Dünya

96 yaşındaki eski Nazi toplama kampı sekreteri kadın yargıdan kaçtı 

96 yaşındaki eski bir Nazi toplama kampı sekreterinin duruşmasının başlayacağı gün "firari" olduğu açıklandı.

96 yaşındaki eski bir Nazi toplama kampı sekreterinin duruşmasının başlayacağı gün "firari" olduğu açıklandı.

Olaylar sırasında 18-19 yaşları arasında olan ve bugün Hamburg yakınlarındaki bir yaşlılar evinde yaşayan Irmgard Furchner, özel bir mahkeme tarafından "10.000'den fazla davada cinayete suç ortaklığı" suçundan yargılanacak.

Haziran 1943 ile Nisan 1945 arasında kamp komutanı Paul Werner Hoppe'nin daktilo ve sekreteri olarak çalışan kadın günümüz Polonya'sındaki Stutthof toplama kampındaki mahkumların öldürülmesinde suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor. Ancak Itzehoe'daki mahkeme başkanı Perşembe sabahı "sanık firarda" dedi ve bir tutuklama emri çıkarıldığını da sözlerine ekledi. 

Itzehoe mahkemesi sözcüsü, "Bu sabah (yaşlı) evinden ayrılmış. Taksiye binmiş" dedi. Kadının avukatı Wolf Molkentin mahkemede hazır bulundu fakat gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadı. 

Uzun zamandır Nazilerle ilişkili bir kadın yargılanmıyordu

Sanık tutuklansa bile, duruşmayı takip edip edemeyeceğini belirlemek için yine de tıbbi muayene yapılması gerekecek. Sekreter Almanya'da onlarca yıl sonra Nazilerle ilişkisi nedeniyle yargılanan tek kadın.

Savcılığa göre, 65.000 kişinin öldüğü Polonya’nın Gdansk kenti yakınlarındaki bu kampta, "Yahudi mahkumlar, Polonyalı partizanlar ve Sovyet savaş esirleri" sistematik olarak öldürüldü.

Almanya'nın kuzeyindeki Itzehoe'daki mahkemedeki duruşmadan bir hafta sonra, Berlin yakınlarındaki Sachsenhausen'de 100 yaşındaki eski bir Nazi kamp muhafızı yargılanacak.

Almanya daha önce hiç bu kadar yaşlı eski Naziler yargılanmamıştı.

Kadının kamp komutanının tüm yazışmalarını sakladığı ileri sürülüyor
Holokost'tan kurtulanları yıllardır temsil eden avukat Christoph Rückel'e göre, firari sekreter Irmgard Furchner "kamp komutanının tüm yazışmalarını sakladı."

Alman kamu yayıncısı NDR'ye yaptığı açıklamada, kadın "İdam ve sınır dışı etme emirlerini de yazdı ve parafladı" dedi.

Uzun bir prosedürün ardından mahkeme, şubat ayında, reşit olmayan kişinin ileri yaşına rağmen mahkemeye çıkmaya uygun olduğuna karar verdi.

Ancak karara göre, Haziran 2022'ye kadar sürmesi planlanan duruşmalar günde birkaç saatle sınırlandırılmalıdır.

Alman adaleti hâlâ hayatta olan eski Nazi suçlularını aramaya devam ediyor

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden yetmiş altı yıl sonra, Alman adaleti hâlâ hayatta olan eski Nazi suçlularını aramaya devam ediyor.

Nasyonal Sosyalizm Suçlarını Soruşturma Merkez Ofisi, özellikle Buchenwald ve Ravensbrück kamplarının eski çalışanlarının yer aldığı sekiz davanın şu anda çeşitli Alman savcıları tarafından incelenmekte olduğunu söyledi.

Son yıllarda, şüphelilerin ölümü veya fiziksel olarak mahkemeye getirilememesi nedeniyle birçok dava düşürülmek zorunda kaldı.

Ancak tarihçiler, Almanya'nın son on yılda Sobibor, Auschwitz ve Stutthof'taki Nazi kamplarında dört eski gardiyan veya muhasebeciyi mahkum etmesine rağmen, Nazi mekanizmasına dahil çok az kadının yargıladığını söylüyor.

Stutthof'ta çalışan başka bir sekreter de dahil, Nazi kamplarında çalışan en az üç kadın daha yargılandı, ancak dava tamamlanmadan geçen yıl öldüler. Nasyonal Sosyalizm Suçlarını Soruşturma Merkez Ofisi’ne göre, Berlin yakınlarındaki Neuruppin'deki savcılık, Ravensbrück kampında çalışan başka bir kadının davasını da inceliyor. 

‘Vahşi canavar’ lakaplı gardiyan Maria Mandel idam edilmişti

Tarihçiler, yaklaşık 4.000 kadının toplama kamplarında gardiyan olarak görev yaptığını belirtiyor. Ancak savaştan sonra çok azı yargılandı. Krakow'da bir mahkeme tarafından idamla mahkum edildikten sonra 1948'de asılan, "vahşi canavar" lakaplı Auschwitz-Birkenau imha kampı gardiyanı Maria Mandel bu kadınlardan biriydi. 

1946 ve 1948 yılları arasında Hamburg'da, 21'i kadın 38 kişi, özellikle kadınlara ayrılmış olan Ravensbrück toplama kampında hizmet ettikleri için İngiliz askeri hakimlerinin önüne çıktı. 

1943'te Sobibor kampında bir gardiyan olan John Demjanjuk'un 2011'de beş yıl hapis cezasına çarptırılması, gardiyandan muhasebeciye kadar herhangi bir toplama kampındaki yardımcı görevdekilerin on binlerce cinayette suç ortaklığından yargılanmasını mümkün kılan bir emsal oluşturdu.

Kaynak: AFP – Euronews

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın