Güney Kıbrıs'ın adalet sistemi, milletvekillerinin mahkemelerin yeniden yapılandırılması için yapılan anayasa değişikliklerine oy vermesiyle tarihinin en büyük makyajını yapacak.
Kıbrıs Rum milletvekilleri, yargı reformu için zemin hazırlayan ve mahkeme sisteminin daha verimli bir biçimde yeniden yapılandıracak ilgili yasayı kabul etti.
Eski Adalet Bakanı Ionas Nicolaou, gelişmenin yavaşlığı ile meşhur hukuk sisteminin hizmetlerini daha hızlı sunmasını sağlayacağı için "tarihi" olarak nitelendirdi.
Nicolaou, bakanlığı döneminde adalet reformunun ilk kez önerilmiş olması nedeniyle, üç yıldan fazla bir süredir Meclis koridorlarında kalmasına rağmen, gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hukuk sisteminin 60 yıl sonra ilk kez reformlara tabi tutulacağına dikkat çeken Nicolaou, duruşma bekleme sürelerinin üçte birine indirileceğini söyledi.
Biriken binlerce dava birkaç yılda temizlenecek
"Birçok medeni hukuk davasının tamamlanması dokuz yıl kadar sürüyor. Ancak, reform bir kez uygulandığında, binlerce davanın ağır birikimi birkaç yıl içinde temizlenecek" dedi.
Haberlere göre, birikme yaklaşık 15.000 vatandaşın davalarını etkiliyor.
Ionas Nicolaou, "Adalet sistemi sadece daha hızlı hale gelmeyecek, aynı zamanda daha fazla uzmanlaşma olacağı için kararlarında daha fazla kalite sağlayacak bir konumda olacak."
Nicolaou, anayasa değişikliğini takip edecek mevzuatın en üst düzeyde iki yeni mahkemenin, Yüksek Anayasa Mahkemesi ve bir Temyiz Mahkemesi kurulmasını öngördüğünü açıkladı.
Bölge adliye mahkemelerinde de reformlar yapılacak.
Kıbrıslı Rum eski Adalet Bakanı, "Yüksek Mahkeme'nin anayasal davaların görüleceği bir Yüksek Anayasa Mahkemesi'ne ve ceza ve hukuk davalarının görüleceği bir diğer Yüksek Mahkeme'ye ayrılması, mahkeme sisteminde uzmanlaşmayı, prosedürleri hızlı takip etmeyi ve daha nitelikli kararları garanti altına almayı sağlayacaktır" dedi.
Ceza, Medeni ve İdare Hukuku'nun üç bölümünden oluşan ve uzman yargıçlara sahip bir temyiz mahkemesinin kurulmasının da kaliteyi ve hızı artırması bekleniyor.
50 bin civarında birikmiş davayı karara bağlamak için ek yargıçlara, avukatlara ve emekli yargıçlara ihtiyaç duyulacak
Nicolaou ayrıca, oylanacak yasanın yargıçların tarafsızlığını kontrol altında tutmaya yardımcı olacağını söyledi.
[Güney] Kıbrıs Barolar Birliği Başkanı Christos Clerides, ilk derece mahkemelerinin reformu bağlamında, yaklaşık 50.000 civarında olan birikmiş davayı karara bağlamak için ek yargıçlara, avukatlara veya emekli yargıçlara ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Clerides, günlük gazete Fileleftheros'a verdiği demeçte, "Bu arada, kurulacak yeni teknolojiler ve kurumlar, davaların daha hızlı karara bağlanmasına katkıda bulunacak" dedi.
Atanması ve terfisinde haksızlığa uğradığını düşünen yargıç temyiz başvurusunda bulunabilecek
Clerides, Yüksek Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme'deki yargıçların atanması ve terfi ettirilmesi sisteminin iyileştirileceğini ve haksızlığa uğradıklarını düşünen yargıçların temyiz başvurusunda bulunmalarına izin verileceğini söyledi.
Yüksek Anayasa Mahkemesi, daha önce yapıldığı gibi, temyizden sonra değil, anayasal nitelikteki konularda doğrudan karar verebilecek.
Kaynak: Financial Mirror
Avrupa Birliği (AB) daha önce Kıbrıs Rum Parlamentosu'ndan daha önce üzerinde uzlaşılan tarihlerde bazı yasal değişikliklerin onaylamasını şart koşmuştu. Bu yasal değişiklikler, iklim tarafsızlığı, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının (YEK) yaygınlaşması, kamu idaresi reformu, yerel/öz-yönetim reformu, hükümet ve yargı sisteminin yeniden düzenlenmesi, yolsuzlukla mücadele ve mali ve mali istikrarın garantisine yönelik yasalarda yapılacak değişikliklerden veya yeni yapılacak yasalardan oluşuyor.
[Güney] Kıbrıs Cumhuriyeti AB'ye gecikmiş davaları Haziran 2024'e kadar % 20 ve Haziran 2026'ya kadar % 40'a kadar azaltma taahhüdü vermişti.
Ayrıca bkz. Güney Kıbrıs zor reformları yapmazsa AB para vermeyecek
Yorumunuz