Özel Haber

Yatırım yapanı ve vergi ödeyeni küstüren, yapmayanı teşvik eden bir devlet olabilir mi?

Yoz siyasiler ve yoz bürokratlar kamunun ve devletin zararına bu işlerden nemalanmıyorsa şayet, neden gereğini yapmıyorlar?

KKTC Devleti Taşınmaz Hazine Malları’nı kiralıyor, kiracının fahiş fiyatlarla başkalarına kiralamasına da izin veriyor. Üstelik devlet ilk kiralayanın, 20 katına bir başkasına kiralama yapmasına da müsaade ediyor!

63/1993 Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) Yasası öyle bir düzenlenmiştir ki bu mülkler yatırım vaadiyle yok pahasına birilerine kiralanıyor, taşınmazları kiralayanlar da fahiş fiyatlarda bu taşınmazları başkalarına kiralıyor. 

Vergisi, stopajı alınmayan haksız kazançla, ülkeye ne yatırım ne de istihdam yapanların, oturdukları yerden trilyonlar elde etmesi siyasileri rahatsız etmiyorsa, Meclis neden var ve siyasiler niçin siyasetteler?

Daha önce de yazdığımız gibi aslında mallar kamunun. Hepimizin yani. Yasaya göre devlet bu taşınmazları, üzerine yatırım yapılsın, üretimle ve sunulan hizmetlerle istihdam artsın, devlet gelirleri çoğalsın ve ülkenin yaşam düzeyi yükselsin diye kiralıyor. 

Mağusa’daki oteli devletten çok düşüğe kiralayan, yıllarca verdiği yatırım sözüne rağmen yatırım yapmadığı için oteli yıkık dökük bir hale getiren şirketin sahibi Sözer Özel’le, Özel’den kiralama yaparak, harabe otelden 23 milyon Dolar yatırımla Arkın Palm Beach gibi bir şaheseri yaratan Arkın Group arasındaki sözleşmenin ne gerektirdiğine yargı karar verir.

Sadece, temeli bile bakımsızlıktan çürümüş otelin altının Arkın Group tarafından 2 milyon Dolar'a karbon teknolojisi ile sarıldığını anımsatalım ve devletin neler çevirdiğine bakalım! 

KKTC iş dünyası etik hiçbir değerin olmadığı, dolandırıcıların devletten, polisten ve de yargıdan korkmadığı, akla ziyan bir hırsla nereden daha fazlasını çalabileceğine kafa patlatan, hayatta 'dolandırıcılık' dışında hiçbir başarısı olmayan iş insanı kılıklı tiplerle doludur. Ve bunlar ne kadar dolandırırlarsa kendilerinin o kadar zeki; doğru dürüst işler yapanları da bir o kadar aptal yerine koyarlar. KKTC’nin dışında hiçbir ülkede değerleri olmayan bu sahtekârların neden devletin kurumlarından hiç çekinmediğine gelelim.

Sadece 1 otele 23 milyon Dolar yatırım yapan, 2.000'den fazla çalışanı olan Arkın Group'un son 3 senede devlete ödediği vergi 54 milyon TL'dir

Madem devletin yasasının amacı taşınmazların üzerine yatırım yapılması, istihdamın artması ve devletin gelirlerinin çoğalmasıdır, o zaman şu çelişkiye ne demeli: Bir yanda söz verdiği yatırımı bile yapmayan, 1 kişi dışında hiçbir istihdamı olmayan, Türkiye’den bir kiracı; diğer yanda otele 23 milyon Dolar yatırım yapmış, aynı otelde 420 kişi istihdam etmiş ve sadece son 3 senede toplam 54 milyon TL vergi ödemiş, ülkenin en çok yatırım yapan, 25 yıllık deneyimi ile, 2.000’den fazla çalışanının bir üyesi olmaktan gurur duyduğu grup şirketlerinden biri var. Arkın Group’un 2019’da devlete ödediği vergi 19 milyon TL; 2020’de 15 milyon TL; 2021’de 20 milyon TL’dir. 

Devlet açıkça kendi yaptığı yasayı delmiş, yatırım, istihdam yapanın ve devlete gelir kazandıranın aleyhine hareket edebilmiş, kamu yararını yok saymış ve üstelik kendi zararına da adım atmıştır.

Bilfer Palm Beach Hotels & Resorts Ltd ve sahibi Sözer Özel aldığı fahiş kiralardan stopaj ödedi mi?

Devlete senede 40 bin Dolar ödeyen Sözer Özel, oteli Arkın Group’a önce çok daha yükseğe, yatırımın beklenmedik şekilde artmasıyla sonunda, 2016'dan itibaren yıllık 750 bin Euro’ya kiralamıştır. Üstelik yasa gereği bu kiralama için Devlet Emlak ve Malzeme Ofisi’nden izin alması gerekirken bu izin alınmamıştır. Bir kere 10 sene için izin verirse devlet, sonra sözleşmenin izinsiz uzatılmasına göz yumarsa, kiracı neden izin alma ihtiyacı duysun?

Aradaki farkın nereye gittiği, kimlerle paylaşıldığı şaibeli hale gelmez mi bu durumda? Yılda devlete 40 bin Dolar ödeyen Bilfer Palm Beach Hotels & Resorts Ltd ve sahibi Sözer Özel, Arkın Group’tan aldığı yıllık 750 bin Euro’yu yalnız mı harcadı yoksa birileri ile mi paylaştı? 

Devleti temsil eden siyasilere ve ilgili bürokratlara ikinci bir soru daha soralım: Biri bir yeri kiraladığında devlete stopaj öder değil mi? Döviz üzerinden eskiden % 10’ndu ve şimdi tartışmalı bir karar değişikliği ile döviz üzerinden stopaj vergisi %13’e çıkartıldı. Sözer Özel hangi meblağ, hangi kira üzerinden stopajı ödedi?

Hazine kendisinden 40 bin Dolar’ı aldı; peki 750 bin Euro’nun stopajı ne oldu? %10’dan olsa 75 bin Euro, % 13’den olsa 97 bin 500 Euro stopaj ödendi mi? Ödenmediyse gecikme faizi ile kendisinden stopaj talep edildi mi? Kaldı ki yıllar içinde kira önce 900 bin Euro’larla başlayıp, sonra 23 milyon Dolarlık yatırımın ardından 750 bin Euro’ya inebilmiştir. Farklı meblağların hepsi için stopajlar ödendi mi?

Madem bu yer bu kadar kıymetlidir ve ederi yıllık en az 750 bin Euro’dur, neden devlet dönüp de Sözer Özel’den 500 bin-600 bin Euro istememiştir de 40 bin Dolar’la yetinmeye devam etmiştir? İlaç almaya parası olmadığından, eksik polis kadrosunu dolduramadığından yakınan bir devlet, yeterli hemşiresi ve ebesi olmayan bir devlet, kiracının çok yüksek rakama kiraladığını bile bile neden yıllık 40 bin Dolar kirayla yetinmiştir? 

Kim neden göz yumdu? Ne karşılığında?

Devlet iki şirket arasındaki sözleşmeyi görmeye bile ihtiyaç duymamış mıdır? Bu kadar yoksul bir devlet için garip değil mi? Yoksa Sözer Özel’in şirketi ile Arkın Group arasındaki sözleşmeye bakılmayıp, göz mu yumulmuştur? Ne karşılığında? 

İki şirket arasındaki sözleşmenin süresi bittiğinde, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nden yasaya aykırı olarak izin almaksızın ve kira yükseltilerek sözleşme uzatıldığına göre, Hazine ve Muhasebe Dairesi ne yapıyordu? Hazine’nin haberi olmaksızın neden Sözer Özel’in şirketi izinsiz devlete aynı kirayı, yıllık 40 bin Dolar’ı ödemeye devam etti? 

Birçok yasayı apar topar değiştiren ve kasasında yeterli miktarda bulunmadığı bilinen hükümet 63/1993 Taşınmaz Hazine Malları (Kiralama ve Değerlendirme) Yasası’na neden dokunmuyor? Bu yasa üzerinden ne döndürülüyor?

KKTC'de böyle daha kaç tane taşınmaz mal var acaba?

Devlet kendisinden izin almaksızın hareket edecek kadar korkusuz, bir istihdamı ve yatırımı olmayan, devlete bıraktığı gelir kıyaslanmayacak kadar düşük bir kiracıyla sözleşmesini yasal hakkı varken neden feshetmiyor? Ve KKTC'de böyle daha kaç tane taşınmaz mal var acaba?

Yoz siyasiler ve yoz bürokratlar kamunun ve devletin zararına bu işlerden nemalanmıyorsa şayet, neden gereğini yapmıyorlar?

Türkiye’den para dilenmeyi onurlarına yedirenler KKTC’deki gelirlerini rahatlıkla artırabilecekken neden kamunun ve toplumun çıkarlarını ve haysiyetini önemsemiyorlar? 

Devlet dilensin, arada rant paylaşılsın ve Kıbrıs Türkü hiçleştirilsin; bu mudur sizin siyaset anlayışınız?

Devlet dilensin, arada rant paylaşılsın ve Kıbrıs Türkü hiçleştirilsin; bu mudur sizin siyaset anlayışınız? Hangi ‘milliyetçilik’ten ve ‘yurtseverlik’ten, hangi yüzle bahsedebiliyorsunuz? Tüm dünyada enflasyon almış başını gidiyor, neredeyse her ekonomi zarar görmüş durumdayken siz Türkiye vatandaşlarının vergilerinden neden zorla pay kapmakla uğraşıyor ve niçin KKTC’de vergi ödeyeni, yatırım yapanı küstürüyorsunuz? Toplanacak vergileri toplamıyor, yatırım yapanın önünü keserek istihdamı kurutuyor, kayıt dışının üzerine gitmiyor ve sonra ülkesini sevdiğini iddia eden siyasiler olarak bir de bizden oy mu istiyorsunuz?

Devlet, Taşınmaz Hazine Malları Yasası uyarınca usulsüzlükle kiraladıkları taşınmazları başkalarına kiralayanları tespit ederek sözleşmeleri derhal feshetmelidir. Üzerinde çürümekte olan yatırımlarla bekleyen taşınmazları ise yatırım ve istihdam yapacaklara bugünkü rayiç bedelle, çok daha yüksek fiyattan kiralayarak, ciddi bir kaynak yaratmalıdır.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın