Dünya

Aşılılarda test ve sprey aşı neden önemli?

Sprey aşılarla Covid-19'a karşı burun boşluğunda antikor üretimi uyarılabilecek.

Aşıların herhangi bir virüsü anında vurabileceği ve bizi tamamen bağışık varlıklara dönüştüreceğine dair yanlış bir kanı var. 

ABD’de Yale Halk Sağlığı Okulu'nun dekanı ve bulaşıcı hastalık epidemiyoloğu Sten H. Vermund, bunun yanlış olduğunu aşıların esasen haşere kotrol sürecine benzediğini söylüyor: Haşere kontrolünde haşereler önce etkisizleşiyor ve sonra yok oluyor. Aşılar da zehirli tuzaklara benzetilebilir. 

Tam aşılılara test yapılması ile hastalık hayati organlara zarar vermeden burun ve üst solunum yollarında yakalanır

Bağışıklı kişiler sık sık test edilmediğinde, olası enfeskiyonu hafif soğuk algınlığı olarak geçirebilir, dolayısıyla enfeksiyon geçirildiği fark edilmeyebilir. Aşılı kişiler semptomlardan bağımsız olarak tekrar tekrar test edilirse, bu testlerle enfeksiyon, bağışıklık sistemine yenilmeden önce tespit edebilir. Bu tür test sonuçları, böcek tuzağı benzetmesi gibi zayıf bir şekilde kıvrılan virüsün anlık görüntülerini gösterebilir. 

Corona virüs aşıları büyük olasılıkla çok hasta olmanızı engeller, ancak enfeksiyonu her zaman durduramaz. Her enfeksiyon da Covid-19'a ilerlemez. Virüsün, Covid-19'u karakterize eden yorgunluk, ağrı, koku kaybı veya diğer rahatsızlıklara neden olmadan birinin burnunda veya ağzında bulunması mümkündür. Asemptomatik enfeksiyon olarak bilinen bu enfeksiyonların akciğerlere veya vücudun daha derindeki diğer hayati organlarına zarar vermeden burun ve üst solunum yollarında yer alması muhtemeldir. 

Corona virüs aşıları, virüsün sağlıklı hücreleri işgal etmesini engelleyen antikorlar ve enfekte hücreleri avlayan ve öldüren T hücreleriyle vücudu çeşitli bağışıklık savaşçıları üretmeye teşvik ediyor. Corona virüs aşıları sıklıkla kol kaslarında yapılır ve ilk koruyucular göğüsteki yakın düğümlerde ve organlarda üretilir. Bir virüsün istilasından birkaç gün sonra, savaşçılar virüsü engellemeye çalışır.

Sprey aşılarla burun boşluğunda antikor üretimi uyarabilecek

Bilim insanları burunun mukus zarlarında salgılanacak antikorun, Corona virüsün burun ve ağızdan girdiği alanı koruyacağını ve burun yoluyla verilecek klinik test aşamasındaki sprey aşıların enfeksiyonu önlemekte daha iyi sonuç verebileceğini düşünüyor. Sprey aşılarla burun boşluğunda antikor üretimi uyarabilecek.

Emsal olarak verilecek örnek ise çocuk felci aşıları. İlk çocuk felci aşıları tıpkı Corona virüs aşıları gibi kas içine enjekte edildi. Ancak birkaç yıl sonra geliştirilen oral çocuk felci aşısı, çocuk felci virüsünün bağırsaktan sızmasını engelleyerek enfeksiyonu daha başarılı bir şekilde önledi. Çocuk felci aşısının rafine bir versiyonu üretilene kadar oral aşı kullanıldı. 

Tam aşılanmış kişilerde görülen enfeksiyon genellikle hafif semptomlarla seyrediyorsa da henüz bilinmeyen çok şey var

Bilim insanları tam aşı olanlarda görülen Corona virüs enfeksiyonlarının sayısını takip etmenin, aşılanmaya karşı tereddütü olanlar arasında güven uyandırmak için ikna edici veriler sunabileceğini de savunuyor.

ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin tam aşılanmış 46.000 çalışanı arasında ara sıra enfeksiyon başlangıcına rastlandı ancak bu insanlar çok hasta olmadılar ve hafif semptomları vardı.

Rockefeller Üniversitesi'nde aşılanan 400'den fazla çalışandan sadece ikisinde enfeksiyon görüldü. İki çalışanda da, koku ve tat duyusu kaybı gibi "oldukça klasik covid-19 bulguları " tespit edildi. Birinin tükürüğünde yüksek viral seviyeler olmasına rağmen, iki vaka da “hastane düzeyinde” Covid'e dönüşmedi. Her iki hastanın da doktora bile görünmeden iyi olacağı öngörüldü.

Semptomlar gösteren, aşılanmış kişilerde görülen enfeskiyonların uzun sürede Covid ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı ise henüz bilinmiyor.
Kaynak: The Washington Post

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın