Dünya

Gürcistan: Siyahlar giyinmiş maskelilerin protestoculara ateş açtığı iddia ediliyor

Muhalifler, polisin 100'den fazla kişinin yaralandığı gösterileri dağıtmak için giderek daha fazla şiddet içeren taktikler kullandığını iddia ediyor.

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini askıya alma kararıyla başlayan kitlesel protestolar, polisin göstericilere giderek artan güçle müdahale etmesiyle ikinci haftasına girdi.

Başkent Tiflis'te her gece düzenlenen gösterileri dağıtmak için çevik kuvvet polisleri tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı ve çok sayıda göstericiye müdahale etti. 

Göstericilerin çoğu polis memurlarına havai fişek attı ve başkent Tiflis'in merkezindeki bir bulvarda barikatlar kurdu.

Geçen cuma günü gösterilerde ağır yaralanan deneyimli savaş muhabiri, Gürcü televizyon sunucusu Guram Rogava, "2002'den bu yana birçok protestoyu takip ettim ve bu kez gazetecilerin özel hedef haline geldiği açıkça görüldü" dedi.

Rogava, "Medya temsilcilerine kasıtlı olarak saldırdıkları açıktı. Bu, [iktidardaki] Gürcü Rüyası'nın politikasıdır. Hükümet öyle bir durumdadır ki, her ne sebeple olursa olsun hayatta kalma içgüdüsü medyayı sindirme ihtiyacını dikte ediyor." diyerek devam etti.

Rogava, cuma günü bir protestodan canlı yayın yaparken bir çevik kuvvet polisi kendisine doğru koştu ve kafasına vurdu. Saldırıda yüz kemikleri kırıldı.

Alman Bild gazetesi, Guram Rogava’nın yaralandığı gösteri sırasında siyah giyinmiş maskeli adamların kalabalığın içinden ateş ettiklerini, bu adamların rozet takmadıklarını belirttiğini yazdı.

Rogava gazeteye, “Bu eşkıya birliğinde Rusların da olduğuna dair güçlü söylentiler var.” dedi.

Protestolarda 300'den fazla protestocu gözaltına alındı, 100'den fazla kişi yaralandı.

Protestoculardan biri olan 22 yaşındaki Aleksi Tirqia, iddiaya göre göz yaşartıcı gaz kapsülüyle vurulduktan sonra suni komaya sokuldu.

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, Gürcistan'ın AB hedeflerine yönelik bir referandum olarak görülen tartışmalı 26 Ekim seçimlerinde parlamentodaki kontrolünü korudu.

Muhalefet ve Batı yanlısı Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, iktidardaki Moskova yanlısı Gürcü Rüyası partisini iktidarda kalmak için, komşu Rusya'nın yardımıyla seçimde hile yapmakla suçladı.

Gürcü Rüyası'nın geçen perşembe günü AB katılım müzakerelerini en az 2028'e kadar askıya alma kararının ardından seçimlere karşı protestolar daha da şiddetlendi ve Tiflis sınırlarının ötesine yayıldı.

Avrupa Parlamentosu Gürcistan seçimlerinin ne özgür ne de adil olduğuna ilişkin bir karar aldıktan sonra, Gürcü iktidarı karşılık olarak AB ile müzakereleri askıya almıştı.

Uluslararası gözlemciler, sandıklarda şiddet, rüşvet ve çifte oy kullanma gibi durumlar gördüklerini, bunun üzerine bazı AB milletvekillerinin seçimlerin yeniden yapılmasını talep ettiğini bildirmişti.

AB, Aralık 2023'te Gürcistan'a, AB’nin tavsiyelerinin uygulanması koşuluyla adaylık statüsü vermişti ancak Brüksel, demokratik özgürlüklere bir darbe olarak görülen tartışmalı 'yabancı etkisi' yasasının bu yılın başlarında geçirilmesinin ardından bu süreci askıya almıştı.

Muhalifler ayrıca iktidar partisini giderek daha otoriter hale gelmekle ve Moskova'ya yakınlaşmakla suçladı. Parti yakın zamanda Kremlin'in ifade özgürlüğünü ve LGBTQ+ haklarını kısıtlamak için kullandığı yasalara benzer yasalar çıkardı.

AB yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçim sonuçlarını tanımayı reddederek Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etmiş, mahkeme de bu hafta başında yaptığı itirazı reddetmişti.

Yönetimde daha çok törensel bir rol üstlenen Zurabişvili, ülkenin Batılı ortaklarını "ülkeyi uçuruma sürükleyen iktidar partisine güçlü baskı uygulayarak" karşılık vermeye çağırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, AB ile müzakereleri durduran Gürcistan ile stratejik ilişkilerin askıya alındığını duyurmuştu. Ayrıca hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Gürcistan'a daha fazla yaptırım uygulanabileceğini bildirmişti.

AB'nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, hükümet karşıtı göstericilere desteğini açıklamıştı. 

Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetinin üst düzey bazı temsilcilerine ülkeye giriş yasağı uygulayacağını duyurmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ile bazı hükümet yetkililerine yönelik yaptırım uygulamayı öngören kararnameyi imzalamıştı.

Kaynaklar: EuronewsBild 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın