Kıbrıs

Avrupa Komisyonu taslağı: Kara paranın önlenmesi yasaları için son tarih, 2024

Avrupa Birliği, kara paranın aklanmasının önlenmesi için yeni bir denetim birimi kuruyor. Birim kurulmadan önce 2024'e kadar AB'nin kara paranın aklanmasına karşı yasalarının Birlik'deki her ülkede uyumlu hale getirilmesi şart koşulacak.

Avrupa Komisyonu, bazı üye devletlerin kara para aklamayla mücadele için mevcut AB hükümlerini kullanmak konusunda isteksiz olması nedeniyle, doğrudan denetleme yetkilerine sahip yeni bir kontrol mekanizması kuracak.

AB'nin Kara Para Aklamayı Önleme Otoritesi, AMLA 2024'de kurulacak

Yeni kurulacak birim, Kara Para Aklamayı Önleme Otoritesi (AMLA - The Anti-Money Laundering Authority) iki yıl sonra sınır ötesi finans firmaları üzerinde doğrudan denetim yetkileriyle donatılmış olarak, 2024 yılına kadar faaliyete geçecek.

Reuters’ın haberine göre, AB’nin Kara Para Aklamayı Önleme Otoritesi’ne kara para aklama kurallarını ihlal eden firmalara milyonlarca euroya varan para cezaları kesme hakkı tanınacak.

AMLA, “en riskli” işlemleri ve firmaları doğrudan denetleyecek ve birden fazla üye ülkede operasyon yürütebilecek.

Sızdırılan belgede, “Kurum, en riskli sınır ötesi finansal sektör yükümlü kuruluşlarından bazılarını doğrudan denetleyerek ve bunlara yönelik kararlar alarak, birlik içindeki [kara para aklama ve terörün finansmanı] olaylarının önlenmesine doğrudan katkıda bulunacaktır.

Ulusal denetim makamlarını koordine edecek ve tek kural kitabının uygulanmasında ve homojen ve yüksek kaliteli denetim standartları, yaklaşımları ve risk değerlendirme metodolojilerinin sağlanmasında etkinliklerini artırmalarına yardımcı olacaktır” denildi.

AB ülkelerinin AMLA kurulmadan kara para aklama karşıtı yasaları uyumlu hale getirmesi gerekiyor

Taslakta, projenin yürütülebilmesi için AB ülkelerinin kara para aklama karşıtı yasaları uyumlu hale getirmesi gerektiği vurgulandı.

Avrupa Komisyonu ayrıca, kripto para varlıklarının gerçek sahiplerini ifşa edilmesi konusunda yeni kurallar benimsenmesi gerektiğini belirtti.

Yasa dışı paranın Avrupa bankacılık sistemine giriş noktası olarak görülen ülkeler arasında Avusturya, Baltık ülkeleri, Kıbrıs, Lüksemburg ve Malta ilk sıraları alıyor.

Ancak önde gelen Hollanda, Alman, İskandinav ve İspanyol bankalarının yanı sıra 2018'de Danske Bank’da 200 milyar euroluk kara para aklama skandalları yaşandı.

Paris'teki Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin (EBA) halihazırda bir kara para aklamayla mücadele birimi var.

Komisyon taslağında, önerilen AMLA'nın EBA'nın bu alandaki işlevlerini devralacağı kaydedildi.

Taslak belge, son düzenlemelerin ardından 20 Temmuz'da yayınlanacak ve üye ülkeler kabul ederse 2024 yılında kurulacak AMLA'nın, 2026'dan itibaren bazı sınır ötesi finans şirketlerini doğrudan denetlemeye başlaması öngörülüyor.

Kaynaklar: ExpressIrish Times

Kıbrıs'ın kuzeyinde de AB direktiflerinden oluşan yasa tasarısı ele alınıyor

Avrupa Birliği Müktesebatı'nın askıda olduğu Kıbrıs'ın kuzeyinde, Cumhuriyet Meclisi'nde Suç Gelirlerinin Aklanması'nın Önlenmesi adında, yeni bir yasa tasarısı tartışılıyor. 

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından 20 Mayıs 2015’de kabul edilen 2015/849 numaralı, kara paranın aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesi direktifi, 6 sene sonra bazı değişikliklerle KKTC'de yeni ele alınıyor.

Yasa tasarısının detayları için bkz. KKTC'de yeni yasa tasarısı

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın