Dünya

Türkiye gri listeden çıktı; BAE ise tekrar mercek altında

Türkiye gri listeden çıkarılırken Monako ve Venezuela ise gri listeye alındı. Geçen şubat ayında gri listeden çıkan Birleşik Arap Emirlikleri aleyhine mayıs ayında yayınlanan araştırma dosyasındaki bulguların, Mali Eylem Görev Gücü tarafından inceleneceği açıklandı.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF, Financial Action Task Force), Türkiye’nin ekonomik toparlanma planına destek olmak amacıyla cuma günü Türkiye'yi ve Jamaika’yı özel inceleme gerektiren ülkelerin yer aldığı "gri liste"den çıkardı.

Monako ve Venezuela ise gri listeye alındı

Kurumun dünkü genel kurulunda Monako ve Venezuela ise gri listeye eklendi.  

Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti, Mali, Mozambik, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya ve Vietnam yeterli ilerleme kaydedemedikleri için listede kalmaya devam edecek. 

Gri listedeki Kenya, Namibya, Suriye ve Yemen, Mali Eylem Görev Gücü’ne raporlama yapmayı ertelerken, kara para aklama, terörizmin finansmanı ve yayılmanın finansmanı karşısında yüksek riskli oldukları değerlendirilen Kuzey Kore, İran ve Myanmar (Burma) ise halen kara listededir.

Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanına ilişkin endişeler nedeniyle 2021 yılında "gri listeye" girmişti. 

Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü, Singapur'daki genel kurul toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejimini iyileştirmede "önemli ilerleme" kaydettiğini bildirdi.

Türkiye yetkilileri, Türkiye'nin uluslararası itibarını güçlendirecek ve yeni yatırımlar çekme potansiyeli taşıyan bu hamleyi memnuniyetle karşıladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. 

Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. 

Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise X’ten paylaştığı tek kelimelik bir mesajla, ‘başardık’ diyerek gri listeden çıkışı kutladı.

Türkiye, BM yaptırım listesinde yer alan IŞİD ve El Kaide gibi grupların finansmanı ve kara para aklamaya karşı hassas olan bankacılık, gayrimenkul ve diğer sektörleri denetlemediği için Ekim 2021'de "gri liste"ye alınmıştı.

Listedeki ülkeler daha fazla denetime tabi tutulmakta ve eksikliklerin düzeltilmesi için FATF ile aktif olarak birlikte çalışmalıdır.

Türkiye'ye yapılan yatırımlar gri listeye girdikten sonra % 52 azalmıştı

Türkiye Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin verilerine göre, Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımlar, yılın ilk çeyreğinde bir önceki üç yılın aynı dönemine göre yüzde 52 azalarak 1,5 milyar dolara inmişti.

Türkiye, Mayıs 2023'teki genel seçimlerin ardından ekonomik politikada U dönüşü yaparak alışılmadık düşük faiz oranı politikasını tersine çevirmiş ve politika faizini %8,5'ten %50'ye çıkardıktan sonra daha fazla yatırımcının ilgisini çekmeye başlamıştı.

Geçen şubat ayında gri listeden çıkarılan Birleşik Arap Emirlikleri hakkında yayımlanan haber dosyayı ortalığı karıştırdı

"Gri liste” deki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) geçen şubat ayında listeden çıkarılması ise bir dizi soru işareti yaratmıştı. Araştırmacı gazetecilik kuruluşu OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project/Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi) ve medya ortakları tarafından geçen mayıs ayında yayımlanan araştırma dosyası ile hüküm giymiş suçluların, kaçakların ve yaptırım uygulanan kişilerin Dubai'de mülk sahibi olduğu ortaya çıktı.


Gazeteciler ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki emlakçıların, FATF standartlarının aksine, müşterileri mülk satın alırken nakit ödemeye teşvik ettiklerini ve paranın kaynağı hakkında çok az soru sorduklarını belgeledi.

Haber kapsamlı bir veri sızıntısı sayesinde yapılabildi çünkü BAE’nin 7 emirliğinden biri olan Dubai’de mülk kayıtlarına ulaşılması son derece zordur. Sızdırılan belgeler incelenerek her biri teyit edildikten sonra dosya yayımlandı.

BAE hakkındaki haber dosyası Mali Eylem Görev Gücü tarafından değerlendirmeye alınacak

FATF Başkanı Raja Kumar yayın sonrasında ortaya çıkanların, BAE’ya yönelik gelecek değerlendirmede dikkate alınacağını söyledi.

Kumar, "Avukatların, muhasebecilerin, kurumsal hizmet sağlayıcılarının, emlakçıların, hepsinin kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanı gerekliliklerine tam olarak uyulmasını sağlamak için üzerlerine düşeni yapması gerekiyor" dedi.

Kaynaklar: Reuters - OCCRP

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın