Dünya

Gazze: Gıda yardım dağıtım noktalarında en az 22 Filistinli daha öldürüldü

İsrail ve ABD'nin Filistin'deki gıda yardım programının 26 Mayıs’ta faaliyete başlamasından bu yana, yardım noktalarına yakın yerlerde en az 300 Filistinli öldürüldü. 2.600’den fazlası yaralandı.

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığı, ABD destekli Gazze İnsani Vakfı (GHF) tarafından işletilen yardım dağıtım noktalarına yakın bölgelerde İsrail ateşiyle en az 22 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail’in üç aylık ablukayı kısmen kaldırmasının ardından açılan GHF yardım merkezlerinden gıda almaya çalışan yüzlerce Filistinli daha önceki girişimlerde de hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler, ablukanın Gazze halkını açlığın eşiğine sürüklediğini bildirmişti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’in Gazze’de kullandığı savaş yöntemlerinin “korkunç ve akıl almaz acılara” yol açtığını söyledi.

Pazartesi günü BM İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığı konuşmada, İsrail’i gıdayı bir silah gibi kullanmakla suçladı ve yardım noktaları yakınındaki saldırılarla ilgili kapsamlı bir soruşturma çağrısını yineledi. BM ajansları, GHF ile çalışmayı reddetmiş durumda.

Sağlık Bakanlığı, pazartesi günü Rafah’ın güneyindeki el-Alam bölgesinde bulunan GHF merkezinde 20, Merkez Gazze’deki Netzarim koridorundaki başka bir GHF merkezinde ise 2 kişinin öldüğünü açıkladı.

Han Yunus kentindeki Nasser Hastanesi’ne görevli doktor Ahmed Alfara, Reuters’a yaptığı açıklamada yardım dağıtım sisteminin “%100 iflas ettiğini” söyledi:

“Bu yardımları kimse alamıyor. GHF üzerinden dağıtım imkânsız hale geldi. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı'nın (UNRWA) ve STK’ların devreye girerek bu yardımı Filistin halkına ulaştırması şart.”dedi. 

Dr. Alfara, pazartesi günkü yaralıların çoğunun baş bölgesinden vurulduğunu bildirdi.

Yardım merkezine gitmeye çalışan Ahmed Fayad ise GHF dağıtım sistemini “bir tuzak” olarak tanımladı:

“Çocuklarımızı doyurmak için yardım almaya gittik ama bu bir tuzakmış, bir infaz. Herkese söylüyorum: Gitmeyin.” dedi.

Pazartesi günkü olay öncesinde Gazze Sağlık Bakanlığı, GHF'nin 26 Mayıs’ta faaliyete başlamasından bu yana yardım noktalarına yakın yerlerde en az 300 kişinin öldüğünü, 2.600’den fazlasının da yaralandığını açıklamıştı.

ABD destekli yardım ajansı GHF hakkında soru işaretleri büyüyor.

Kaynak: BBC

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın