İki ankete göre, İngiliz şirketleri Covid-19 salgınından bu yana en büyük personel azaltımını gerçekleştirdi ve karantina önlemlerinden bu yana en keskin güven düşüşünü bildirdi.
Anketler, personel azaltımının büyük ölçüde yeni hükümetin vergi artışlarına bağlı olduğunu gösteriyor.
Pazartesi günü yayınlanan S&P Global Flash İngiltere Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) aralık ayı ön verileri ve imalat kuruluşu MakeUK'un üç aylık anketi, Maliye Bakanı Rachel Reeves'in 30 Ekim tarihli bütçesiyle bağlantılı olarak ekonomideki yavaşlamanın diğer işaretlerine benzer sonuçlar üretti.
Ayrılan personelin yerine yenisini almama eğiliminin yanı sıra bazı firmalar çalışma saatlerini azalttı ve daha önceden planlanmış yeniden yapılanma süreçlerine geçti.
Pandemi dönemi hariç tutulduğunda istihdamdaki düşüş, 2009'daki küresel mali krizden bu yana en sert düşüş oldu.
Maliye Bakanı Reeves'in bütçede işverenlerin sosyal güvenlik katkılarında 25 milyar sterlinlik (32 milyar dolar) artış yapılacağını duyurmasının yanı sıra, İngiltere'deki asgari ücretin nisan ayında yaklaşık %7 oranında artması bekleniyor.
Son dönemde yapılan diğer anketler de işverenlerin işe alım niyetlerinde düşüş olduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz hafta açıklanan resmi veriler, İngiltere ekonomisinin bütçe öncesinde eylül ve ekim aylarında daraldığını gösterdi. 2020'den bu yana üretimde ilk kez üst üste düşüşler görüldü.
S&P Global Flash İngiltere Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) aralık ayında, son 13 ayın en düşük seviyesi olan kasım ayındaki değerden değişiklik göstermedi ve 50,5 olarak gerçekleşti. Anketin ön verileri, 50,7'lik bir puan öngören ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı.
50'nin altına doğru inen bir puan faaliyetin azaldığını gösterirken, 50'nin üzerindeki bir puan ise faaliyetin büyüdüğünü gösteriyor.
Aralık ayının başındaki anket verileri, istihdamın üst üste üçüncü ayda düştüğünü gösterirken, tüm özel sektördeki iş kaybı oranı dört yılın hemen hemen en yüksek seviyesine çıktı.
Enflasyon, tüm sektörlerde artan ücretlerle birlikte satın alma fiyatlarının da yükselmesiyle yukarı yönlü bir yörüngede görünüyor ve bu durum hem hizmet hem de üretim sektörlerini etkiliyor.
Üreticiler, daha yüksek ulaşım maliyetlerinin ve artan hammadde fiyatlarının istihdamdaki düşüşe katkıda bulunduğunu bildiriyor.
Yorumunuz