Yeşil Barış Hareketi’nin, kamuya ait orman arazisinde ve kamu malı deniz kıyısında Anayasa’ya aykırı olarak inşaat yapılmasına izin verildiği gerekçesi ile Orman Dairesi ve bağlı bulunduğu Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na açtığı davanın ardından hiç beklenmedik olaylar peşi sıra ortaya çıktı.
►Kayalar Köyü sınırındaki ormanın kıyısında inşaat yapmasına idare tarafından izin verilen 'Apo' olarak bilinen Abdürezzak Arslan’ın restoran yenileme inşaatını yapanın Ahmet Arabacıoğlu ve Türkiye’den Simetri İnşaat’ın ortaklığında kurulan Ramat Development olduğunu belirledik.
►Ramat Development’ın Kayalar Köyü’nde Orga Homes adında 1+0 studio tipi evleri 179 bin sterline sattığı başka bir inşaat yaptığı ve bu inşaat projesinin reklamlarında sadece alıcıların kullanabileceği bir koydan bahsettiği, koyda bir restoran, cafe ve bar olduğunu ifade ettiği kanıtlandı.
►Orga Homes’un web sitesinde ve sosyal medya reklamlarında 'Apo’nun Yeri' olarak bilinen ve ara emri alınan yer ve kıyısının ‘Orga Beach’ olarak tanıtıldığı ve fotoğraflarda kamu malı orman arazisi kıyısında yenilenmiş bir restoran, cafe ve bar olduğunu tespit ettik.







►Söz konusu koydaki restoran, cafe ve barın Ramat’ın yenilediği Apo’nun Yeri, diğer adıyla 'Horse Shoe Beach Restoran' olduğu ve Apo ile Ramat Development ve sahibi Ahmet Arabacıoğlu’nun ‘yer senden inşaat bizden’ teklifi ile anlaştığını ortaya çıkarttık.
►Orga Beach olarak tanıtılan yerin Orga Homes projesinden araçla 3 dakika mesafede olduğunu, proje sahibi şirket Ramat Development’ın inşaat halindeki villaları daha yüksek fiyata çıkarmak amacıyla kamu malı orman arazisi kıyısındaki restoranı yenilediğini ve 'Orga Beach’in villa alıcılarına kamuya kapalı, özel bir yer olarak pazarlandığını belirledik.

►Tüm bunlar olurken, Ramat’ın inşaatına devam ettiği Orga Homes projesi içinde yer alan 4 dönümlük arazinin Maronit bir ailenin özel mülkü olduğunu öğrendik.
Vurgunun mağduru bu sefer KKTC'nin en büyük Maronit köyü Koruçam'ın muhtarı ve ailesi...
Mikro-Makro cumartesi günü Orga Homes inşaatının yapıldığı alanda mülk sahibi olan Koruçam (Kormakitis) Muhtarı Andonakis Sarrou ve eşi Antouanetta Sarrou ile görüştü.
500’e yakını nüfusu olan, hafta sonu ve bayramlarda gelenlerle ortalama 2.000 kişilik Maronit köyü Koruçam’da doğan Andonakis- Antouanetta Sarrou çiftinin 2 kızı, 2 oğlu ve toplam 11 torunu var. Çocukları gibi kendisi ve eşi de KKTC vatandaşı…


Muhtarın eşi Antouanetta Sarrou’nun annesine ait olduğunu öğrendiğimiz 4 dönümlük araziye el konulma süreci akıl almaz bir olaylar zinciri ile ortaya çıkmış.
Tahminen 2 ya da 3 sene önce arazinin gerçekteki sahibinin Maronit aile olduğu öğrenildi
2 dönemdir Koruçam Muhtarı olan Andonakis Sarrou, Kayalar Köyü’ndeki arazilerinde inşaata kadar 47'si zeytin, 1'i harnup 48 ağaçlarının olduğunu ve zeytin zamanı ağaçlardan zeytinleri toplayan arkadaşı Hasan Denizgezen’in kendisini tahminen 2 ya da 3 sene önce aradığını ve arazinin kendisine ait olduğunu söyleyen birinden bahsettiğini belirtti.
Koçanı alarak arazisine giden Muhtar Sarrou İsmet Çakır adındaki şahsın kendisine aynı yerde adına çıkarılan bir koçan gösterdiğini anlattı ve ‘Hükümet ona da koçan vermiş’ dedi. Çamlıbel Polisi’ne olayı aktaran muhtar Polis’le tekrar bölgeye gittiğini, Polis’in İsmet Çakır’a arazinin gerçekte Maronit aileye ait olduğunu anlattığını kaydetti.
Ahmet Arabacıoğlu muhtar Andonakis Sarrou'ya önce ‘Koruçam’a geleceğim ve kahve içeceğiz’ demiş...
2-3 ay önce kendisine başka bir haber geldiğini ve arazisi üzerinde Ahmet Arabacıoğlu’nun ve şirketi Ramat Development’ın inşaat yapmaya başladığını aktaran Muhtar, o sıralarda Ahmet Arabacıoğlu ile telefonda konuştuğunu söyledi.
‘Avukatımla konuşun’
Arabacıoğlu’nun kendisine ‘Koruçam’a geleceğim ve kahve içeceğiz’ dediğini ancak gelmediğini, tekrar Ahmet Arabacıoğlu’nu aradığını, Arabacıoğlu’nun telefonda bu sefer ‘Benim avukatımla konuşun’ dediğini aktardı.
Misafirperver Sarrou ailesinin Koruçam’daki evinden ayrılarak, dağla deniz arasında, doğa güzeli Sadrazamköy’den çifti takip ederek Kayalar Köyü’ne vardık.

Özel mülk gasbedildiği ile kalmadı; özel arazideki 47 zeytin ağacı ve 1 adet harnup ağacı da söküldü veya kesildi
Muhtar ve eşi ile birlikte Orga Homes inşaatının yapıldığı yerdeki arazilerini dolaştık. Muhtar arazisinin hukuksuzca ele geçirilmesi kadar yüzlerce yıllık 47 zeytin ağacının ve bir harnup ağacının toprağından sökülmesine yanıyor. Ağaçlarının nerede olduğunu sorguluyor. Kesildiklerine inanmıyor. Sökülüp bir yere dikildiklerine inanmayı tercih ediyor.

İnşaatın önünde fotoğrafını çekerken yüzündeki keder gözlerine yansıyor. Güleç yüzlü, misafirperver eşi Antouanetta Sarrou’nun ise evindeki ruh halinden eser kalmıyor. Müteveffa annesinden kalan arazide Orga Homes’un yükselen kaba inşaatına bakarken gözleri nemleniyor…
Geçitkale ve Koruçam’da aileden kalma başka mülkleri olan Maronit ailenin çocuklarının hepsi güney Kıbrıs’ta çalışıyor ve kuzey Kıbrıs'a göre iyi de para kazanıyorlar. Çocuklarına ve torunlarına Kayalar Köyü’ndeki arsayı bırakmayı hayal eden çift birdenbire özel mülkleri üzerinde izinsiz Orga Homes inşaatının yapıldığını görünce büyük bir travma yaşıyor.
Üstelik bu sefer vurgundan payını alan ülkenin en büyük Maronit köyü Koruçam'ın muhtarı ve ailesi... Muhtar ve eşi o kadar seviliyor ki Koruçam'dan Kayalar Köyü'ne kadar devam eden yolculuğumuzda birçok kişi kendilerine yolda ya korna çalıyor ya selam veriyor.
KKTC'deki Maronitlerin haklarının korunması sürekli gündemde olduğu için muhtar Sarrou doğal olarak Kıbrıs'ın kuzeyinde ve güneyinde pek çok siyasi ile iletişim halinde...

Yıllarca milletvekilliği ve bakanlık yapan Dr. Mustafa Arabacıoğlu'nun yeğeni Ahmet Arabacıoğlu'nun düşük nüfuslu Kayalar Köyü'ndeki mülkün Maronit aileye ait olduğundan haberli olmaması mümkün mü?
Samsun’dan KKTC’ye göç ettiğini daha önce öğrendiğimiz İsmet Çakır muhtemelen devletin bir ihmali ve/veya görevi kullanan yetkililerin onayı ile özel mülke koçan çıkarttırıyor. Çakır, arazinin esas sahibinin Maronit aile olduğunu biliyor. Köydeki başka insanlar da olaydan haberli...
Küçücük ülkede yıllarca milletvekilliği ve bakanlık yapan Dr. Mustafa Arabacıoğlu'nun yeğeni Ahmet Arabacıoğlu'nun yatırıma başlamadan önce Maronit ailenin varlığından haberli olmaması mümkün mü? Mülk sahibi aile mahkemelerde uğraşsınlar diyerek olayı çözümsüz mü bırakıyor?
Daha önce aradığımız ancak ulaşamadığımız Ahmet Arabacıoğlu bu soruların yanıtlarını vermemeyi tercih ediyor olmalı.

Soldan sağa Ramat Development ortaklarından Ahmet Arabacıoğlu, amcası ve babası ile... Fotoğraf: Ahmet Arabacıoğlu Face hesabı
KKTC’de her şeyin hukuka havale edilerek, mağdur insanları maddi ve manevi olarak yıpratan süreçlere hapsetmek KKTC’de bazı zenginlerin ve avukatlarının en büyük silahıdır...
Neden hukuksuz inşaatların yıkılması ve mağdurlara yüksek tazminatlar verilmesi gibi caydırıcı önlemler alınmıyor?
Güney Kıbrıs’ta, Türkiye ve dünyanın pek çok diğer yerinde inşaat sektöründe yağmanın ve hukuksuzlukların önlenmesi için yasalara aykırı olarak izin verilen ve/veya hukuksuzlukla çıkılan kaçak inşaatlarda seri bir şekilde yıkma kararları alınıyor ve mağdur edilenlere çok yüksek tazminatlar veriliyor.
'Turizm yatırımı' adı altında aşırı kâr hırsıyla kamunun denize erişimi engelleniyor; KKTC ormansızlaştırılıyor!
İnşaat sektöründe bazı şirket sahiplerinin ısrarlı bir şekilde kamu malı orman arazilerine ve sahil şeritlerine ‘turizm yatırımı’ adı altında, salt villalarını daha yüksek fiyata satabilmek amacıyla plaj, restoran, cafe-bar ve iskele yapması, sahilleri ve orman arazilerini gerçekte kamu kullanımına kapatması yetmiyormuşçasına özel mülklerin gasbedildiği bir ortam yaşanıyor.
Aciliyetle ve kararlı bir şekilde caydırıcı önlemlerin artık hayata geçirilmesi gerekmiyor mu?
Yorumunuz