Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinin her aşamasında büyük görevler üstlenen, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın babası Rüstem Tatar, bu sabah erken saatlerde hayatını kaybetti.
Rüstem Tatar'ın cenazesi bugün Lefkoşa Kabristanlığı'nda Covid-19 kuralları çerçevesinde, sadece birinci derece aile yakınlarının katılımıyla defnedilecek.
Rüstem Tatar, 23 Ekim 1930'da Baf'ın Yakacık köyünde dünyaya geldi.
İlk öğrenimini 1941'te tamamlayan Rüstem Tatar, 1947'de Kıbrıs Türk İslam Erkek Lisesi’nin Kolej Şubesi’nden birincilikle mezun oldu.
1948'de London Matrucilation Sınavının 8 aşamasını da birincilikle geçen Rüstem Tatar, 1951'de Nottingham Üniversitesi Maliye ve İktisat Bölümü’nden birincilikle mezun oldu.
Ardından, İngiltere Chartered Accountants Enstitüsü nezdinde 3 yıllık mesleki eğitim ve staj sonunda Chartered Accountant diplomasını kazandı.
►1955'de Ada’ya dönerek Defterdarlık Dairesi'nde birici sınıf muhasip görevine atandı;
►1958-1959 arasında Murakıplık Dairesi Müdürü görevini yaptı;
►1956-1965 yıllarında kurucuları arasında bulunduğu Kıbrıs Hükümeti Türk Memurları Kurumu (şimdiki KTAMS sendikası) Genel Sekreteri olarak görev aldı;
►1956-1967 arasında kendi öncülüğünde kurulan Kıbrıs Hükümeti Türk Memurları Kooperatif Tasarruf Bankası Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı oldu;
►1960 Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açan müzakereler sürecinde Kıbrıs Türk Heyetine Danışman olarak katıldı ve yeni devletin ilk Sayıştayı olarak görev yaptı;
►1964-1967 yıllarında Kıbrıs Türk Toplumu idaresinde Murakabe Dairesi Başkanlığı görevini üstlendi;
►1967-1976 seneleri arasında Kıbrıs Türk Yönetimi/Federe Devleti’nin Maliye Bakanı olarak görev yaptı;
►1977-1981 yıllarında KTFD- AET temaslarını yürüten Kıbrıs Türk Heyeti Başkanı ve ayni dönemde Kıbrıs Türk Turizm İşletmeleri Ltd’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili olarak çalıştı;
►1983'te Tatar & Co firmasını kurdu;
►1984-2005 Birleşmiş Milletler gözetiminde görev yapan Otonom Kayıp Şahıslar Komitesinde Kıbrıs Türk Temsilcisi oldu;
►1997'de KKTC Chartered, Certified ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği Başkanlığı görevini yürüttü.
Rüstem Tatar, 1968 yılında eşi Canev Tatar’ı kaybetti ve ailesi ile birlikte zor günler geçirdi.
1977 yılında İsmet Hanım ile evlenen Rüstem Tatar’ın üçüncü çoğu Havva Tatar dünyaya geldi.
"Her Şeye Rağmen / Başarı, Adalet ve Hüznün Hikayesi: Rüstem Tatar" adlı kitabının tanıtımına katılmıştı
Rüstem Tatar geçen mart ayında yazar Ferhat Atik tarafından kaleme alınan “Her Şeye Rağmen-Başarı, Adalet ve Hüznün Hikayesi Rüstem Tatar” isimli biyografi kitabının tanıtımına eşi İsmet Tatar, oğlu Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, diğer aile üyeleri, kitabın yazarı Ferhat Atik ve bazı yazarlar katılmıştı.

Tıp bursu kazandı ama tıp okumaktan vazgeçerek iktisat eğitimi aldı
Kitabın tanıtımında konuşan Rüstem Tatar, öğrenciyken tıp bursu kazandığını anlatan Tatar, tıp okumaktan vazgeçerek iktisat eğitimi aldığını ifade etmişti.
Aslen Polili olduğunu ve kitabı hazırlarken bilgi toplamaya oradan başladıklarını ancak kaynak sıkıntısı çektiklerini belirten Rüstem Tatar, devlete, bütün bölgelerde ve köylerde muhtarlar veya yetkililer aracılığıyla sosyal hayatı kayda alacak belgeler ve bilgiler toplanması önerisinde bulunmuştu.
"Bence en mühimi sosyal tarihimize katkıda bulunacak bir kaynak yaratmak"
Rüstem Tatar, her bölgede veya köylerde bilgi birikimine sahip kişiler bulunduğunu, bu kişilerin ölmesiyle birlikte bilgilerin de ortadan kalktığını belirterek kaynak çalışmasının önemine dikkat çekmişti.
Rüstem Tatar, “Böylece kaynaklar otomatik olarak ortaya çıkacak. Kaynak eksikliği var; temennim gençlerimize bu aşılansın. Bence en mühimi sosyal tarihimize katkıda bulunacak bir kaynak yaratmak. Bu kaynaklar olursa yazarlar bunların üzerine çok daha iyi yayınlar yaparlar” diye konuşmuştu.
Tatar sözlerine şöyle devam etmişti: “Çok uzun bir süredir, yaşadıklarımı ve tüm deneyimlerimi bir kitaba aktarmayı istiyordum. Bu tür bir kitabın yazılması ve bildiklerimin, öğrendiklerimin ya da tanıklık ettiklerimin geleceğe aktarılması konusunda çevremden de sürekli talepler gelmekteydi. Bu kadar istekli olmama rağmen, uzun süreler boyunca buna zaman ayıramadım. Anıları herkes için çok önemlidir elbette. Benim için de öyle. Ama esas mesele, yüklendiğim sorumluluklar ve yaşadığım tarihi dönemler nedeniyle kimi anılarımın aktarılması gerektiğine duyduğum inançtı”.
Rüstem Tatar, aynı toplantı sırasında lise yıllarında okuduğu, Dale Carnegie’nin ‘How To Make Friends And Influence People’ adlı kitabından çok etkilendiğini, kişilerarası ilişkilerde kendini karşısındaki kişinin yerine koymanın ilişkilerdeki önemini anlatarak, çocukları kitap okumaya teşvik etmek gerektiğini ve bir çocuğun okuduğu kitapların belleğinde izler bıraktığını ve bu kitabı okuduktan sonra hayatı boyunca empatiye önem verdiğini anlattı. Kişinin yetişmesinde ve kültürün pekişmesinde ailenin rolünün önemine işaret eden Rüstem Tatar, devletin de yönlendirmesiyle halk olarak daha güzel sonuçlar alınabileceğini ve dileğinin de bu olduğunu ifade etmişti.
Anastasiadis Ersin Tatar'ı arayarak başsağlığı diledi
Bugün (Güney) Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı arayarak bir telefon görüşmesi yaptı ve babasının kaybından dolayı Tatar'a başsağlığı diledi.
(Güney) Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Kyriakos Kousiou'nun yaptığı açıklamaya göre, Anastasiadis ve Tatar, Birleşmiş Milletler tarafından planlanan resmi toplantılara ek olarak, Kıbrıs konulu gayri resmi konferansın oturum aralarında Cenevre'de bir araya gelmeyi kabul ettiler.
Rüstem Tatar son yolculuğuna uğurlandı
Rüstem Tatar’ın cenaze töreni saat 14.00’te Lefkoşa Kabristanlığında gerçekleştirildi.

Covid 19 tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen cenaze törenine; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve birinci derece aile yakınlarının yanı sıra Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, Başbakan Ersan Saner, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, bazı bakanlar, bazı milletvekilleri, bazı parti başkan ve temsilcileri katıldı.
Cenaze namazı, Din İşleri Başkanı Talip Atalay tarafından kıldırıldı.
Cenaze namazını müteakip Rüstem Tatar’ın tabutu askerler tarafından taşınarak, gömüleceği alan getirildi.
Rüstem Tatar’ın tabutunun sarılı olduğu bayraklar, GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu tarafından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a takdim edildi.
Rüstem Tatar, dualar eşliğinde defnedildi.

Kaynaklar: http://tatarandco.com/team/rustem-tatar/
Yorumunuz