Dünya

Bilimsel araştırma: İnsanlık 16 bin değil, 23 bin yıl önce Kuzey Amerika’daydı

Buzul çağında, çok daha eski tarihlerde Kuzey Amerika'da insanların yaşadığı ortaya çıktı.

Kuzey Amerika'da yaşayan ilk insanlara dair son bulgular insanlığın bölgede 23 bin yıl önce yaşadığını gösteriyor.

2021'de ABD'de New Mexico'da bulunan fosilleşmiş ayak izleri üzerinde yapılan bir çalışmanın ardından araştırmacılar, izlerin 23.000 yaşına kadar olduğuna dair yeni kanıtlar buldu.

Science dergisinde yayımlanan, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'ndan jeolog Jeff Pigati’nin başkanlığında yapılan son araştırma, insanların Kuzey Amerika'ya yaklaşık 16.000 ila 13.000 yıl önce geldiğine dair önceki bilgilerin aksine çok daha erken bir tarihte kıtaya gelmiş olabileceğini kanıtlıyor.

Araştırma sonuçları, 2021'de New Mexico'daki White Sands Ulusal Parkı'nda bulunan fosilleşmiş ayak izlerinin 20.000 ila 23.000 yıl öncesine ait olduğu bulgusunu destekliyor.

Araştırmacılar bu bulguya ulaşmak için karasal bitkilerden elde edilen eski polenlerin karbon izotop analizini yaptı ve New Mexico bölgesindeki kilolarca kumdan yaklaşık 75.000 polen tanesi çıkarıldı.

Neredeyse bir yıl süren süreçte, Dünya'da buzul dönemde, Son Buzul Maksimumu'nun yaşandığı tarihlere uygun olarak bölgede daha soğukta yaşayabilen köknar, ladin, çam ve adaçayının bol olduğu görüldü. 

Söz konusu polen tanelerinin en büyüğü, çoğunlukla çam polenleriydi ve polenler karbon analizine tabi tutuldu. Ekip ayrıca, 'optik olarak uyarılmış lüminesans' olarak bilinen ve özünde kuvars kumunun yüzeyin altında ne kadar süre kaldığını ortaya çıkaran bir yöntem kullanarak Beyaz Kum çökeltilerinin bir tabakasının tarihini belirlemeye çalıştı.

2021'de yapılan araştırmada da, göl kıyısında bulunan Beyaz Kum fosillerinin su bitkisi Ruppia cirrhosa'dan elde edilen tohumların radyokarbon tarihlemesine göre yaklaşık 23.000 ila 21.000 yıl öncesine ait olduğu ileri sürülmüştü.

Son araştırma, insanlığın Kuzey Amerika’da Son Buzul Maksimumu sırasında yaşadığına ilişkin yeni bir kanıt sunuyor.
Kaynaklar: ScienceThe New York Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın