Özel Haber

Polis’te ruh sağlığı kriterlerine sıkılaştırma; dövme yaptırana esneklik geldi

KKTC Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasası, Madde 63 ve Madde 145 altında yapılan tüzükte değişikliğe gidildi.

KKTC Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Yasası, Madde 63 ve Madde 145 altında yapılan tüzükte değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Polis Örgütü Sağlık Tüzüğü’nde öğrenciliğe ve/veya ilk atanmaya engel yaratacak ya da yaratmayacak kriterlerde değişiklikler yapıldı.

Yeni Polis Sağlık Tüzüğü’ne göre psikolojik rahatsızlık dahil sağlık yönünden yetersizlik gözlemlenirse müdürlüğün talebiyle memur Sağlık Kurulu’na havale edilebilecek

‘Sağlık Kurulu’na Sevk’i düzenleyen 7’inci Madde’de 'psikolojik rahatsızlık dahil' sağlık yönünden memurun yetersiz olduğunun gözlemlenmesi durumunda Sağlık Kurulu’na havale edilebiliceğine yönelik değişikliğe gidildi. 

7’inci Madde’ye eklenen 7A Maddesi ile, ‘Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Polis mensupları, İtfaiye mensupları ve sivil hizmet görevlilerinin polislik mesleğini ve görevlerini yerine getirirken sağlık (psikolojik rahatsızlık dahil) yönünden yetersiz olduğunun gözlemlenmesi durumunda personelin bağlı bulunduğu müdürlüğün talebi üzerine Polis Genel Müdürlüğü tarafından sağlıklı görev yapıp yapamayacağının tespiti için ilgili kişi Sağlık Kurulu’na havale edilebilir’ şeklinde bir değişiklik yapıldı.

‘Ruh Sağlığı ve Hastalıkları’nı düzenleyen 19’uncu Madde genişletildi

Esas Tüzüğün ‘Ruh Sağlığı ve Hastalıkları’nı düzenleyen 19’uncu Maddesi’ndeki ‘Ruhsal yönden tam ve sağlam olacaktır. Geçmişinde ve halen hiçbir ruhsal hastalık, intihar girişimi ve kişilik bozukluğu olmayacaktır’ maddesi kaldırıldı. 

Yerine  konan yeni 19’uncu Madde’de (1) Ruhsal yönden klinik önem arz eden psikiyatrik veya psikolojik bir rahatsızlığı olmayacaktır. (2) Geçmişte ve halen şuur ve hareket serbestisini etkileyen, muhakeme bozukluğu yaratan bir hastalığı olmayacaktır. (3) Suicid veya homacid girişimleriyle sonuçlanan akıl hastalığı, zayıflığı veya kişilik bozukluğu tespit edilmemiş olmalıdır’ denildi.

Cinsel içerikli, siyasi ve dini dövmeler dışındaki dövmelere, yüz ve boyun bölgesinde olmaması şartıyla izin verildi

Esas Tüzüğün 20’inci Maddesi’ni düzenleyen ‘Cilt Hastalıkları’nda diğer değişikliklerin yanı sıra ‘dövme’ ile değişikliğe gidildi.

‘Yazlık üniforma giyildiğinde görülebilecek şekilde dövmesi bulunanlar öğrenciliğe ve/veya ilk atanmaya kabul edilmez’ bendi kaldırılarak yerine, “(2) A Yüz bölgesinde ve/veya boyun bölgesinde dövmesi bulunanlar veya (B) Yazlık üniforma giydiğinde vücudunun görünebilen yerlerinde yazı ile ve/veya şeklen hizmetten yararlananlarda rahatsızlık yaratacak cinsel içerikli dövmesi bulunanlar veya hizmetten yararlananlarda tarafsızlığından kuşkuya düşürecek siyasi veya dini içerikli dövmesi bulunanlar öğrenciliğe ve/veya ilk atanmaya kabul edilmez. (3) Dövmelerin siyasi, dini ve cinsel içerikli olup olmadıklarının tespitinin belirgin olmaması veya şüpheli olması durumunda konu ile ilgili son kararı Polis Hizmetleri Komisyonu verecektir.” denildi.

Böylece yazlık üniformalarda cinsel, siyasi ve dini dövmeler dışındaki dövmelere, yüz ve boyun bölgesinde olmaması şartıyla izin verilmiş oldu.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın