Dünya

Internet ortamı kadın katilleri ve küçük tetikçiler mi yetiştiriyor?

Türkiye'yi sarsan cinayetten Fransa'ya... Internet grupları ve çevrimiçi video oyunları gündemde...

Türkiye’yi sarsan kadın cinayetlerinde, İstanbul’da Eyüpsultan ve Fatih’te yarım saat arayla Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’i katlettikten sonra intihar eden 19 yaşındaki katil Semih Çelik’in ‘incel’ gruplarla iletişimi olduğu ortaya çıktı.

"Incel" kelimesi İngilizce “involuntary celibates” ("gönülsüz bekarlar") kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Nefret ve aşırılığa karşı mücadele eden ABD'li örgüt, Anti-Defamation League, incel'leri "romantik başarısızlıklarından kadınları ve toplumu sorumlu tutan heteroseksüel erkekler" olarak tanımlıyor.

Incel, kadınlara karşı düşmanca inanışlar besleyen ve bazı canice saldırılarla ilişkilendirilen, kadın nefreti üzerine kurulmuş bir ideoloji.

Inceller son 10 yılda çoğu kadın en az 100 kişinin öldürülmesi ya da yaralanmasıyla bağlantılandırıldı.

Incellerin Reddit, Facebook ve kendi kurdukları sitelerde toplulukları var. Teknoloji şirketlerinin bu toplulukları kapatmak gibi önlemleri ise tam olarak sonuç vermiyor.

Erkeklerin mutlak üstünlüğü, kadınlara tecavüzü meşru gören, suç unsuru içeren söylemleri ile dikkat çekiyorlar.

Kadın düşmanlarının kendi aralarında oluşturduğu bir çeşit şifreyle konuştuğu, kadınlarla araları iyi olan erkeklere "Chads", reddedilen bekar erkeklere ise "Stacys" dedikleri belirlenmiş.

Inceller, 2014 ve ardından 2018 yıllarında Kuzey Amerika'da incel kültürüyle bağlantılı olduğu tespit edilen iki genç erkeğin toplu katliamlarıyla popüler kültürde mercek atına alınmaya başlandı.

Avrupa Birliği'nin (AB) 2017-2020 verilerini kullanan 2021 tarihli raporunda kıtada, çevrimiçi incel topluluklarının en fazla üyeye sahip olduğu ülke Almanya, İngiltere, İsveç ve İtalya olarak sıralanıyordu.

Fransa'da video oyunlarındaki şiddeti içselleştiren reşit olmayan gençler uyuşturucu baronları tarafından tetikçi olarak kullanılıyor

Öte yandan Fransa’da işledikleri cinayetlerle gündemde olan genç tetikçilerin internette video oyunlarındaki şiddeti içselleştirdiği, hatta bir video oyununda yaşadıklarına inandıkları kaydediliyor. 

Fransa'nın ikinci büyük kenti Marsilya'da art arda işlenen cinayetler, Marsilya'daki uyuşturucu baronlarının genç tetikçileri giderek daha fazla kullanması gerçeğine ışık tutuyor. 

Üç Fransız gazetecinin, Jéremie Pham-Lê, Vincent Gautronneau ve Jean-Michel Décugis'in yazdığı, 'Tueurs à gages. Enquête sur le nouveau phénomène des shooters ” ('Kiralık Katiller: Yeni Tetikçi Fenomeninin Araştırılması')  adlı yeni yayımlanan kitapta, Fransa’nın liman kentindeki uyuşturucu savaşlarındaki reşit olmaya gençlerin kullanımı ve endişe verici gelişmeler ele alınıyor.

14 ve 15 yaşındaki gençlerin "kolay uyuşturucu parasıyla sarhoş edildiği" ve vahşi cinayetler işleyerek "insan hayatını hiçe saydıkları’ aktarılırken, bu gençlerin cinayet görüntülerini sosyal medyada bile paylaşabildiklerine dikkat çekiliyor.

Üç gazeteci, tetikçi olarak kullanılan gençlerin ‘aşırı şiddetten güç alan, bir video oyununda yaşadıklarını düşünen ama gerçek silah kullanan gençler" olduğunu kaydediyor. Öldürmekten pişmanlık duymuyorlar.

9'unda gözcü, 14'ünde katile dönüşüyorlar

Bu genç katiller genellikle okula gitmiyor, işsiz, sosyal ağlar üzerinden Marsilya'nın uyuşturucu baronları tarafından işe alınıyor. Komando gibi hareket ediyorlar: Araba için bir sürücü var, bir veya iki tetikçi var, arkada silahları tedarik edecek ve araçları çalacak lojistikçiler var. Sadece sözleşmeyi yürüttükleri, sıklıkla hapsedilen patronlarının takma adını biliyorlar ve hedeflerinin neden ölmesi gerektiğini bilmiyorlar.

Kitabın yazarlarından Jean-Michel Decugis'e göre organize suç, saflarının giderek daha genç bireylerle dolduruyor. Genellikle dokuz yaşından itibaren gözcülük yapmaya başlayan çocuklar, 14 yaşından itibaren katile dönüşüyor. Tek motivasyonları para değil, şiddetin bir özgüven ve onaylanma aracı haline geldiği bir dünyaya kendilerini kaptırdıkları düşünülüyor.

Kaynaklar: CNN - France 24 - Le MondeRTL - BBC

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın