Özel Haber

Mahkeme emirsiz, rızasız 16 milyon 100 bin dolar para şahsi hesaptan çekildi

Dava notları: ►Mahkeme emri ve hesap sahibinin rızası olmaksızın şahsi hesaptan 16 milyon 100 bin dolar transfer edildi.►Davalı banka sorumluluğun sözleşme gereği KKTC Merkez Bankası’na bağlı TMSFİF’te olduğunu iddia etti.

Bir dönem KKTC’de yaşayan ve aleyhinde Mahkeme emri olmaksızın milyonlarca dolarına el konulduğu iddia edilen Alman vatandaşı Peter Franzen’in parasının Kıbrıs Capital Bank’taki (eski adıyla Yeşilada Bank) hesabında olması gerekirken Mahkeme kararı ve Franzen’in onayı olmaksızın hesaptan çekildiği ve sıfırlandığı ortaya çıktı.

Mikro-Makro’nun takip ettiği davada, zamanında Tasarruf ve Mevduat Fonu tarafından Yeşilada Bank’a kayyum olarak atanan Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akaçalı’nın, banka Kıbrıs Kapitalbank Ltd’ye satılınca Capital Bank’ın Genel Müdürü olduğu anlaşıldı.

Geçen hafta devam eden Yeşilada Bank (Kıbrıs Kapitalbank Ltd.) ve KKTC Merkez Bankası/Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu (TMSFİF) aleyhine açılan davada, davacı taraf Peter Franzen’in tereke memuru Ali Demirağ’dır.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Kıdemli Yargıç Şerife Katip ve Yargıç Nil Elodie Çeliker’in baktığı davanın duruşmasında Kıbrıs Capital Bank’ın Genel Müdürü Mehmet Akaçalı şahit olarak dinlendi.

Yeşilada Bank’ın YK’sına TMSFİF’i temsilen atandı; banka Kıbrıs Capital Bank’a satılınca Capital’in Genel Müdürü oldu

Akaçalı 2000 yılında TMSFİF’de göreve getirildiğini, 2005 yılında Yeşilada Bank’a Yönetim Kurulu üyesi olarak atandığını, bankanın el değiştirilip Kıbrıs Capital Bank’a satılmasıyla birlikte 2012’den bu yana Capital Bank’ın Genel Müdürü olduğunu söyledi.

Davalı banka, sözleşme gereği sorumluluğun KKTC Merkez Bankası’na bağlı TMSFİF’te olduğunu iddia etti

Davalı Kıbrıs Capital Bank’ın avukatı Serhan Çınar’ın talebi üzerine Mehmet Akaçalı 30 Mayıs 2012’de TMSFİF ve Kıbrıs Capital Bank arasında imzalanan sözleşmenin 1(A)-b maddesini Mahkeme’ye okudu. Sözleşmenin ilgili maddesinde, banka hisselerinin Kıbrıs Capital Bank’a devrinden önceki itilaf yaratacak sorunlarda sorumluluğun 3’üncü şahıs olarak KKTC Merkez Bankası bünyesinde kurulu TMSFİF’te olduğu ve bankayı ve alacaklıyı tazmin etmenin satıcı olarak TMSFİF’in yükümlülüğünde olduğu belirtildi.

Duruşmada Yeşilada Bank’ın batmadan önceki genel müdürü Derviş Türker’in Polis’e verdiği ifadeyi okuyan Akaçalı, Alman vatandaşı Peter Franzen’in bankayı satın almak istediğini, genel müdür Türker’in Franzen’i bankanın hissedarlarıyla tanıştırdığını, hissedarların Franzen’in 600 bin ABD dolarına bankayı almasında anlaştıklarını söylediğini aktardı. KKTC Merkez Bankası’nın Yeşilada Bank’ın Peter Franzen’e satışına uygunluk vermediği, Franzen’in bankanın üst katında çalıştığı belirtilen ifadede, Franzen’in 8.10.2002 tarihinde Alman vatandaşı Hans Max Widmer’in şirketi New Basis AG adına dolar, sterlin ve İsviçre Frangı hesapları ve eşi  Yvonne Denise Widmer adına dolar ve euro hesapları açılmasını istediğini ve bu hesapların açıldığı okundu.

Derviş Türker’in orijinal dökümlerini soruşturmaya bakan polis Ediz Aytan’a teslim ettiğini söylediği hesaplara 8.10.2002’de İsviçre Frangı olarak yüklü miktarda para geldi. Peter Franzen tarafından sahtelendiği iddia edilen talimatla 5,5 milyon İsviçre Frangı’nın Yeşilada Bank müşterisi Albanian Investment Trust Ltd-Tiran’a transfer edildiği ve bu paraların dolara çevrildiği Türker’in ifadesinden okundu.

Yeşilada Bank aleyhine Hans Max Widmer’in açtığı davada Widmer’i temsil eden avukat Serhan Çınar, şimdi Yeşilada Bank’ı (Kıbrıs Capital Bank) temsil ediyor

Derviş Türker’in ifadesinden, Peter Franzen’in Widmer’in imzasının sahtelediğini bilmeksizin bu para transferini yaptığı, Widmer’in o sıralardaki avukatı Serhan Çınar’ın talimat yazısının orijinalini istediğini ancak talimatı Çınar’a vermediği, Yeşilada Bank’a ve Peter Franzen’e soruşturma açılınca orijinal talimatı Polis’e (Ediz Aytan’a) teslim ettiği okundu.

Mehmet Akaçalı avukat Serhan Çınar’ın talebi üzerine Peter Franzen’in Polis'e verdiği ifadeyi de okudu. Peter Franzen’in ifadesinde Alman vatandaşı Widmer’in günde 2 milyar dolar alıp satan çok büyük bir döviz işletmesi olduğunu, satışlardan aldığı komisyonla 24 milyon dolar kazanacak güçte, çok zengin biri olduğunu söylediği, Widmer’in kendisine ait 20 milyon dolara güvenilir bir yer aradığını, Franzen’in de Widmer’e Arnavutluk’ta kurulu Albanian Trust’a yatırım yapmasını önerdiği okundu. 

İfadeden, tek hissedar olarak Franzen’e ait Albanian Trust’ın % 50 hissesini Hans Max Widmer’in 20 milyon dolara almayı kabul ettiği ve 21 Kasım 2002’de yaptıkları sözleşmeyle Albanian Trust’ın % 50 hissesini Widmer’in satın aldığı okundu. 

Franzen’in 20 milyon doların 15 milyon doları ile Yeşilada Bank’ın sermayesini artırmayı planladığını ancak Widmer’in Franzen’in hesabına 19 Aralık 2002’de 20 milyon değil, 18 milyon 266 bin dolar gönderdiğini iddia ettiği kaydedildi. Bu paranın 14 milyon 100 bin dolarını Franzen’in kendi hesabına ve 2 milyon dolarını da Franzen’in kendisine ait başka bir hesabına aktardığı ve Franzen’in Widmer’in kendisine 1 milyon dolar küsur daha borcu olduğunu iddia ettiği okundu. 

Bankayı satın almak için Arnavutluk’taki şirketinin % 50 hissesini satan Peter Franzen’in satıştan elde ettiği milyonları Yeşilada Bank’ın sermaye artırımı için yatırdığını karşı taraf da kabul etti

Peter Franzen’in Albanian şirketinin hisse satışından gelen paranın 14 milyon 100 bin dolarını 27.12.2002’de Yeşilada Bank’ın sermaye artırımı için bankanın sermaye hesabına aktardığını doğrulayan Mehmet Akaçalı, KKTC Merkez Bankası’nın uyarısı ile paranın bankanın 654-2-025 numaralı tek düzen sermaye artışı hesabından alınarak geçici hesabına aktarıldığını anlattı. 

KKTC Merkez Bankası satışı onaylamayınca 14 milyon 100 bin dolar Franzen’in kişisel hesabına iade edildi

Akaçalı, KKTC Merkez Bankası bankanın Peter Franzen’e satışını onaylamayınca 31 Mart 2003’de geçici hesaptaki 14 milyon 100 bin doların Peter Franzen’in şahsi hesabına iade edildiğini söyledi.

Mehmet Akaçalı şahadetinde, bankanın o dönemdeki sahiplerine Peter Franzen tarafından aktarılan paralardan sonra, Franzen’in hesabında 12 milyon 192 bin dolar kaldığını, 2 milyon dolar bulunan diğer hesabındaki paradan ise 1 milyon 370 bin 240 dolar kaldığını beyan etti.

Peter Franzen’in 1 Aralık 2002 tarihli talimatı sahtelediği iddiasıyla Almanya’da yargılandığını ve ceza aldığını ileri süren Akaçalı, Widmer’in şikâyetiyle başlayan soruşturmada avukat Serhan Çınar tarafından temsil edilen Widmer’in Yeşilada Bank’a açtığı dava sonucu, KKTC Mahkemesi’nin kararıyla Yeşilada Bank’a ait, bankanın kendi hesaplarındaki para için ara emri alındığını ve bankanın parasının İş Bankası hesabına aktarıldığını ifade etti.

Çapraz sorguda Ali Demirağ’ın avukatı Adnan Ulunay’ın sorularını yanıtlayan Akaçalı, Yeşilada Bank’ın hesaplarına alınan ara emrinin 20 Ocak 2004 tarihli, 3006 sayılı davada verildiğini söyledi ve Yeşilada Bank’a ait 17 milyon dolar paranın İş Bankası’nın 3006/2003 numaralı hesabına aktarıldığını beyan etti.

İş Bankası’na yatırılan parayla o zamanki davacılara ödeme yapıldığını belirten Akaçalı, tereke memuru Ali Demirağ’ın şahadetinde Peter Franzen’in hesabındaki paraların usulsüz aktarıldığını söylediğine cevaben Franzen’in parasının Mahkeme kararı ile aktarıldığını ileri sürdü ve Kıbrıs Capital Bank’ın bunda sorumluluğu olmadığını iddia etti.

Davacı avukatı sahtelendiği öne sürülen talimatta transfer yapılması istenen hesabın şikâyetçinin eşine ait olduğunu ileri sürdü

Avukat Adnan Ulunay sahtelendiği iddia edilen talimat yazısında para transferinin yapılmasının istendiği 414-2-043 numaralı hesabın Hans Max Widmer’in eşinin hesabı olduğunu hatırlattı. Savunma makamı talep takririnde ve layihalarda böyle bir iddia olmadığı için talimatla ilgili bu iddianın Mahkeme tarafından dikkate alınmamasını talep etti.

Mikro-Makro’nun gördüğü ve sahtelendiği ileri sürülen talimatta Hans Max Widmer’in Yeşilada Bank Lefkoşa adına elektronik olarak yazılmış talimatta eşi Yvonne adına gelen 2,8 milyon İsviçre Frangı ve kendisi adına gelen 8,3 milyon ABD Doları, 2,5 milyon GBP ve 6 milyon İsviçre Frangı’nın tamamının dolar olarak Arnavutluk’ta kurulu Albanian Investment Trust Ltd-Tiran’ın, 414-2-043 numaralı hesabına, hisselerinin satın alımı için yatırılmasını talep ettiği anlaşıldı.

Davacı: Yıldıray Paralı ve Ediz Aytan tarafından yürütülen soruşturmada sahtelendiği ileri sürülen talimattaki hesabın şikâyetçinin eşine ait olduğu fark edilmedi mi?

Zamanında polisler Yıldıray Paralı ve Ediz Aytan tarafından yürütülen soruşturmada, Widmer’in talimattaki imzasının sahte olduğunu iddia etmesine karşılık, Davacı taraf talimattaki hesabın Widmer'in eşinin hesabı olmasını sorguladı.

Davacı avukatı, alınan Mahkeme emrinde Yeşilada Bank’ın bankaya ait hesaplarındaki paraya el konulmasına emir verildiğini, Peter Franzen’in şahsi hesaplarındaki paralar için böyle bir emir olmadığını ileri sürdü. Davalı bankanın genel müdürü Akaçalı, sahte bir belgeyle işlem yapıldığı için bu paranın hesaplardan geri alındığını ve bu paranın 26 Ocak 2004’te İş Bankası’na aktarılan 17 milyon dolar arasında olmuş olabileceğini iddia etti.

Davacı avukatı Mahkeme emri olmaksızın, sırf Polis’e bir şikâyet yapıldığı için bankanın şahsi hesaplardaki paraları alamayacağını ileri sürdü

Avukat Adnan Ulunay Mahkeme emri olmaksızın bankanın şahsi bir hesaptaki paraları kendi hesabına aktarmasının söz konusu bile olamayacağını söyledi. Ulunay, soruşturmayı yürüten ve davada şahadet sunan Yıldıray Paralı’nın Widmer’in şikâyetini 2003’de yaptığını söylediğini, Ocak 2004’te soruşturmanın henüz taze olduğunu ve buna rağmen 26 Ocak 2004’te paranın nasıl Mahkeme kararı olmaksızın hesaptan çıkarıldığını sordu.

TMSFİF’in avukatı itiraz ederek 21 Temmuz 2003’de talimatın sahtelendiğine ilişkin Polis raporu olduğunu ileri sürdü.

Avukat Ulunay yetkisiz olarak Peter Franzen’in hesabındaki paraların alındığını, Polis’e yapılan bir şikâyetle ve Polis’in hazırladığı bir raporla Mahkeme kararı olmaksızın hesapta hiçbir işlem yapılmaması gerekirken işlem yapıldığını öne sürdü.

Hesap sahibinin rızası olmadan banka hesabı kapatılmış

Banka müdürü Akaçalı Peter Franzen’in hesabının 1 Haziran 2007’de TMSFİF döneminde eksi bakiyeye geçtiği için hesabının kapatıldığını, işlem görmeyen bir hesap olduğu için kapama işleminin yapıldığını ileri sürdü.

Davacı avukatı KKTC’de Peter Franzen’e 1 Temmuz 2004’te dava açıldığını ancak Franzen’in davası görülmeden sınır dışı edildiğini söyleyerek, sırf Polis’e bir şikâyet yapıldığı için bankanın bir hesaptaki paraları alamayacağını yineledi.

Capital Bank Genel Müdürü Akaçalı paranın hesaptan alınması için Mahkeme kararına gerek olmadığını iddia etti

Capital Bank Genel Müdürü Akaçalı böyle bir Mahkeme kararına gerek olmadığını, talimatın zaten sahte olduğunu ileri sürdü.

Avukat Ulunay Peter Franzen’in şahsi paralarına Mahkeme kararı olmaksızın dokunulamayacağını tekrarladı. Ve bu paranın Peter Franzen’e ve terekesine borçlu olunduğunu iddia etti. Akaçalı iddiayı kabul etmediğini belirtti.

Davaya 21 Ekim, saat 10:00’da devam edilmesine emir verildi.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın