştı.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın