Küratörlüğünü sanatçı Ayhatun Ateşin’in yaptığı, 25 sanatçının ‘kırmızı’ konseptiyle yarattıkları 44 eserin sergilendiği karma sergi ‘Kırmızı’, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi’nde açıldı.
Mevhibe&Mustafa Başman Vakfı’nın ve Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) katkılarıyla açılan sergide, Ali Asgar Çakmakcı, Ayhatun Ateşin, Ceyhan Özyıldız, Erdal Aygenç, Evrim Ergün, Ezgi Yemenicioğlu Negir, Gökhan Okur, Güliz Baydemir Katkar, Hüseyin Özçelik, İsmail Gökçe, Kaan Canduran, Kadir Sevim, Kemal Behçet Caymaz, Kübra Nur Güven, Mert Kılınç, Mete Hatay, Mine Okur, Mustafa Batıbeniz, Nurseren Tor, Raif Kızıl, Rana Amrahova, Sinem Kılınç, Soner Pilge, Umut Germeç ve Vedia Okutan Gaydeler’in eserleri sergileniyor.
Soldan sağa: Ayhatun Ateşin, Özdemir Tokel, Pınar Başman.
Birçok davetlinin katıldığı sergide, Başman Vakfı’nı Vakıf kurucusu ve Vakıf Başkanı, iş insanı Pınar Başman Süren, Vakıf kurucularından iş insanları Ali Başman, Osman Başman ve aileleri; BRTK’yı BRTK Müdürü Meryem Özkurt ve BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel temsil etti.
Ressam ve eğitimci Nurseren Tor.
Sanatçı ve eğitimci Nurseren Tor’un girişte tablolarını yaptığı serginin manifestosunda, ‘Kırmızı, tarihte her zaman güçlü bir sembol olmuştur. Savaşların, ihtirasın, tutkunun ve tehlikenin rengi olduğu gibi, aynı zamanda yeniden doğuşun, iyileşmenin ve yaşamın da rengidir. Bugün, dünya adeta bir uyarı veriyor; depremler, doğal felaketler, yok olan ekosistemler ve çatışmalarla çevrilmiş haldeyiz. Tüm bu kaosun ortasında, kırmızının çağrısı yükseliyor. Kırmızı, bizi uyanmaya, farkındalığa ve dönüşüme davet eden bir sinyal haline geliyor’ denildi ve ‘sanat yoluyla kırmızının pozitif tarafını ön plana çıkarıyoruz. Sizi de bu iyileştirici sürece davet ediyoruz’ çağrısı yapıldı.
Küratör Ayhatun Ateşin: “Evren artık bize depremler, savaşlar, ekosistemdeki bozulmayla sinyal veriyor”
Ülkemizde çağdaş seramik sanatının yayılmasına öncülük eden sanatçı, öğretim görevlisi ve küratör Ayhatun Ateşin Mikro-Makro’ya verdiği özel demeçte, “Bu sergi yolculuğu iki ay önce başladı. Bir başka mekânda yapılması planlanıyordu. O mekânda açılamadı. Yılmadık ve çok büyük bir çabayla Türkiye’den çalışmalar geldi. Sanatçıların kırmızının umuduyla yaptıkları eserleri sergilenmeliydi ve bu sergi açılmalıydı. Son iki haftada toparlandık. Mevhibe&Mustafa Başman Vakfı’nın katkılarıyla sergiyi gerçekleştirdik. Sergi mekânı olarak da BRT ev sahipliği yaptı.’ dedi.
“Bu alarm sinyalini bir umuda dönüştürmek istedik”
Ateşin sözlerine şöyle devam etti: “İçinde bulunduğumuz yılda bir umut olmak istedik. Evren artık bize depremler, savaşlar, ekosistemdeki bozulmayla sinyal veriyor. Bu bir kırmızı çizgi aslında ve evren alarm veriyor. Bizler de sanatçılar olarak dik duruşla ve inatla bu alarm sinyalini bir umuda dönüştürmek istedik. Bu paylaşımla bir yolculuk daveti yapmak istedik. Kıbrıs’ta üretilmiş eserlerin yanında Türkiye’den gelen eserlerle Mevhibe&Mustafa Başman Vakfı ile BRTK sayesinde bu sergiyi açabildik.”
Bir sanatçının tarihinde eserlerinin sergilenmesinin ve bir seyirciyi ağırlarken gösterilen özen gibi bir serginin de izaz ikramı dahil en iyi şekilde gerçekleşmesinin, sanatçının tarihe bırakacağı kanıt açısından çok önemli olduğunu söyleyen kuratör, “Kokteylin kırmızı konseptini taşıyabilmesi, mekândaki müziğin bile bir kırmızı etkisi olması lazımdı. Başman Vakfı Başkanı Pınar Başman, kendisi ile özel olarak çalıştığım bir seramik öğrencim ve sağ olsun hayır demedi. Sayesinde Kırmızı sergisini yarım bırakmadan, 2024’de kırmızı konseptiyle umudu koruyabilmek adına sene bitmeden açabildik.” dedi.
Her şeyin hayal kurmakla başladığını kaydeden Ayhatun Ateşin, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi’nin küratörlüğünü yaparken BRTK Müdürü Meryem Özkurt’la müze projesine de bir hayalle başladıklarını vurguladı. Bayrak Radyosu’nda eski bellekteki programlara baktıklarında sanat programlarının toplumda öncü olduğunu kaydeden Ateşin, böylece Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi’ni kurduklarını ve sergilere başladıklarını belirtti. Ayhatun Ateşin ancak özel kurumlarla ve sivil toplumla birleşerek sergilerin gücünü büyütebileceklerini sözlerine ekledi.
Soldan sağa: Meryem Öztürk, Pınar Başman Süren, Ayhatun Ateşin.
Başman Vakfı Başkanı Başkanı Pınar Başman Süren: “Sergiyi desteklemekten çok mutluyuz”
Mevhibe&Mustafa Başman Vakfı Başkanı Başkanı Pınar Başman Süren kızıyla birilikte seramik dersi almaya karar verdiklerinde Ayhatun Ateşin’le tanıştıklarını ve yaklaşık 3 senedir haftada bir buluştuklarını kaydetti. Sanatla iç içe olunca ülke için ne yapabileceklerini düşündüklerine değinen Pınar Başman Süren, Mevhibe&Mustafa Başman Vakfı’nın Kuzey Kıbrıs’ta sanatı daha ileriye taşımak için sanata nasıl destek olabileceğini hocası Ayhatun Ateşin’le her fırsatta konuştuklarını dile getirdi. 25 sanatçının 44 eserinin yer aldığı bir sergiyi desteklemekten çok mutlu olduklarını ifade eden Başman, sivil toplum kuruluşları ve sanatçılarla gönüllülükle detsek olduklarında çok büyük dostluklar kazandıklarını ve bunun büyük bir zenginlik olduğunu ayrıca vurguladı.
BRTK Müdürü Meryem Öztürk: “Aklımızdaki projeleri kaynak ve sponsor buldukça hayata geçiriyoruz”
BRTK Müdürü Meryem Öztürk Kıbrıs Türk sanatının ve sanatçılarının tanıtımında yerel ve uluslararası sergilerin önemine değinerek, Başman Vakfı’nın katkıları söz konusu olursa Türkiye’de de sergi yapılabileceğini kaydetti. Meryem Öztürk, Pınar Başman’la Kıbrıs Türk Girişimci İş Kadınları Derneği (GİKAD) ailesinde beraber çalıştıklarını belirtti. Sürekli proje ürettiklerini ifade eden Öztürk, akıllarındaki projeleri kaynak ve sponsor buldukça hayata geçirdiklerini anlattı. BRTK Müdürü, ‘Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi bir hayaldi ve gerçekleşti. Daha birçok hayalimiz var. Hepsinin gerçekleşmesini ümit ediyorum. Ve gerçekleşeceğine eminim. Her şey önce ümitle ve hayalle başlar’ dedi.
‘Kırmızı’ sergisi, Lefkoşa’da Bayrak Radyo Televizyon Kurumu binası içindeki BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi HD Sergi Salonu’nda izlenebilir.
Yorumunuz