Özel Haber

KKTC ormanları yasa dışı betonlaşmaya yer açmak için mi kurutuluyor?

Orman Dairesi çam kese böceklerine bu sene de müdahale etmedi!

KKTC’de birçok ormanlık alan çam kese böceği saldırısı altında olmasına karşın Orman Dairesi 2020’den bu yana ne kimyasal ne biyolojik ne de keselerin toplanması suretiyle mekanik olarak hiçbir mücadele yöntemini hayata geçirmiyor.

Mikro-Makro’nun bu sabah Saint Hilarion çevre ormanında çektiği görüntülerde çam kese böceklerinin geçen seneye kıyasla çok daha geniş bir alana yayıldığı ve kızılçam yapraklarını yediği görüldü.

'Hükümetin gizli bir ajandası mı var?'

Bunun yanı sıra Girne’de elde kalan en büyük yeşil alanın çevresinde muazzam bir inşaat patlaması yaşanıyor. Orman Dairesi’nin ormanlara 2023 yılında müdahale edeceğini açıklamasına rağmen çam kese böceklerine karşı hiçbir çaba göstermemesi hükümetin ‘gizli bir ajandası mı var’ sorularının sorulmasına neden oluyor.

Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş geçen sene yaptığı açıklamada, "2022 yılında sadece yerden biyolojik mücadele yapıldığı’nı ileri sürmüş, "biyolojik mücadelenin çam kese böceği ile mücadelede yeterli olmadığı"nı söyleyerek, “çam kese böceği ile mücadelede geç kalındığı”nı kabul etmişti.

Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş 2023'ün Ağustos ayında böceklere karşı ciddi müdahalede bulunulacağını açıklamıştı ancak müdahale yapılmamıştı

Salih Güneş 2023’de “daha ciddi mücadele başlatmak için kaynak ayrıldığı”nı ve "ağustos ayı sonunda ciddi mücadele başlatacakları"nı duyurmuştu.

Bu açıklamaya karşın Orman Dairesi geçen ağustos ayında çam kese böceklerine ciddiye alınır bir müdahalede bulunmadı. 

2024 bütçesinde böceklere müdahale için yine kaynak ayrılmadığı doğru mu?

Orman Dairesi’ne 2024 bütçesinde havadan ilaçlama için kaynak ayrılmadığı doğru mu? İddialar böyle bir kaynağın olmadığı yönündedir…

Saint Hilarion çevre ormanında bu sabah yaptığımız gözlemler çam kese böceklerinin geçen sene ormanın böcekten temiz kalmış tek bölgesine doğru ilerlediğini, kısa bir süre içinde böceksiz bölgenin de istila edileceğini gösterdi.

Yağmurun mevsim normallerinin altında seyrettiği bu kış yağış miktarında artış yaşanmazsa ve iyice zayıflamış olan ağaçları kurutacak Akdeniz çam kabuk böceğinin ağaçlara saldırması söz konusu olursa, orman ağaçları kısa sürede ölecek.

Saint Hilarion ormanı çevresinde inşaat patlaması yaşanıyor

Girne’de çevre sakinlerinin gözleri önünde kurumaya başlayan kızılçamlar için Orman Dairesi’nin 2020’den bu yana önlem almaması ağaçların kurutulmak mı istendiği spekülasyonlarının yapılmasına yol açtı. Aynı bölgenin etrafında son 2 senedir gelişme faaliyetlerinin yoğun bir şekilde artması nedeniyle yurttaşlar Girne’nin tek ormanının da betonlaşmaya kurban edilmeyi mi çalışıldığı sorusunu soruyor…

Uzmanlar çam kese böceklerinin sayılarının artması sonucunda böceklerin ağaçları yapraksızlaştırdığını, yapraksız ağaçların fotosentez yapamadıkları için zayıfladığını kaydediyor. Çam kese böceklerinin zayıf hale getirdiği ağaçlara saldıran çam kabuk böcekleri ise ağaçlara son darbeyi vurarak, ağaçların ölümüne neden oluyor.

Mikro-Makro geçen sene konuyla ilgili yaptığı haberinde, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamit Ayberk’in Türkiye basınına yaptığı açıklamalara yer vermişti. 

Doç. Dr. Hamit Ayberk, çam kese böcekleri için "Sayıları çok fazlaysa ağaçları tamamen çıplak hale de getirebiliyorlar. Yaprakları kalmayan bir ağaç ise fotosentez yapamadığından, asimilasyon kaybına uğruyor ve zayıf düşüyor. Bu durumda sağlık durumu bozulan ağaçlar, kabuk böceklerinin saldırısına da açık hale geliyor. Akdeniz Bölgesi'nde çam kese böcekleri sonrasında görülen Akdeniz çam kabuk böceği ağaçların kurumasına neden olabiliyor’ demişti.

Orman Dairesi Müdürü Salih Güneş'in geçen yıl çam kese böceğinin ağaç yapraklarını yedikten sonra çamların baharda tekrar yeşerdiğini ifade etmesi ve "bu zararlının ağacı öldürmediği"ni ileri sürmesi bu nedenle tepki çekmişti.

Orman Dairesi yönetimi dairenin temel misyonunu yerine getirmekten aciz mi?

Orman Dairesi’nin ormanlardaki çam kese böceklerine karşı bu yıl da müdahalede bulunmaması durumunda Daire’nin temel misyonunu yerine getirmekten bile aciz olduğu apaçık ortaya çıkacaktır. 

Orman Dairesi’nin misyonu, ‘Ülkemiz sınırları içerisinde mevcut orman varlığını her türlü tehlikeye karşı korumak’, ‘orman mevcudiyetini artırmak’ ve ‘çağımızın getirdiği teknolojik yenilikleri de kullanarak ormanlarımızı en iyi şekilde yöneterek sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmaktır’.

Saint Hilarion çevresindeki yoğun betonlaşma ormanda yangın riskini ciddi şekilde artırırken dairenin misyonunu yerine getirmekten gitgide uzaklaşan yönetimi, dairedeki değerli memurları haksızca lekelemek pahasına böyle bir dairenin ne işe yaradığını sorgulatır hale gelmiştir.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın