Almanya pazartesi günü itibarıyla sınır kontrollerini genişletti. Dokuz komşu ülkeyle olan geçişlerde yapılan kontrollerin 6 ay sürmesi bekleniyor.
Yeni uygulama belgesiz göçmenlerin ülkeye girişini sınırlamak amacıyla pazartesi gününden itibaren başladı.
Almanya, Avrupa’yı ziyaret edenlere tek bir devlet olarak serbest dolaşım sağlayan Schengen Anlaşması’nın "öngörülebilir tehditler"i düzenleyen 25a (4) maddesi temelinde sınır kontrolleri yapma niyetini resmen bildirmişti. Madde, "kamu düzenine veya bir üye devletin iç güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit olduğunda, o üye devletle istisnai olarak tüm iç sınırlarda veya bu sınırların belirli kısımlarında 30 günle sınırlı bir süre için veya ciddi tehdidin 30 günü aşması durumunda öngörülen süre boyunca sınır kontrolünü yeniden başlatabileceğini" belirtiyor.
Almanya’nın kararı, Schengen Anlaşması’nı ihlal ettiği ve serbest dolaşıma aykırı olduğu için diğer Avrupa Birliği üyeleri, STK’lar ve Brüksel tarafından eleştirildi.
Gelecek yıl genel seçimlerin yapılacağı Almanya’da, Şansölye Olaf Scholz hükümeti, Solingen’de toplu bıçaklı saldırı olayının ardından göç konusundaki duruşunu sertleştirmesi talebiyle aşırı sağcı siyasi gruplardan yoğun siyasi baskı altında kaldı.
AFP haber ajansının aktardığına göre, kontroller kara sınır kapılarında geçici kontrol noktalarının kurulmasını ve polis tarafından yapılan nokta kontrollerini kapsıyor.
Karar öncesinde Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve İsviçre ile sınır kontrollerinin zaten yürürlükte olduğu, kontrollerin artık Almanya'nın Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka ile olan sınırlarını da kapsayacağı bildirildi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, pazar günü yaptığı açıklamada, kararın düzensiz göçü sınırlamayı ve "suçluların girişine son vermeyi, İslamcıları erken bir aşamada tespit edip durdurmayı" amaçladığını ileri sürmüştü.
Almanya, 2015-16 yıllarında çoğunluğu Suriyeli olmak üzere bir milyondan fazla sığınmacıyı kabul etti ve 2022'de Rus işgalinin başlamasından bu yana yaklaşık bir milyon Ukraynalıya daha ev sahipliği yaptı.
Bununla birlikte başta ağustos ayında Solingen kentinde radikal İslamcı örgüt IŞİD’le bağlantılı olduğu iddia edilen ve başvurusu reddedilen Suriyeli bir sığınmacının toplu bıçaklama ile üç kişiyi öldürmesi gibi son haftalarda yaşanan bir dizi olay Almanya'yı şoke etti ve halkın öfkesini artırdı.
Bu tür saldırılar ülkede radikal sağcı güçlerin destek kazanmasına yardımcı oldu. Geçtiğimiz ay, göçmen karşıtı, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi Thüringen'deki eyalet seçimlerini kazandı ve Saksonya'da ikinci oldu.
AfD ayrıca Brandenburg'daki yaklaşan eyalet seçimleri öncesinde anketlerde önde gidiyor.
Kaynak: AFP-El Cezire
Yorumunuz