Dünya

İklim aktivistleri ve bilim dünyası Trump şoku yaşıyor

Küresel iklim aktivistleri ve bilim dünyası Donald Trump'ın yeniden seçilmesine tepki gösterdi.

Küresel iklim aktivistleri, ilk başkanlığı döneminde Paris Anlaşması’ndan ABD’nin çekilmesini sağlayan Donald Trump’ın ABD'de yeniden başkan seçilmesinin şokunu yaşıyor.

Trump, ilk başkanlığı sırasında, küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat dereceyle sınırlamakta birleşilen Paris Anlaşması’ndan ABD'nin ayrılmasını savunmuş ve ABD, 2017’de Paris Anlaşması’ndan çekilmişti.

İklim eyleminde dünyanın en büyük medya platformu olan ‘We Don't Have Time’ın (‘Zamanımız Yok’) CEO’su ve kurucu ortağı Ingmar Rentzhog, Trump’ın seçilmesinin ihtiyaç duydukları ‘son uyanış’ olabileceğini belirtti.

Rentzhog, "Birçok kişi hâlâ iklim krizini görmezden gelmeyi tercih ediyor, sanki görmezden gelmek bir çözümmüş gibi davranıyor. Ancak cehalet bizi kurtaramayacak. Eylem kurtaracak. Bir dönüm noktası olacak. Şafaktan önce her zaman en karanlık an olur. Bunu birlikte yükseleceğimiz en düşük nokta yapalım. Birbirimizi yükseltmeye, gezegenimiz için mücadelede birbirimizi desteklemeye başlamalıyız" açıklamasını yaptı.

Platform, Trump'ın sekiz yıl önce ilk seçimi kazandığı gece kurulmuştu.

‘Force for Nature'ın (‘Doğaya Güç’) kurucusu Clover Hogan, "Bugün yas tutuyoruz. Yarın örgütleniyoruz. Ve çok da uzak olmayan bir gelecekte... Kazanıyoruz" açıklamasını yaptı.

Dün sabahın erken saatlerinde aktivistler, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu'nun dışında bir araya gelirken ABD'nin iklim sorunlarının çözümüne öncülük edebilecek tek ülke olmadığını hatırlattı.

Bu yıl iklim hedefleri doğrultusunda Meksika'nın ilk kadın başkanı olmak için yarışan iklim bilimci Claudia Sheinbaum Pardo gibi başka birçok yeşil eğilimli lider de var.

Barbados'un dünyaya sesini duyuran başbakanı Mia Mottley gibi isimlerin yanında Avrupa Parlamentosu’na Avrupa Yeşil Partisi'ni ve Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı'nı temsil eden 53 milletvekili de bulunuyor.

Dünya çapındaki bilim insanları ise bir önceki dönemindeki bilim karşıtı söylemleri ve eylemlerinden ötürü Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçilmesinden duydukları hayal kırıklığı ve endişeyi dile getirdi.

Geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılan ve şu anda Hong Kong Üniversitesi'nde Kimya Bölümü Başkanı olan Nobel ödüllü Fraser Stoddart, ‘82 yıllık uzun hayatımda kendimi bundan daha üzgün hissettiğim neredeyse hiç gün olmadı" dedi. Nature dergisine konuşan bilim insanı, sözlerine "Sadece Amerika Birleşik Devletleri için değil, dünyada hepimiz için son derece kötü olduğunu hissettiğim bir şeye tanık oldum" diyerek devam etti. 

New York City'deki New York Şehir Koleji'nde fizikçi olan ve federal bilim-politika konularını takip eden Michael Lubell, şok olduğunu ama şaşırmadığını dile getirdi.

Polonya, Krakow'daki Jagiellonian Üniversitesi'nde uzun ömür araştırmacısı olan Grazyna Jasienska, "Yeni bir dünyaya hazır olmalıyız" dedi ve ekledi: Cumhuriyetçilerin iktidarında “küresel bilim ve halk sağlığı için olumlu bir yön bulmak zor."

Trump, geçmişte iklim değişikliğini bir aldatmaca olarak nitelendirmiş, Covid-19 aşılarının etkililiğini reddeden bir siyasi figür olarak Robert F. Kennedy Jr.'a yönetiminde "büyük bir rol" vereceğini söylemişti. Trump ayrıca siyasi gündemine karşı çıkan ve devlete çalışan bilim insanları gibi uzmanların kovulmasında kolaylık sağlayacağına söz vermişti.

Kaynaklar: Euronews -  Nature

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın