Dünya

Danimarka’dan dev girişim: İlk pratik kuantum bilgisayarını geliştirecekler

Danimarka'daki Novo Nordisk Vakfı, ilk pratik kuantum bilgisayarını geliştirmek üzere 200 milyon dolar harcayacak. 

Danimarka'daki Novo Nordisk Vakfı, yeni ilaçlar yaratmaktan tutun da genler, çevre ve hastalık arasındaki bağlantıları bulmaya kadar değişen uygulamalarla, yaşam bilimleri araştırmaları için ilk pratik kuantum bilgisayarını geliştirmek üzere 200 milyon dolar harcayacak. 

Novo Nordisk ilaç grubunun çoğunluk hissesi ile sahibi olan, kâr amacı gütmeyen vakıf, Kopenhag’dan yürütülecek yedi yıllık programının diğer benzeri girişimlere göre öne çıktığını çünkü önce rakip teknolojileri değerlendireceğini bildirdi. 

Kopenhag Üniversitesi, Niels Bohr Enstitüsü'nden programı yönetecek Peter Krogstrup, "Küresel olarak diğer büyük girişimler platformlarını çoktan seçtiler ve onları optimize etmeye çalışıyorlar, ancak birçoğunun bir çıkmazla karşılaşacağını tahmin ediyoruz. Kullanılabilir bir kuantum bilgisayar oluşturmak üzere en büyük fırsatı sunan platformu bulmak için yedi yıl harcamayı tercih ederiz" dedi. 

Novo Nordisk Vakfı CEO'su Mads Krogsgaard Thomsen ise bazı prototip kuantum bilgisayarların elektronları, diğerlerinin fotonları (ışık parçacıkları) manipüle ettiğini belirttikten sonra, günümüzün tüm kuantum cihazlarının elektronik veya fotonik olsun, "insanlıkla ilgili herhangi bir sorunu çözemeyen gürültülü, hatayı tolere edemeyen makineler” olduğunu belirtti. 

Oxford Üniversitesi'nden hesaplamalı kimyager Profesör Garrett Morris, girişimin çok heyecan verici olduğunu, kuantum bilgisayarlarla yapılan laboratuvarındaki simülasyonların, birçok durumda moleküler yapıları geleneksel meslektaşlarından çok daha hızlı ve doğru bir şekilde tahmin ettiğini gösterdiğini vurguladı.

Kuantum teorisi, Danimarkalı fizikçi Niels Bohr'un öncü bir rol oynadığı 20’inci yüzyılın başlarında formüle edildi, ancak teknoloji 100 yıl sonrasında bile hesaplamaları uygulamaya başlayamadı. Klasik hesaplamanın sıfır veya bir olan ikili bitlerinin aksine, 'kübit' denilen kuantum bitleri kuantum fiziğinin sezgisel özelliklerini aynı anda birçok ihtimali hesaplamak için kullanır. Kuantum bilgisayarlar, kimyasal reaksiyonları modellemek, yeni malzemeler tasarlamak ve büyük veritabanlarında arama yapmak için özellikle yararlı olmayı vadediyor.

CEO Thomsen, geleneksel hesaplama yapan bilgisayarların iki boyutta çalışmak gibi işlem yaptığını, kuantum hesaplamanın ise üç boyutta çalıştığı analojisini örnek olarak verdi.

Novo Nordisk Vakfı kıdemli başkan yardımcısı Lene Oddershede, kuantum bilgisayarların yaşam bilimlerinde, insan genomu ve hastalıkları hakkında mevcut muazzam miktarda veriyi işlemesini sağlayarak, kişiselleştirilmiş tıptaki gelişimleri hızlandırabileceğini söyledi.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın