Dünya

İngiltere üniversiteleri yabancı öğrencilerden nakit alarak kara para aklanmasına olanak sağlıyor

İngiliz The Times gazetesi, üniversitelerin “yüksek riskli” ülkelerden gelen öğrencilerden milyonlarca sterlin nakit kabul ettiklerini tespit etti. Üniversiteler istemeden de olsa kara para aklamayı kolaylaştırmakla suçlanıyor.

En az 49 İngiliz üniversitesinin Çin, Hindistan, Rusya ve Nijerya'dan okumaya gelen öğrencilerin harç ödemelerinde, son beş yılda 52 milyon sterlin banknotu nakit olarak tahsil etti.

Üniversiteler nakit alırsa para kaynağının izi sürülemez

Mali suç uzmanları, üniversitelerin yurtdışındaki yasadışı faaliyet gelirlerini aklanmasına göz yumduğunu belirtiyor. Nakit ödemeler, polis veya bankacılık düzenleyicilerinin para kaynağını takip etmesine izin verebilecek herhangi bir iz bırakmaz.

The Times tarafından elde edilen veriler, üniversitelere en çok nakit ödeyen ülkenin Çin olduğunu gösteriyor. Üniversiteler, 2015'ten bu yana Çinli öğrencilerden 7,7 milyon sterlin banknot aldı. Hintli öğrencilerden 1,8 milyon sterlin, Pakistanlı öğrencilerden 1,2 milyon sterlin ve Nijeryalı öğrencilerden ise 1,5 milyon sterlin alındı.

Banknot kabul eden birçok üniversite 5,4 milyon sterlin alan Essex ve 2,8 milyon sterlin tahsil eden Wolverhampton gibi yeni kurumlardı. 

Eski üniversiteler de büyük meblağlar aldı. Manchester Üniversitesi 5 milyon sterlin alırken, Nottingham Üniversitesi esas olarak Çinli öğrencilerden 1.8 milyon sterlin nakit tahsil etti. Durham, yabancı öğrencilerden 440.000 sterlin aldı, bunun 200.000 sterlini Çinli öğrencilerden ve onbinleri Suudi ve Kazak öğrenciler tarafından ödendi.

Glasgow'da 700.000 sterlin banknot alan Strathclyde Üniversitesi, elektronik olarak ödeyemeyen öğrencilerin kampüse nakit para getirmesine izin vereceğini söyledi.

Rusya ve Gana da “yüksek riskli” nakit tedarikçileri olarak tanımlandı. 

Ulusal Suç Ajansı, 2019 raporunda, denizaşırı öğrencilerin kara para aklayıcıların hedefi olduğunu açıkladı. Aynı yılın Şubat ayında yetkililer, ağırlıklı olarak denizaşırı öğrencilerin yaklaşık 3.6 milyon sterlin tutarında, 95 İngiltere banka hesabını dondurdu.

Üniversiteler paranın kaynağına değil, ödeme gücüne bakıyor

İngiltere üniversitelerinde kara para aklama risklerini araştıran Chatham House'dan Matthew Page, ebeveynleri kamu görevlisi olan yurtdışında okuyan öğrencilerin önemli bir risk oluşturduğunu söyledi. Nijerya'da uzmanlaşmış eski bir ABD hükümeti güvenlik analisti olan Page, “Nakit ödemeleri kabul eden herhangi bir eğitim kurumu, aslında dünyanın kleptokratları ve kara para aklayıcılarına hoş geldiniz mahiyetinde sıcak bir mesaj gönderiyor. Nakit kabul eden üniversiteler, suç gelirlerinin, yolsuzluğun ve diğer yasadışı faaliyetlerin gelirlerini aklama konusunda yüksek risk altındadır. Temel durum tespiti yapmayan üniversiteler, kara para aklamaya dahil olduklarını makul bir şekilde inkar edemezler" dedi ve üniversite kabul personelinin tutarsızlıkları sorgulama olasılığının düşük olduğunu, çünkü personelin kaynağa değil ödeme gücüne odaklandığını vurguladı.

Ekonomik suçlarla mücadelede eski bir İngiltere ulusal polis koordinatörü olan Chris Greany, üniversitelerin neden yıllar önce nakit ödeme almayı bırakmadığını sorguladı ve "Artık nakit olarak araba, uçak satın alamaz veya otel odası kiralayamazsınız, bu yüzden üniversitelerin nakit alabilmesinin hâlâ nasıl kabul edildiğini anlamıyorum" dedi.

Greany, "Burada adı geçen birçok ülkeden yapılan nakit ödemelerin bazen kara para aklama ve diğer suç teşkilatlarıyla bağlantılı olduğu biliniyor, bu nedenle nakit temelli ödemeler uygun bir inceleme ve hesap verebilirlik gerektiriyor, ancak bu yapılmıyor" ifadelerini kullandı.

Kâr amacı gütmeyen bir grup olan Transparency International UK'nin baş araştırmacısı Ben Cowdock ise şunları söyledi: “Üniversiteker kara para aklamayı önleme kurallarına tabi olmayınca, zengin suçlular çocuklarının en iyi eğitimi almasını isterken İngiliz üniversiteleri yasadışı servete maruz kalıyor. Üniversiteler, kara paraya ilişkin işaretler konusunda uyanık olmalıdır" dedi.

Kaynak: The Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın