Dünya

Avrupa Birliği Batı Balkan ülkelerinin birliğe üye olmasını hızlandırmak istiyor

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne girmesine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, gazeteci kökenli İtalyan milletvekili David Sassoli, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne girmesine izin verilmesi çağrısında bulundu ve genişlemeyi "barış ve refah için olumlu bir proje" olarak nitelendirdi.

Alman medya grubu Funke Mediengruppe'nin 6 Haziran tarihli haberine göre Sassoli, "Genişleme hem bölgeye hem de bir bütün olarak Avrupa'ya muazzam faydalar sağlayabilir, genişleme istikrarlı, müreffeh ve barışçıl bir kıtanın güvence altına alınmasına yardımcı olabilir" dedi.

Ancak bu ülkelerin AB’ye ne kadar hızlı katılabilecekleri, Batı Balkan ülkelerinin katılım kriterlerini yerine getirmelerine bağlı.

"Bu ülkelerin her birinde reformların tamamlanması gerekiyor" diyen Sassoli, Avrupa Birliği'nin de sözlerini tutması ve ilerlemeyi tanıması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Kosova

AB hâlihazırda Karadağ ve Sırbistan ile üyelik müzakerelerini yürütürken, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya resmi adaylar. Kuzey Makedonya geçen ay AB ile müzakerelere başlamak için Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya'nın desteğini aldı.

Bosna-Hersek ve Kosova ise açıklamaya kadar müzakereler için potansiyel adaylar olarak görülüyordu.

AB’nin Batı Balkan ülkelerine genişleme süreci, bir kısmı etnik bölünmelerden kaynaklanan büyük zorluklar yaşadı. 

Genişleme müzakere çerçevesinin kabulü içinse tüm AB üyelerinin oybirliği gerekiyor.

Bulgaristan-Kuzey Makedonya anlaşmazlığı

Bulgaristan, geçen yıl dil ve tarihe ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle Kuzey Makedonya ile AB arasında üyelik müzakerelerinin başlatılmasını veto etmişti.

Üsküp'ün hem kimliğinin hem de dilinin Bulgar kökenli olduğunu kabul etmesini isteyen Bulgaristan, geçen ay üyelik müzakerelerindeki vetosunu kaldırmayı planlamadığını vurguladı.

Üsküp uzun zamandır Makedoncanın ülkenin kültürünün ve ulusal kimliğinin bir parçasını oluşturan ayrı bir Güney Slav dili olduğu konusunda ısrar ederken, Sofya Makedoncanın Bulgarcanın bölgesel bir lehçesi olduğunu ileri sürüyor.

Rusya ve Çin'in bölgede nüfuz kazanma çabalarına karşılık Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılım müzakerelerinin hızlandırılması gerektiği bugüne dek pek çok kez dillendirildi.

Kaynak: Radio Free Europe/Radio Liberty

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın