Dünya

Bilimsel araştırma Neandertallerin neden soylarının tükendiğine yeni bir kanıt buldu

Kopenhag Üniversitesi bilim insanlarının yürüttüğü yeni bilimsel bir çalışma Neandertallerin neden soyunun tükendiğine yeni bir kanıt sundu.

Arkeolog Ludovic Slimak, 2015 yılında Fransa'nın Rhône Vadisi'ndeki bir kaya sığınağında beş diş bulduğunda, bunların bir Neandertale ait olduğu hemen anlaşılmıştı. Keşif, 1979'dan beri Fransa’da keşfedilen antik türe ait ilk sağlam kalıntıları oluşturmuştu.

"Hobbit" dizisindeki bir karakterden esinlenerek "Thorin" adı verilen kalıntılar Neandertallerin neden yok olduğuna dair bilinen teoriyi destekliyor. 

Son yıllarda araştırmacılar, modern insanların neden hayatta kaldığına ve Neandertallerin yaklaşık 40 bin yıl önce niçin soylarının tükendiğine dair farklı açıklamalar ortaya koydu.

Kopenhag Üniversitesi'ndeki Globe Enstitüsü'nden yeni bir çalışma, ana hipotezlerden birini destekliyor. 

Science Daily'nin aktardığına göre, bilimsel çalışmayı yapan ekipten Globe Enstitüsü'nden Doçent Martin Sikora, "Neandertallerden gelen bu genomlara baktığımızda, bunların oldukça akraba evliliği yaptığını ve bu nedenle çok fazla genetik çeşitliliğe sahip olmadıklarını görüyoruz. Nesiller boyunca küçük gruplar halinde yaşıyorlar. Akraba evliliğinin bir popülasyondaki genetik çeşitliliği azalttığını biliyoruz, bu da uzun vadede hayatta kalma yeteneklerine zarar vermiş olabilir." dedi. 

Bilim insanı, "Yeni bulunan Neandertal genomu, daha önce incelenen diğer geç Neandertallerden farklı bir soy hattına ait. Bu, Neandertallerin sosyal örgütlenmesinin, erken modern insanlardan farklı olduğu fikrini destekliyor." diyerek devam etti.

Başka bir deyişle, Neandertallerle karşılaştırıldığında erken modern insanların diğer gruplarla bağlantı kurma olasılığı daha yüksekti; bu da hayatta kalmak istiyorsanız bir avantajdır.

'Thorin'.

Thorin'in şu ana kadar 31 dişi, çenesinin bir parçası ve beş parmak kemiği bulundu. Dişlerinin şekli tipik bir Neandertal'e benziyor, ancak iki ekstra alt azı dişi olması, çalışmaya göre akraba evliliğini akla getiriyor.

Ekipten bir başka araştırmacı Tharsika Vimala, Neandertallerin kendilerini daha küçük gruplar halinde örgütleyerek izole yaşam tarzları sürdürdüklerini, daha fazla iletişim kurabilen ve bilgi alışverişinde bulunabilen erken modern insanların aksine bu becerileri çok geliştiremediklerini kaydediyor ve “Sibirya'da erken modern insanların, küçük topluluklar halinde yaşarken, akraba evliliğiyle ilgili sorunlardan kaçınmak için çiftleşme ağları oluşturduklarına dair kanıtlar görüyoruz ki bu Neandertallerde görmediğimiz bir şey" diyor.

DNA, Neandertallerin tarihine ışık tutuyor

Araştırmacılar, Avrasya'da keşfedilen önemli sayıda Neandertal kalıntısı göz önüne alındığında, Avrupa'da çok az Neandertal DNA'sı buldular. En eski Neandertal DNA'larından bazıları 120 bin yıl öncesine dayanıyor ve bu DNA'lar Denisova Mağarası'nda (Altay Dağları) ve Scladina'daki (Belçika) ve Hohlenstein-Stadel'deki (Almanya) mağaralarda bulunan Neandertallerden elde edildi. Aslında, "yeni" Neandertal genomu, Batı Avrupa'da bulunan türünün yalnızca beşinci örneği ve yaşı 50 bin yılın altında.

Ayrıca araştırmacılar Fransa'dan bilinen başka bir geç Neandertal'in genomunu yeniden analiz etti ve bu bireyin 'yeni' genomdan farklı olan uzak bir Neandertal soyundan da atalar taşıdığını buldu. Bulgular, Batı Avrupa'da çöküşlerine kadar birden fazla izole topluluğun var olabileceğini gösteriyor.

Çalışma Cell Genomics dergisinde yayımlandı.

Kaynaklar: CNN -  Science Daily

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın