Dünya

Küresel ısınma tarımsal ürünlerin yetiştirildiği bölgeleri değiştiriyor

Küresel ısınmanın tarıma etkileri Avrupa'nın güneyini zarara sokuyor; Avrupa'nın kuzeyindeki çiftçilere ise avantaj yaratıyor.

İtalya'da haziran ayında ülkenin güneyindeki bazı bölgelerde sıcaklıkların 45 dereceye ulaşması sonrasında, ülkenin Çiftçiler Birliği, Coldiretti'nin Başkanı Ettore Prandini uyarıda bulundu: “Her yıl yüksek yoğun sıcaklık ve tropikal havanın yaşandığı daha uzun dönemler görüyoruz.”

İtalya’da tropikal meyveler artık daha kolay yetişiyor

İtalya'nın güneyinde yetişen portakal ve limonun yanı sıra güneyde mango, avokado ve muz da artık daha kolay yetişiyor. Prandini, kuzeydeki Alp dağlarında yetişen zeytin ağaçlarından daha fazla verim alınması sayesinde zeytinyağında da mahsul sınırlarının değiştiğini söylüyor. İtalyan çiftçiler, Sicilya'da ilk tropik meyve mahsullerini elde ederken, bazı çiftçiler de Lombardiya'daki Alpler'de zeytin ağaçlarının yetişmeye başlaması ile fırsat yakaladı.

Birlik Başkanı bu fırsatlara sahip olmayan birçok çiftçinin son 10 yılda işsiz kaldığını söylüyor.

Yüksek düzeyde yağış ve nem sayesinde Etna Dağı'nın verimli eteklerinde Andrea Passanisi, tropik meyve olarak avokado yetiştirmeye başladı ve ısınan iklimin de yardımıyla şimdi ürünlerini Avrupa'ya gönderiyor.

Passanisi, çiftliğinde yılda yaklaşık 1.400 ton avokado üretiyor ve ihracat yapıyor.

Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da üzüm bağlarınin ekim alanları güneyden kuzeye kayıyor

İklim değişikliğinin farklı mahsullerin verimini nasıl etkilediğine dair yapılan birçok araştırmada, bağcılığın ve asma yetiştiriciliğinin şarap üretim haritasını yeniden şekillendireceği ifade ediliyor.

Araştırmacılar, şaraplık üzümlerin sıcaklık değişimlerine karşı çok duyarlı olduklarını belirtiyor.

Kanada, British Columbia Üniversitesi'nden doçent Elizabeth Wolkovich, şaraplık üzümlerin ‘fenolojik olarak en hassas mahsuller arasında” olduğunu aktarıyor. Meslektaşlarıyla yaptığı araştırmaya göre, önümüzdeki yıllarda 2 derecelik küresel ısınma, dünyanın mevcut bağcılık alanlarının % 56'sını bağcılığa uygunsuz hale getirecek.

Şarap için yetiştirilen üzümlerin sınırları hem Avrupa'da hem de Kuzey Amerika'da kuzeye kayıyor. Şarap uzmanları, örneğin Kanada'nın pinot noir üreticisi olarak büyük ilerlemeler kaydettiğini söylüyor. Londra merkezli şarap küratörü Mark Thornton'a göre, Kanada’da Ontario'daki Niagara Yarımadası ve British Columbia'daki Okanagan Vadisi bu konuda öncülük yapıyor.

Thornton, yükselen sıcaklıkların Kanada'da üretilen şarabın kalitesini “muazzam şekilde arttırdığı”nı söyleyerek, Okanagan Vadisi'ndeki şarap imalathanelerinin sayısının 1990'da iki düzine iken bugün imalathane sayısının 200'ün üzerine çıktığını belirtiyor.

İngiltere, Danimarka gibi ülkelerle birlikte şarap üretiminde sınırlar kayıyor. Ailesi ile birlikte Londra'nın güneyinde Kent'te 300 yıldır çiftçilik yapan Henry Warde, 2006 yılında 2.500 dönümlük tarım arazisinin bir kısmını üzüm bağlarına dönüştürdü.

2003 yılında Fransa'da yaşanan kavurucu yaz üzümleri kötü etkiledi ve şampanya üreticilerinin üzüm üretmek için alternatif alanlar aramaya başlamasına neden oldu. Warde, “Kent'teki toprak şampanya toprağına benziyordu ve iklim koşullarını beğendiler” diyor. Aile artık üzüm üreticiliği de yapıyor. 

Değişen iklim, bazı şampanya markalarının üzüm temini için son yıllarda güney İngiltere'ye önemli ölçüde yatırım yapmasına neden oldu. Vranken-Pommery markasının Hampshire'da bir bağı varken, Taittinger de Kent'te bir şaraphane kurdu. Birleşik Krallık’ta genellikle köpüklü şarap yapmak için toplam üzüm bağı alanı 2000'den bu yana dört katına çıktı.

İngiltere'nin tarım arazisi kullanımındaki değişiklikleri araştıran Exeter Üniversitesi'nden bir bilim insanına, Paul Ritchie'ye göre, ısınma ve emisyonlar mevcut oranlarda devam ederse, Britanya yüzyılın sonuna kadar 5 derece daha sıcak olabilir. İklimin daha sıcak ve daha kuru olması beklenirken, bitkilerin daha yüksek CO2 seviyelerine ulaşması ve daha fazl fotosentez faaliyeti ile mahsul verimliliğindeki genel büyümenin artabileceği kaydediliyor.

Rusya küresel ısınma sayesinde artık dünyanın en büyük buğday üreticisi 

Rusya'nın da dünyanın en büyük buğday üreticisi olarak ortaya çıkması kısmen iklim değişikliğinden kaynaklanıyor. Moskova tarım danışmanlığı şirketi SovEcon'un Genel Müdürü Andrey Sizov'a göre, kışların ılıman geçmesiyle çiftçiler daha fazla kış buğdayı ekebildiler, sonbaharda ekilen buğday ertesi yaz hasat edildi.

Rusya, 2015'ten beri istikrarlı bir şekilde yılda 60 milyon tondan fazla buğday üreterek bir numaralı yetiştirici ve ihracatçı haline geldi. Sizov, “[Yükselen sıcaklar] Rusya'da artan üretimin en büyük itici gücü” diyor.

Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın