Kıbrıs

The Guardian: Kıbrıs'ta mültecilerin sayısının artması ve yabancı düşmanlığı ELAM'a yaradı

İngiliz The Guardian gazetesi Kıbrıs'ın güneyindeki seçimleri ve aşırı milliyetçi ELAM'ın başarısını değerlendirdi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Kıbrıs’ın güneyindeki parlamento seçim sonuçlarını değerlendirdiği haberinde, ELAM için ‘Yunanistan'da feshedilmiş neo-Nazi Altın Şafak partisiyle bağlantıları olan aşırı sağcı bir parti’ ifadelerini kullandı.

Mültecilerin artması ve şiddetlenen yabancı düşmanlığı iklimi ELAM’a yaradı

Kıbrıslı politika analisti Christophoros Christophorou’nun görüşlerine yer verilen haberde, analist, ELAM’ın oylarını ikiye katlamasını temel nedenini, ‘yüksek oranda belgesiz göçmenin gelmesiyle şiddetlenen yabancı düşmanı iklim’le açıkladı. 

AB'nin en doğudaki üyesi [Güney] Kıbrıs, 27 AB üyesi arasında kişi başına, ilk kez sığınma talebinde bulunanların en yüksek olduğu ülke.

Christophorou, “Yolsuzluk, seçmenlerde eşi görülmemiş bir yabancılaşmaya yol açtı. Seçmenlerin % 15'i, barajı geçemeyen ve meclise giremeyen daha küçük partilere oy verdiği için temsil edilmeyecek" dedi.

ELAM'ı Anastasiadis ve DİSİ de güçlendirdi

Seçime katılımın % 66 ile sınırlı kalmasının ana akım partilerle ilgili hayal kırıklığının bir sonucu olduğu değerlendirmesini yapan gazete, Nicosia Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Nicos Trimikliniotis’in de görüşlerine yer verdi. Trimikliniotis, ELAM'ın yükselişinin, Meclis’den yasa geçirmek için genellikle ELAM’ın desteğine ihtiyaç duyan DİSİ’nin aşırılık yanlılarına gösterdiği hoşgörünün kanıtı olduğunu söyledi.

Trimikliniotis, “Hükümet, neo-Nazi ELAM'ın yedek güç olarak çalışmasına izin vererek, toplumun demokratik dokusunu ve kurumlara olan güveni sarsmaya yardımcı oldu. ELAM, söylemi daha sağa kaydırmakta ve Kıbrıs'a her zamankinden daha fazla sığınmacının geldiği bir dönemde kamusal söylemin daha ırkçı ve göçmen karşıtı hale gelmesinde yıkıcı bir rol oynadı" dedi.

Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler fark etmese de yolsuzluğu kınayarak, çözüm olması için protestolar düzenledi

2013'ten bu yana iktidarda olan Kıbrıslı Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis, özellikle liman kenti Limasol'da, yatırımcıları cezbetmek amacıyla inşa edilen devasa apartman bloklarının dikilmesine neden olan nakit para karşılığında vatandaşlık verilmesi programıyla bağlantılı yolsuzluk iddialarından büyük zarar gördü.

Haberde ayrıca, ‘Adanın kuzey kesiminde Kıbrıslı Türkler tarafından fark edilmese de Kıbrıslı Rumlar nadiren yaptıkları kamusal bir gösteriyle, yolsuzluğu kınamak ve Kıbrıs'ın bölünmüşlüğünün sona ermesini talep etmek için kitlesel protestolar düzenledi’ yorumu yapıldı.

Kaynak: The Guardian

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın