Hong Kong’da demokrasi yanlısı gösteriler sırasında yoldan geçen 12 yaşındaki bir kız çocuğunun polis tarafından yere indirilmesi, polise büyük eleştiriler yapılmasına neden oldu.
12 yaşındaki kız çocuğuna polis tarafından kullanılan orantısız güç, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrenci medya grubu tarafından yayınlanan video sayesinde dünyaya yayıldı.
Ailesi kızın protesto için değil, alışveriş için dışarı çıktığını açıkladı.
Videoda çevik kuvvet çocuğu durdurduğunda kızın kaldırımda yürüdüğü görülüyor. Çocuk kaçmaya başlayınca polis peşinden gidiyor ve kızı bir başka polis yere indiriyor.
Polis yaptığı açıklamada, söz konusu durumda "gerekli asgari gücü" kullandıklarını söyleyerek memurların haklılığını savundu.
Kız da dahil olmak üzere protestocuların arama için durdurulduğu ileri sürülen açıklamada, "Etkileşim sırasında, aniden şüpheli bir şekilde kaçtı ve memurlar, bu nedenle gerekli asgari güç kullanarak şüpheliyi kovaladı ve bastırdı" denildi.
Polis, kızın şehrin ikiden fazla kişinin toplanma yasağını ihlal ettiğini söyledi ve kendisine 2.000 dolar Hong Kong doları (258 dolar / 1.924 TL) para cezası verildiğini ekledi.
Çin'in Hong Kong’da uygulanmak üzere Haziran ayında ulusal güvenlik yasasını geçirmesinden bu yana en büyük demokrasi yanlısı gösterilerden birinde, geçen Pazar günü yaklaşık 300 protestocu tutuklandı.
Hong Kongluların geçen Pazar günü sandık başına gitmesi planlanmıştı, ancak Temmuz ayında yönetim halk sağlığı endişelerini gerekçe göstererek yasama seçimlerini bir yıllığına erteledi.
Yorumunuz