Dünya

Dünya Ekonomik Forumu anketi: İklim krizi en büyük tehdit

Dünya Ekonomik Forumu Küresel Riskler Raporu 2022'yi yayınlandı.

Birçok iş dünyası lideri, politikacı ve akademisyen, pandemi üçüncü yılına girerken bile Covid-19'un oluşturduğu tehdit konusunda ezici bir şekilde karamsar. Ayrıca eşit olmayan bir ekonomik toparlanmanın toplumlar ve ülkeler arasındaki bölünmeleri derinleştirebileceğinden endişe ediyorlar.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF-World Economic Forum) tarafından salı günü yayınlanan Küresel Riskler Raporu 2022'ye göre, Dünya Ekonomik Forumu’nun anketine katılan küresel uzmanların %84'ünden fazlası dünyanın görünümü hakkında endişeli. Uzmanların yalnızca %12'si olumlu bir görüşe sahip ve yalnızca %4'ü iyimser hissettiğini bildirdi.

Dünya Ekonomik Forumu, "Yanıt verenlerin çoğu... önümüzdeki üç yılın, ya tutarlı oynaklık ve çoklu sürprizler ya da göreceli kazananları ve kaybedenleri birbirinden ayıracak parçalanmış yörüngelerle karakterize edilmesini bekliyor" dedi.

Dünya nüfusunun sadece yarısının tam olarak aşılanmış olmasıyla WEF, aşı eşitsizliğinin "önceden var olan sosyal bölünmeleri ve jeopolitik gerilimleri birleştirme riskini taşıyan" farklı bir ekonomik toparlanma yarattığını söyledi.

Grubun anketine yanıt veren yaklaşık 1000 uzman ve liderin yalnızca %11'i, küresel ekonomik toparlanmanın önümüzdeki üç yıl içinde hızlanmasını bekliyor. Ankete göre Çin hariç gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ekonomilerin daha da gerisinde kalacak.

WEF'in anket yaptığı uzmanların ve liderlerin %40'ından fazlası iş dünyasından gelirken, %16'sı devleti temsil ediyor ve %17'si akademide çalışıyor. Kabaca %45'i Avrupa'dan, %15'i Kuzey Amerika'dan ve %13'ü Asya'da yaşıyor.

Geçen ay İsviçre’nin Davos kentindeki 2022 zirvesini erteleyeceğini açıklayan WEF, "Pandemiden kaynaklanan ekonomik yansıma, işgücü piyasası dengesizlikleri, korumacılık ve dünyayı farklı yörüngelere bölme riski taşıyan genişleyen dijital, eğitim ve beceri boşlukları ile birleşiyor" dedi. 

İklim krizi konusunda harekete geçmemek en büyük risk

İleriye bakıldığında, iklim krizi konusunda harekete geçmemek, önümüzdeki on yıl içinde uzmanlar tarafından belirlenen en büyük riskti ve bunu aşırı hava koşulları, biyolojik çeşitlilik kaybı, sosyal uyum erozyonu, geçim krizleri ve bulaşıcı hastalıklar izledi. Borç krizleri de en tehditkâr ilk 10 küresel risk arasında yer aldı.

Raporu hazırlamak için WEF ile birlikte çalışan Zurich Insurance Group'un grup risk sorumlusu Peter Giger, "İklim krizi insanlığın karşı karşıya olduğu en uzun vadeli tehdit olmaya devam ediyor" dedi ve ekledi: "Hükümetlerin ve işletmelerin karşı karşıya kaldıkları risklere göre hareket etmeleri ve ekonomileri ve insanları koruyan yenilikçi, kararlı ve kapsayıcı bir [enerji] geçişi başlatmaları için çok geç değil."

Yeni ticari operatörler, yönetilmeyen [uzay] sınırlardaki geleneksel güç dengesini alt üst ederken, uzayın giderek daha fazla askerileştiğini söyleyen WEF'e göre, Dünya'nın kilometrelerce üzerinde de riskler ortaya çıkıyor.

Uzay faaiyetleri ve enkazları Dünya'daki kilit sistemler için altyapıyı barındıran yörüngeleri etkileyebilir

Grup, "Hızlandırılmış uzay faaliyeti uzay enkazının çoğalmasına yol açabilecek ve Dünya'daki kilit sistemler için altyapıyı barındıran yörüngeleri etkileyebilecek, değerli uzay ekipmanlarına zarar verebilecek veya uluslararası gerilimleri tetikleyebilecek daha yüksek bir çarpışma riskidir" dedi.

WEF, 2022'ye doğru giden büyük riskler konusunda uyarıda bulunan tek kuruluş değil.

Siyasi risk danışmanlığı şirketi Eurasia Group, bu ayın başlarında Çin ve ABD'nin içe doğru döndüğünü, küresel liderlik sağlama ve zorluklara yanıt verme yeteneklerini azalttığını söyledi. Grubun analistleri ayrıca zayıf dijital yönetişim, Rus saldırganlığı, İran'ın nükleer emelleri üzerindeki artan gerilimler ve daha temiz enerjiye yavaş geçişten kaynaklanan riskler konusunda uyardı.

Kaynaklar: CNN - WEF

Raporu aşağıdaki pencereden okuyabilirsiniz:

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın