Kıbrıs

Rosemary DiCarlo’nun Kıbrıs’tan sonra Londra ve Avrupa Birliği’ne de ziyaret planladığı iddia edildi

Pazar günü Ada’ya gelen BM’nin üst düzey diplomatı Rosemary DiCarlo’nun Atina ve Ankara’nın yanı sıra Londra ve Avrupa Birliği’ni de ziyaret etmeyi planladığı ileri sürüldü.

Katimerini gazetesinden Yannis Ioannou tarafından hazırlanan, ‘Di Carlo'nun zorlu görevi: Son günlerdeki "gel-git" diplomasisi ve Ankara ile Atina'dan gelen sinyaller Kıbrıs sorununu nasıl şekillendiriyor?’ başlıklı haberde, BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun Kıbrıs’a gelişinin, çok taraflı Kıbrıs konferansının organizasyonuna son dokunuşları yapmayı amaçladığı belirtildi.

14 Şubat’ta Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nin toplanacağı bildirildi

14 Şubat’ta Kıbrıs Rum Ulusal Konsey’in toplanacağı kaydedilen haberde, güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenmesi muhtemel olan Kıbrıs konferansında tam bir çözümsüzlük ilan etmek yerine “kontrollü bir çıkmaz” ortamı yaratılacak. Habere göre, bu durum, Kıbrıs müzakerelerinde 2025’in ikinci yarısında müzakere masasına dönme ihtimalinin düşük bir olasılık olarak korunmasını sağlayabilecek.

Haberde, Kathimerini gazetesinin “konuya vakıf kaynaklardan edindiği izlenim”in, “İsviçre'nin Cenevre kentinde beklenmedik bir gelişme olmadığı takdirde, Kıbrıs sorununda çıkmaza girilmesine yol açmayacak, ancak 2025'in ikinci yarısında masaya dönme şansını düşük bir sürece sokacak kontrollü bir çıkmaz senaryosunun kurgulandığı yönünde” olduğu ileri sürüldü.

“Taraflar ve Birleşmiş Milletler sürecin devam edeceği söylemiyle çıkmazı kontrol ediyor” iddiası dillendirildi

Şimdiye kadar iki tarafın pozisyonlarını uzlaştırmanın bir yolu bulunamamasına rağmen sürecin çıkmaza girdiğinin ilan edilmediği ileri sürülen haberde, “taraflar ve Birleşmiş Milletler sürecin devam edeceği söylemiyle çıkmazı kontrol ediyor” yorumu yapıldı.

Habere göre, bu iki gerçeklik, hem her iki tarafın müzakere taktiklerini hem de BM'nin süreci nasıl ele aldığını gösteriyor.

BM’nin hedeflerinden birinin, yeni bir geçiş noktası açılmasını sağlayarak sürece somut bir ilerleme katmış gibi görünmek ve böylece mart ayındaki uluslararası konferansta daha olumlu bir atmosfer yaratmak olduğu öne sürülen haberde, böyle bir hamlenin müzakereleri yeniden başlatmaya yetip yetmeyeceği veya yalnızca süreci uzatan bir manevra mı olacağının henüz belirsizliğini koruduğu kaydedildi.

Rosemary DiCarlo, mart ayından önce Londra, Atina ve Ankara’yı (ve muhtemelen Avrupa Birliği’ni) ziyaret etmeyi planladığı kaydedildi

Gazete, BM’nin üst düzey diplomatı Rosemary DiCarlo, mart ayından önce Londra, Atina ve Ankara’yı (ve muhtemelen Avrupa Birliği’ni) ziyaret etmeyi planladığı kaydedildi. Amacın, müzakerelerde etkili olan tüm aktörlerin sürece hazır hale getirilmesi olduğu belirtildi. DiCarlo’nun, BM Genel Sekreteri ile doğrudan temas halinde olmasının ve kurum içindeki yüksek konumunun, kendisini önceki BM özel temsilcilerinden farklı kıldığı yorumu yapıldı.

DiCarlo’nun, Kıbrıs’a 9 Şubat Pazar günü geldi ve 10 Şubat Pazartesi günü her iki liderle görüştükten sonra Ada’dan 11 Şubat Salı günü ayrılması bekleniyor.

Haberin devamı için bkz. Kathimerini gazetesi, Fotoğraf: UN Cyprus X hesabı

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın