İran uzun zamandır estetik cerrahi merkezi olarak biliniyor ve her yıl on binlerce kişi mükemmellik arayışıyla bıçak altına yatıyor. Ancak son yıllarda ülkede yapılan estetik operasyon sayısındaki yüksek artış dikkat çekiyor.
İran Plastik ve Estetik Cerrahlar Derneği (ISPAS) Başkanı Babak Nikoumaram, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği demeçte, "Otantik İran yüzü invaziv prosedürlerle çarpıtılıyor. Uyumsuz Batı güzellik standartları İranlılara dayatılıyor” dedi.
Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği'ne göre İran, 2016'da gerçekleştirilen kozmetik cerrahi prosedürlerinin sayısı açısından dünya çapında 18'inci sırada yer alırken, bu sıralamadaki yeri 2022'de 12’ye yükseldi. Burun estetiği veya ‘rinoplasti’ en popüler uygulama olmaya devam ederken, bunu yağ aldırmak olarak da bilinen ‘liposuction’, göz kapağı ameliyatı, karın germe operasyonu olarak ‘abdominoplasti’ ve meme büyütme izliyor.
Veri eksiliği: İran estetik operasyon yaptıran kişi sayısında gerçekte dünyanın ilk 5’inde bile olabilir
ISPAS, 2016'da 151.000'e kıyasla 2022'de ülkede hem cerrahi hem de cerrahi olmayan toplam 320.000 kozmetik prosedür gerçekleştirildiğini bildirdi. Ancak rakamlar sadece buzdağının görünen kısmıdır çünkü İranlı cerrahların çok azı dernekle veri paylaştı. Doktorlar ayrıca İran'ın sağlık birimlerine kaç operasyon yaptıklarını bildirmek zorunda da değildir. Bu nedenle dernek gerçek uygulama sayısının çok daha yüksek olduğunu, hatta gerçekteki sayının İran’ı dünyanın ilk 5’ine sokma ihtimalinin fazla olduğunu kaydetti.
Görünüşlerini kökten değiştiren kişilerin yeni kimlik belgesi çıkarmaları için başvuru yapmaları gerektiği bildirildi
Geçen yılın sonunda İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi, İran'da birden fazla operasyon sonucunda görünüşlerini kökten değiştiren kişilerin yeni kimlik belgesi çıkarmak için başvurmaları gerektiğini duyurdu.
Sektör rakamlarına göre, İran'da plastik cerrahi talebinin yüzde 80'nini kadınlar talep ediyor. Daha güzel görülen insanların avantaj elde ettiği algısından sosyal medyanın yükselişine kadar bir dizi nedenden ötürü kadınların estetik operasyonlara olan talebinin arttığı kaydediliyor. Yüz binlerce İranlı ülkenin güzellik blogcularını takip ediyor ve Instagram'la İran'ın kozmetik cerrahi hizmetlerini tanıtan diğer platformlarda yaklaşık 6.000 hesap bulunuyor.
Rinoplasti ve çene şekillendirme de dahil, çeşitli kozmetik uygulamalar yaptıran 34 yaşındaki İranlı özel antrenör Maryam, "Bu yeni sosyal norm ve insanlar bu duruma uyum sağlamak için baskı hissediyorlar. Toplumumuzdaki baskın görüş, güzel kadınların daha iyi evlilik teklifleri aldığı ve daha iyi işler bulduğu yönündedir" diyor.
Rinoplasti yaptıran 25 yaşındaki fitness eğitmeni Neda ise "İranlı kadınlar, zengin erkeklerle evlenen veya servet kazanıp ünlü olan yabancı modeller gibi olmak istiyor. Artık kimse doğal görünüm istemiyor" görüşünde…
“Bazı İranlı erkekler farklı kadınlardan istedikleri özellikleri seçiyor ve kadınlarından böyle görünmelerini istiyor"
Maryam'a göre, erkeklerin kadınların belirli bir şekilde görünmeleri yönündeki baskısı da yoğunlaştı. Antrenör, "Erkekler kızları ekrandakilerle karşılaştırmaya başladı. Bazıları farklı kadınlardan istedikleri özellikleri seçiyor ve kadınlarından böyle görünmelerini istiyor" açıklamasını yapıyor.
Burun estetiği ve botoks uygulamaları yaptıran 34 yaşındaki mimar Taraneh ise "Kızlar sosyal medyada gördüklerine kıyasla kendilerini güvensiz ve yetersiz hissediyorlar. Bunu, görünüşlerini erkeklere çekici gelecek şekilde güçlendirmek için yapıyorlar” diyor.
İran'da estetik cerrahi bir zamanlar büyük ölçüde varlıklı ve orta yaşlılarla sınırlıydı. Ancak cerrahlar, bu operasyonların gençler ve hayatın her kesiminden insanlar arasında ana akım haline geldiğini belirtiyor.
Yüz plastik cerrahı ve İran Rinoloji Derneği sekreteri Alireza Mesbahi, "sosyal medyadaki yanıltıcı reklamlar ve sahte Photoshop'lu görüntüler" tarafından cezbedilen birçok hastanın halen lisede beklediğini söylüyor.
İran, kontrolden çıkan enflasyon ve Batı yaptırımlarıyla boğuşuyor ve felç olmuş ekonomisine rağmen operasyonlara talep azalmıyor. Bazı klinikler ve finansal hizmetler şirketleri, prosedürleri finanse etmekte zorlananlar için taksitlendirme yapıyor.
Maryam, "Çoğu kadının fakir ailelerden geldiği spor salonlarında çalıştım ama kadınlar için önemli olan tek şey dudak dolgusu yaptırmaktı. Fiyatlar, bütçesi kısıtlı insanlar için halen uygun" diyor.
İran'da burun estetiği için toplam fiyat 800 ila 2.000 dolar arasında değişiyor, ABD’de ise ortalama fiyat 6.000 dolar...
İran'daki düşük maliyetler ve ülkenin cerrahideki uzmanlığı, Avrupa ve ABD'de yaşayan İranlıların yanı sıra çoğunlukla Arap ülkelerinden olmak üzere yurt dışından gelen hastaları da cezbediyor. Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği'nin verilerine göre, 2022'de İran'daki plastik cerrahi müşterilerinin yaklaşık yüzde 8,5'i diğer ülkelerden gelenlerden oluştu.
Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği'ne göre, ABD'de rinoplasti için ortalama cerrah ücreti, anestezi ve diğer masraflar gibi ek maliyetlerle birlikte yaklaşık 6.000 dolar. İran'da ise toplam fiyat 800 ila 2.000 dolar arasındadır. Endüstrinin hızlı büyümesi, denetimsiz reklamcılık ve artan sayıda vasıfsız pratisyen hekimle sektördeki olumsuzluklar kıdemli plastik cerrahları da endişelendiriyor. Dernek yetkililerine göre, İran'da yaklaşık 430 akredite plastik cerrah var, ancak tahminen 2.000 doktor kozmetik prosedürler sunuyor.
Doktor hatası iddialarında artış yaşanıyor
İran Plastik ve Estetik Cerrahlar Derneği Başkanı Babak Nikoumaram, mali kazanç için mesleki ve etik standartların feda edildiğine işaret ederek, ‘malpraktis/doktor hatası’ iddialarındaki artış ve zayıf yasal düzenlemenin endişeleri arttırdığını kaydediyor. Yetkili, malpraktis davalarını incelemek için toplanan tıbbi komisyon oturumlarının sayısının son beş yılda iki kattan fazla arttığını belirtti. Cerrahlar komplikasyonları bildirmek zorunda değilken, mağdurlara genellikle "dava açmamaları için para teklif edildi."
Burun estetiği solunum problemlerine neden olabiliyor ve koku alma duygusuna zara verebiliyor
Yüz plastik cerrahı ve İran Rinoloji Derneği sekreteri Alireza Mesbahi ise hasta sağlığı için kaygılarını dile getirerek, küçük burunlara yönelik eğilimin "sadece estetik ilkeleri ihlal etmekle ve ırksal özellikleri değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda solunum problemlerine neden olabileceği ve koku alma duyusuna zarar verebileceği" konusunda uyardı.
“Bir binanın konfigürasyonunu değiştirmek kurallara tabidir. Neden yüz değiştirmeye ilişkin düzenlemeler olmasın?”
Kıdemli plastik cerrahlar, sektörün yasal manada daha iyi yasal düzenlenmesi ve ameliyat için asgari yaş, zorunlu mesleki eğitim ve doktorların meslektaşları tarafından yapılan hataları ifşa etmelerini zorunlu kılmak gibi uluslararası en iyi uygulamaların benimsenmesi çağrısında bulunuyor.
Nikoumaram, "Bir binanın konfigürasyonunu değiştirmek kurallara tabidir. Neden yüz değiştirmeye ilişkin düzenlemeler olmasın?" yorumunu yapıyor…
Kaynak: Financial Times
Yorumunuz