Özel Haber

Cafer Gürcafer ve diğer 2 zanlı hakkındaki iddialar

Duruşma notları...

Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dün tutuklanan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ile KTİMB çalışanları Hasan Akar ve Nejdet Tunççağ bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Yargıç Jale Dizdarlı Ergüden huzuruna çıkarıldı.

Gürcafer, "İrtikap", "Sahte Belge Düzenlemek", "Sahte Belge Düzenlenmesini Tahrik Etmek", "Sahte Belgeyi Tedavüle Sürmek"le suçlanırken, birlik çalışanları Hasan Akar ve Nejdet Tunççağ’a "Sahtekârlıkla Kayıt Temin Etmek" suçlaması yapılmıştı.

Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nde görevli Polis Çavuşu Yahya Suiçmez Mahkeme’ye bugün verdiği şahadetinde, 28 Mart 2024 tarihinde alınan Mahkeme emri gereği KKTC genelinde, ülkeye getirilen üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarıyla ilgili bir tahkikat başlatıldığını söyledi. 

Zanlı Cafer Gürcafer hakkında Polis’in iddiaları

"Zanlı Gürcafer işlemleri hızlandırmak için bir iş takipçisinden 135 bin 800 Euro aldı" 

Yahya Suiçmez, soruşturma kapsamında Polis’e ifade veren bir iş takipçisinin, müracaatları ile ilgili işlemleri hızlandırmak için 2022 ile 2023 yılları arasında toplam 135 bin 800 Euro’yu zanlı Cafer Gürcafer'e verdiğini söylediğini kaydetti. 

Polis Çavuşu Suiçmez, zanlının başkanlığını yürüttüğü Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği'nin 2007 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ülkeye gelecek yabancı işçilerin "ön izin", "ön izin uzatma" ve "kota" işlemlerinin yapılabilmesi için protokol imzalandığını belirtti. 

"Bir inşaat şirketinin haberi olmaksızın 55 kişilik kota başvurusunu iptal ettirdi"

Yahya Suiçmez, 3 Haziran’da Mali Şube'ye gelen ve şikâyette bulunan bir inşaat firması yetkilisinin, 55 kişilik kota müracaatı için Çalışma Bakanlığı'na kota başvurusunda bulunduğunu ancak bu başvurunun sonrasında zanlı Gürcafer tarafından iptal ettirildiğini Çalışma Bakanlığı’ndan öğrendiğini söylediğini kaydetti. 

Suiçmez, zanlı Gürcafer’in 55 kişinin ön izin başvuru işlemleri ile ilgili resmi belgeyle, kota başvurusunu inşaat firmasının haberi olmaksızın iptal ettirdiğini tespit ettiklerini bildirdi.

Çalışanlar Tunççağ ve Akar aleyhindeki iddialar

"İnşaat şirketi 30 kişilik ön izin başvurusu yaptı; şirketin bilgisi dışında 16 kişi KKTC’ye kanunsuz giriş yaptı ve yerleri bilinmiyor"

Polis Çavuşu Suiçmez, 9 Haziran-21 Haziran 2023 tarihinde aynı inşaat firmasının bir otelle bağlantılı olarak 30 kişilik ön izin başvurusunda bulunduğunu, firmanın bu kişilerin gelmesini beklediğini ancak firmanın bilgisi dışında bu 30 kişinin 16'sının ülkeye "kanunsuz" şekilde getirildiğini belirtti. Ve söz konusu inşaat şirketine bu konuda da bilgi verilmediğini söyledi. Suiçmez, bu kişilerin nerede olduğunun tespit edilmediğini, araştırıldığını kaydetti.

“Tunççağ ve Akar, 16 kişinin kanunsuz adaya getirilmesine vesile oldu” 

Zanlılar Nejdet Tunççağ ile Hasan Akar'ın söz konusu 16 kişinin adaya kanunsuz olarak getirilmesine "vesile olduğu”nu söyleyen Suiçmez, zanlı Nejdet Tunççağ'ın Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği'nde ön izin başvuruları işlemlerinden sorumlu kişi olduğunu; Hasan Akar'ın ise üçüncü dünya ülkelerinden getirilecek işçilerin sorumlusu olduğunu kaydetti. 

Gürcafer'in oğlunun getirdiği işçiler kayboldu 

Bir başka inşaat firması tarafından Mali Polis’e yapılan bir diğer şikâyet daha olduğunu kaydeden Yahya Suiçmez, 14 kişinin inşaat firmasının bilgisi dışında adaya getirildiğini, nerede olduklarının bilinmediğinin söylendiğini ve bu konunun da araştırıldığını dile getirdi. 

Suiçmez, bu 14 kişiyi zanlı Cafer Gürcafer'in oğlunun şirketinin getirdiğini, bu kişilerin ‘kaybolduğu’nu kaydetti.

Bir dönem Müteahhitler Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ülkeye Pakistan uyruklu işçi getirilmesi için protokol imzalandığını hatırlatan Suiçmez, protokol kapsamında ülkeye 22 kişi getirildiğini, ancak bu sayının çok daha fazla olduğu yönünde ifadelerin temin edildiğini, bu konuda da tahkikatın başlatıldığını aktardı.

"Bilgisayar verileri 20 dakika arayla silindi" 

Suiçmez, zanlılarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında zanlılar Nejdet Tunççağ ile Hasan Akar'ın KTİMB binasındaki bilgisayarında arama yapıldığını ancak bilgisayarda hiçbir şey bulunmadığını ve scan dosyalarının, evrakların, pasaportlarda olan isimlerin silindiğini söyledi. Zanlılara bununla ilgili izahat sorulduğunda "prosedür gereği" silme işlemenin yapıldığını söylediklerini, bu verilerin 28 Haziran günü, 20 dakika arayla silindiğine dikkat çekti. 

Kimlere ön izin verildiğini hatırlamadılar

Suiçmez, zanlılar Tunççağ ile Akar'ın ön izin başvurularıyla ilgili süreç tamamlanmadan ön izinlerle ilgili bilgisayar çıktısı hazırlamakla birlikte bu belgeleri kimlerin aldığını hatırlamadıklarını beyan ettiklerini belirtti. 

"Aranan 1 kişi var" 

Cafer Gürcafer'le ilgili aranan bir emarenin olduğunu, 6 cep telefonunun inceleyeceğini, zanlılarla bağlantılı bir kişinin arandığını, çok sayıda ifade alınacağını ve birlik arşivinde incelenecek yüzlerce dosyanın bulunduğunu belirten Suiçmez, zanlıların lehine ve aleyhine olan tüm unsurları araştıracaklarını söyledi. Suiçmez, soruşturmanın salimen yürütülebilmesi için zanlıların 2 gün süreyle tutuklu kalmasını talep etti. 

Gürcafer’in avukatı Süleyman Özsoylular: "Bizden ifade sırasında istediğiniz izahat ile şahadetiniz bambaşka" 

Zanlı Cafer Gürcafer'in avukatı Süleyman Özsoylular, tutukluluk süresine itiraz etmedi ancak polise bazı sorular sordu. Özsoylular, müvekkili Cafer Gürcafer aleyhine herhangi bir suç unsuru tespit edilemezse şikâyette bulunan iş takipçisi hakkında yalan beyanda bulunmak; şikayetçi inşaat firmasına da amme fesatçılığı suçlaması yapılması gerektiğini iddia etti.

Zanlı 2’nin avukatı Hüseyin Koralp: “Tüm evraklar ortak portaldadır, bu evraklar mevcuttur ve silinemez”

Zanlı 2 Tunççağ'ın avukatı Hüseyin Koralp, Polis’in meseleyle ilgili aradığı kişiyle şikâyetçi arasındaki ilişkinin ne olduğunu, aranılan kişi ile şikayetçi arasında bir iş ortaklığı tespit edilip edilmediğini sordu. Yahya Suiçmez ise bu sorulara şu aşamada yanıt vermesinin doğru olmayacağını söyledi. 

Avukat Koralp tüm evrakların ortak portalda olduğunu, bu evrakların mevcut olduğunu ve silenemeyceklerini iddia etti. Bunun üzere Yahya Suiçmez, KTİMB'deki "serverler" ile "imajların" alındığını, sistem portalından kimin ne gibi işlem yaptığına bakacaklarını belirtti. 

Huzurundaki meseleyi değerlendiren Yargıç Jale Ergüden, soruşturmanın salimen yürütülmesi için zanlıların 2 gün süreyle tutuklu kalmasına emir verdi.

Mahkeme dışında Serdinç Maypa’ya sözlü saldırı

Zanlı Cafer Gürcafer hakkında daha önce bazı iddiaları programında dile getiren gazeteci Serdinç Maypa’ya Mahkeme dışında karşılaştığı Gürcafer’in yakınlarından biri tarafından ’pislik’, ‘pis köpek’, ‘soysuz’, ‘aşağılık herif’, ‘alçak herif’ gibi sözler sarf edilerek, sözlü saldırıda bulunuldu.

Ancak duruşma başlamadan önce zanlı Gürcafer’in, duruşmayı takip etmek için Mahkeme'ye gelen Serdinç Maypa'nın yanından geçerken Maypa'ya elini uzatarak, elini sıktığı görüldü.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın