Dünya

IMF dünya ekonomisinde 2023’ün ikinci yarısı ve 2024’te iyileşme bekliyor

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na, iş dünyası liderleri ve üst düzey hükümet yetkililerinin dünya ekonomisi konusunda iyimserliği damga vurdu.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na katılan iş dünyası liderleri ve üst düzey hükümet yetkilileri küresel ekonomi hakkında iyimserliklerini dile getirdi.

Bu iyimserliğin nedenleri arasında, Çin'in Corona virüs kontrollerini düşürmesi, ABD'de yeşil yatırım patlamasının başlaması ve Batı Avrupa'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline uyum sağlaması bulunuyor.

IMF Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath.

IMF Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, IMF’nin ekonomik tahminlerini yükselteceğinin sinyalini verdi

Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan IMF (Uluslararası Para Fonu) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, IMF’nin ekonomik tahminlerini yükselteceğinin sinyalini verdi. Gita Gopinath dünya ekonomisi için “daha sert" bir 2023 öngörmek yerine, şimdi yılın ikinci yarısında ve 2024'te bir "iyileşme" beklediğini açıkladı.

Son haftalarda Avrupa ve ABD'den gelen olumlu veriler, dünya ekonomisinin bu yıl bir durgunluktan kaçınacabileceğine dair umutları artırdı. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Bloomberg'e verdiği demeçte, Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olarak Almanya'nın ekonomik durgunluktan kaçınacağını söylerken, Alman düşünce kuruluşu ZEW, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Almanya’da ilk kez yatırımcı duyarlılığına ilişkin aylık göstergenin pozitife döndüğünü bildirdi.

"Bir savaşın, bir pandeminin ve tarihteki en büyük para politikası normalleşmesinin yaşandığı bir dönemden geçtik... Dünya beklendiğinden çok daha iyi"

Amerikan yatırım bankası JPMorgan’ın Başkanı Daniel Pinto, küresel ekonominin dayanıklılığını vurguladı. "Bir savaşın, bir pandeminin ve tarihteki en büyük para politikası normalleşmesinin yaşandığı bir dönemden geçtik. Olan her şeyi göz önünde bulundurduğumuzda dünya beklendiğinden çok daha iyi" dedi.

Gelişmiş ekonomilerdeki ekonomik gerileme artık korkulduğu kadar kötü görünmese de, Pekin'in 2022 için hayal kırıklığı yaratan yüzde 3'lük bir büyüme oranı kaydetmesiyle Çin büyümesi yavaşladı. 

Gopinath, 2023'ün yine de "zor bir yıl" olacağı konusunda uyardı. Enflasyonun halen çok yüksek olduğuna ve merkez bankalarının enflasyon sürdürülebilir bir şekilde düşene kadar yükselen faiz oranlarıyla "rotada kalmaları" gerektiğine dikkat çekti.

Pekin'in en üst düzey ekonomi yetkilisi Liu He, Davos’da Çin ekonomisinin normal büyüme eğilimine geri döneceğini söyledi

Bununla birlikte, finansal piyasalar düşük enerji fiyatları, daha az tedarik zinciri zorluğu ve Çin'in sıfır Covid politikasının sona ermesi üzerine toparlandı. Pekin'in en üst düzey ekonomi yetkilisi Liu He, Davos’da Çin ekonomisinin normal büyüme eğilimine geri döneceğini söyledi. "Yeterince sıkı çalışırsak, büyümenin büyük olasılıkla normal eğilimine döneceğinden eminiz. Çin ekonomisi 2023'te önemli bir iyileşme görecek" dedi. 

Unilever CEO'su Alan Jope, Çin'in hızlı bir şekilde yeniden açılmasının beklenmedik olduğunu söyledi. "İntikam harcamalarına hazırlanıyoruz" dedi ve kısıtlamalar hafifletildikten sonra tüketici alışveriş çılgınlığı olgusuna atıfta bulundu. 

Joe Biden yönetiminin Amerikan ekonomisinde yeşil yatırımları teşvik etmek için 369 milyar dolarlık vergi indirimi yapması Davos'da en çok konuşulan konular arasına girdi

ABD'li iş dünyası liderleri, Joe Biden yönetiminin Enflasyon Azaltma Yasası'nı ve Amerikan ekonomisinde yeşil yatırımları teşvik etmek için 369 milyar dolarlık vergi teşviki yapılması önerisini selamladı. Fortescue Future Industries'in CEO'su Mark Hutchinson, vergi teşviklerinin "çok büyük" olduğunu söyledi ve bu vergi teşvikleri ile yatırıma harcanacak her doların yeşil yatırıma konabileceğini kaydetti.

İsveçli cep telefonu üreticisi Ericsson'un CEO'su Börje Ekholm’un, Avrupa'nın teknoloji şirketlerini boğduğunu söyleyerek hayal kırıklığını dile getirdi ve bunun yerine daha "büyüme yanlısı" bir tutum çağrısında bulundu.

Ancak Avrupa Komisyonu patronu Ursula von der Leyen Davos’da verdiği demeçte, Brüksel'in Biden'ın yeşil sübvansiyon paketine karşı koymaya çalıştığı için Avrupa'nın devlet yardımı düzenlemelerinin sadece stratejik iklim dostu işletmelere nakit pompalayacağını söyledi. "Şu anda AB dışında mevcut olan teklifler ve teşviklerle rekabet etmeye ihtiyaç var" dedi. Avrupa'nın enerji fiyatlarını "herkesin beklediğinden daha hızlı" düşürdüğünü de sözlerine ekledi. 

Avrupa toptan doğal gaz fiyatları, salı günü megavat saat başına 52 Euro'nun altına inerek gün içi en düşük seviyeye ulaştı ve Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Fiyatlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önceki ortalama fiyatın iki katından fazla olmasına rağmen, ağustos ayındaki zirveyle kıyaslandığında yüzde 85 oranında düştü. 

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, hava sıcaklıkları bu kadar yumuşak olmasaydı gaz fiyatlarının düşmeyeceği konusunda uyardı

Forum’da konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Avrupa'nın ilerlemesini övdü ancak hava sıcaklıkları bu kadar yumuşak olmasaydı gaz fiyatlarının düşmeyeceği konusunda uyardı.

Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın