Dünya

Sellerde erken uyarı neden işe yaramadı?

Açık ve erken uyarılara rağmen insanların evlerinden tahliye edilmesi yetkililerin sorumluluğundaydı...

Küresel ısınmadan ötürü artan seller hakkındaki ön uyarılar Avrupa’da Avrupa Sel Farkındalık Sistemi (EFAS) tarafından hem Belçikalı hem de Alman yetkililere 4 gün önce gönderildi ancak yetkililerin önlemleri almakta, tehlike arz eden bölgeleri tahliye etmesinde yaşanan gecikmeler ölü sayısını artırdı.

10 Temmuz Cumartesi günü ila 14 Temmuz Çarşamba günü arasında EFAS, kamu yetkililerine iki nehir havzası hakkında 25'ten fazla uyarı gönderdi. 

Haftanın sonunda, Belçika'nın doğusu ve Almanya'nın batısındaki geniş alanlarda, şiddetli sağanak yağışın yolları nehirlere çevirmesi ve insanların evlerini doldurması nedeniyle uyarılara rağmen 200'den fazla kişi öldü. 

Açık ve erken uyarılara rağmen insanlar neden tahliye edilmedi?

Uyarıların bölgesel ve yerel makamlara iletilmesine rağmen yetkililerin önlem almakta gevşek davrandığı, karar verme iradesini kullanamadığı ve riski hafife aldıkları düşünülüyor.

Başlangıçta, sistem tam olarak olması gerektiği gibi çalıştı.

EFAS uyarıları, yayınlandıktan 30 gün sonrasına kadar kamuya açıklanmıyor. “Kaos”tan kaçınmak için EFAS uyarıları sadece yerel makamlara yapılıyor. Uyarıları, yaygın paniği önleyecek ve hayat kurtaracak şekilde kesin bir şekilde yorumlamak ve iletmek, ulusal ve yerel makamların sorumluluğundadır. İki ülkede de yetkililer medyayı ve kamu taşımacılığı yapan demiryolları gibi kurumları uyardı, hatta dijital reklam panolarından da resmi uyarılar yapıldı. 

Belçika’da Valon barajı şiddetli yağmurdan o kadar doldu ki, yetkililer yıkılacağından endişelenmeye başladı. Baraj aniden yıkılsaydı, kuşkusuz felaket daha da büyük olurdu. Henüz kim tarafından verildiği belli olmayan bir emirle barajın suyunun Vesdre Nehri'ne akması için yetkililer sert bir karar aldı. Önce saniyede beş metreküp, sonra 10, sonra 15 metreküp su barajdan boşaltılacaktı. Saat 23:00'te akış saniyede 45 metreküpe ulaştı, bu da aşağıdaki kasabaları su basması için fazlasıyla yeterliydi.

Aynı gün öğleden sonra 15:00 civarında, nehir kıyısında yaşayan tüm insanların uzaklaştırılması emri yerel yetkililere e-postayla gönderildi.

Emrin verildiği saatte, nehre akış saniyede 150 metreküp ile zirve yapmıştı. Bu hız, olimpik bir yüzme havuzunu sadece 16 saniyede doldurabilir.

Bu ölçekteki seller bir zamanlar Avrupa'da son derece nadir görülen olaylar olsa da, bilim insanları fosil yakıtların kullanılması nedeniyle gezegen ısındıkça daha sık sel yaşanacağını söylüyor.

Avrupa'da fırtınanın başlamasından sadece bir hafta sonra, Çin'in Çengçou (Zhengzhou) şehrinde tek bir günde 624 milimetrelik dipsiz yağan yağmur en az 33 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Avrupa’da sellere karşı önlemler tartışılmaya başlandı.

Almanya'da selden etkilenen bölgeyi ziyaret eden Şansölye Angela Merkel, ülkenin iklim değişikliğinden “korunma” konusuna daha fazla odaklanması gerektiğini söyledi.
Kaynak: Politico EU

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın