Azerbaycan, Bakü'de düzenlenen BM iklim Konferansı'nın (COP 29) son gününde, iklimde savunmasız gelişmekte olan ülkelere zengin ülkeler tarafından sağlanacak yıllık iklim finansmanında önerilen rakam hedeflenin çok altında kaldı.
Üzerinden tartışmaların devam ettiği taslakta, 2035'e kadar yıllık 250 milyar dolarlık bir rakam öneriliyor.
Daha geniş ve daha iddialı bir hedef ise, 2035 yılına kadar gelişmekte olan ülkelere sağlanan finansmanın "tüm kamu ve özel kaynaklardan" gelecek olanlarla birlikte yılda 1,3 trilyon dolar olmasıdır.
Saatler süren gecikmenin ardından, gelişmekte olan ülkelere 2035 yılına kadar yılda yıllık 250 milyar dolar ödenmesini öneren taslak metne sivil toplum grupları ve iklim açısından savunmasız ülkelerden büyük tepki geldi.
Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS, Alliance of Small Island States), yıllık 250 milyar dolarlık rakamı "ucuz bir plasebo rakamı" olarak nitelendirdi.
AOSIS yaptığı açıklamada, "savunmasız halklarımıza karşı küçümseme" içeren bir metni kabul etmelerinin beklenemeyeceğini belirtti.
Samoa, Tonga, Barbados ve Bermuda gibi ada ülkelerini kapsayan AOSIS, yıllık 250 milyar dolarlık hedefin "iklim eylemi çabalarını ciddi şekilde durgunlaştıracağını" belirtti.
Açıklamada, "Bu, dünyamızı iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden etkili bir şekilde korumak için gereken en az 1,3 trilyon doların çok altında bir yatırım hedefidir. Daha önce etkisiz olan 100 milyar dolarlık hedefin çıtasını yükseltmiyor."
“Tek isteğimiz, Paris Anlaşması kapsamında bize vadedilen korumayı garanti altına almamız. Bu bir tehdit değil. Bu sadece bir adalet meselesidir." denildi.
Bazı analistlere göre ise yıllık 250 milyar dolarlık bu teklif, diğer kaynaklardan daha fazla para gelmesi için iyi bir temel oluşturabilir.
Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün küresel iklim programı direktörü Melanie Robinson gönüllü bağışçılardan bazılarının bu hedefe paralel olarak katkıda bulunmayı seçmesi halinde, miktarın 250 milyar doların üzerine çıkma potansiyeli olduğunu söyledi.
Tüm gözler son taslak metne çevrilmişken, Climate Action Network International, (Uluslararası İklim Eylem Ağı) 'Fosil Günü' ödülünü ev sahibi ülke Azerbaycan'a verdi. Ağ, görüşmelerde ilerlemeyi engellemek için ellerinden geleni yaptıkları düşünülen ülkeleri aday gösteriyor ve bu ülkeleri oylamayla seçiyor.
İklim Eylem Ağı, Azerbaycan için "Başkanlığın ciddiyetini veya sivil toplumun değerini anlamayan bir ülke” nitelendirmesini yaptı. Azerbaycan'ın bu yılki konferansta ihtiyaç duyulan liderliği gösteremediğini kaydederek, bundan önceki iki BM İklim Konferansı'nın da fosil yakıt endüstrisi tarafından düzenlendiğine dikkat çekti.
Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu ağ, zirvenin açılış günlerinde Azerbaycan’ın fosil yakıtları "Tanrı'nın armağanı" olarak övmesine tepki göstermişti.
Kaynak: Euronews
Yorumunuz