Dünya

Dünyadan kısa kısa...

Dünyadaki son gelişmeler:

İsveç'in iktidardaki Sosyal Demokratları, ülkenin NATO askeri ittifakına katılma başvurusunu destekleyeceklerini açıklarken, İsveç topraklarında nükleer silahların ve yabancı üslerin konuşlandırılması konusunda çekincelerini dile getirdiler. Bununla birlikte beklenen karar, iki yüzyıldır askeri anlamda tarafsız olan İsveç'in tarafsızlığını sona erdiriyor.

Pazar günü erken saatlerde, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ülkesinin resmen üyelik başvurusunda bulunacağını belirtmişti. Finlandiya parlamentosunun önümüzdeki birkaç gün içinde kararı onaylaması bekleniyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Norveç'in de katılmasının "tarihi" olacağını söyledi.

Bağlantısız İsveç'i NATO'ya katılmaya ikna eden İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük çaplı saldırganlık olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali

İsveç, Napolyon savaşlarından bu yana bağlantısızdı. İktidardaki Sosyal Demokratlar ve 1970'lerde Sosyal Demokratlar'dan saygın eski başbakan Olof Palme için bağlantısızlık ülkenin ahlaki misyonunun bir parçasıydı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı bunu değiştirdi. Cuma günü parlamentoda sunulan bir tehdit değerlendirmesinde, Rusya'nın işgali İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük çaplı saldırganlık olarak nitelendirildi ve İsveç'e saldırılması durumunda yalnızca NATO'ya katılmanın bir yardım garantisi sağlayacağı savunuldu. İsveçli politikacıların çoğu aynı fikirde olsa da, Sol ve Yeşil partiler NATO üyeliğine karşı çıkıyor. İsveç savunma politikasını NATO'ya katılma yolunda hızla ilerleyen Finlandiya ile koordine ediyor. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'nun 17 Mayıs'ta İsveç Kralı Carl XVI Gustaf'a yapacağı resmi ziyaret bir anlaşmanın imzalanmasına yardımcı olabilir.

Ukraynalı yetkililer, İzyum şehrine yönelik karşı saldırının, doğudaki Donbas'ın işgal altındaki bölgelerine Rus tedarikini kesmeyi amaçladığını açıkladı. Ukrayna ayrıca ordusunun Rus güçlerini ikinci büyük şehir olan Kharkiv'in kuzeyine geri püskürttüğünü duyurdu. Harap olmuş Mariupol şehrinden büyük bir araç konvoyu Ukrayna kontrolündeki Zaporizhzhia şehrine ulaştı. Bu arada, ABD’den azınlık lideri Mitch McConnell başkanlığındaki dört Cumhuriyetçi Partili senatör, Kiev'de Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. Ukrayna cumhurbaşkanı ziyareti "[ABD'den] iki partili desteğin güçlü bir işareti" olarak nitelendirdi. 

Almanya'daki üç günlük toplantının sonunda G7 dışişleri bakanları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "yakın tarihteki en şiddetli gıda ve enerji krizlerinden birine" neden olduğunu açıkladı. Savaş, Ukrayna'nın gıda ihracatını engelledi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna limanlarından 25 milyon ton tahılın gönderilmesi için alternatif yollar yaratılması çağrısında bulundu. Dünyadaki kuraklık küresel bazda buğday fiyatlarını daha da yükseltti.

Devlete ait Suudi petrol şirketi Aramco geçen yıla göre kârını %82 artırdı

Suudi Arabistan'da devlete Aramco petrol şirketi bu yılın ilk çeyreğinde rekor kâr bildirdi. Şirketin net geliri, geçen yılın aynı dönemine göre %82 artarak 39,5 milyar dolara yükseldi. Kârın artışı kısmen Ukrayna'daki savaş nedeniyle ham petrol fiyatındaki keskin artışlardan kaynaklandı. Artış, şirketin 2019'da halka açılmasından bu yana en yüksek kâr olarak kaydedildi.

New York, Buffalo'daki bir süpermarkette on kişi vurularak öldürüldü. Polis, beyaz olan silahlı adamın gözaltında olduğunu açıkladı. FBI, saldırganın ırkçı motiflerle mi saldırdığının araştırdıldığını açıkladı. Kaç kişinin yaralandığı henüz belli değil. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Colorado eyaletinin Boulder kentinde bir markete düzenlenen toplu saldırıda da on kişi öldürülmüştü.

Vodafone'nun en büyük hissedarı Birleşik Arap Emirlikleri’nden Emirates Telecommunications Group oldu

Emirates Telecommunications Group, Vodafone'un %9,8'ini 4,4 milyar dolara satın aldı. Bloomberg'e göre, devlete ait Birleşik Arap Emirlik şirketi şu anda İngiliz şirketinin en büyük hissedarı ve uluslararası alanda genişlemeye çalışıyor. Avrupa'daki operasyonlarının yanı sıra, Vodafone'un Hindistan'da bir ortak girişimi var ve birçok Afrika ülkesi pazarında öne çıkıyor.

Ukrayna, dünya çapında yüz milyonlarca kişi tarafından izlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandı. Geleneksel Ukrayna kıyafetleri ve fuşya kova şapkaları giymiş bir folk-rap grubu olan Kalush Orkestra, halk oylamasında hücuma uğradı. Tarihsel olarak Eurovision'da güçlü bir yarışmacı olan Ukrayna, bu yıl favoriydi ve kazandı. Zelenski, galibiyeti selamladı ve gelecek yılki yarışmaya Mariupol'de ev sahipliği yapmayı umduğunu söyledi.

Kaynak: The Economist

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın