Dünya

Yapay kalpli bazı kişilerde kalp kasının yenilendiği ortaya çıktı

Kalp kendini iyileştirebilir mi? Yeni bir araştırma bunun mümkün olduğunu söylüyor.

Uluslararası bir araştırma ekibi, yapay kalpli bazı kişilerde kalp kasının yenilenebileceğine dair kanıtlar buldu.

Tucson'daki Arizona Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sarver Kalp Merkezi'ndeki bir araştırma ekibi, yapay kalp hastalarının bir alt grubunun kalp kasını yenileyebildiğini ve bunun kalp yetmezliğini tedavi etmenin ve belki de bir gün iyileştirmeye kapı açabileceğini buldu. Sonuçlar Circulation dergisinde yayınlandı.

Kalp yetmezliğinin bir tedavisi yok, sadece ilaçlar ilerlemesini yavaşlatabilir. Nakil dışında ileri kalp yetmezliği için tek tedavi, kalbin kan pompalamasına yardımcı olabilen ‘sol ventrikül destek cihazı’ adı verilen yapay bir kalp yoluyla pompa değişimidir.

Araştırmanın eş başkanı Sarver Kalp Merkezi direktörü ve Tucson'daki Arizona Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölüm şefi Dr. Hesham Sadek, "Kalp kası yaralandığında, tekrar iyileşmez. Kalp kası kaybını tersine çevirecek hiçbir şeyimiz yok" diyor. 

Dr. Sadek, yapay kalp takılmış hastalarda kalp kaslarının yenilenip yenilenemeyeceğini araştırmak için uluslararası uzmanlar arasında bir iş birliğine öncülük etti.

Ekip, yapay kalp takılan hastaların kas hücrelerinin sağlıklı kalplere göre altı kat daha hızlı yenilendiğini buldu.

Araştırmada, son evre kalp yetmezliği hastalarında kalp kası hücresi olarak bilinen kardiyomiyosit oluşumunun sağlıklı kalbe kıyasla 18 ila 50 kat daha düşük oranlarda minimal seyrederken, sol ventrikül destek cihazı tedavisi gören hastalarda sağlıklı kalbe kıyasla kardiyomiyosit yenilenmesinde 6 kat artış görüldü.

Sadek daha önce 2011 yılında Science dergisinde yayınladığı bir makalede, kalp kası hücrelerinin rahim içinde aktif olarak bölündüğünü ancak doğumdan kısa bir süre sonra bölünmeyi bırakarak enerjilerini vücuda aralıksız kan pompalamaya harcadığını ve kalbin dinlenememesinden ötürü kalp kası hücrelerinin yenilenmediğini ortaya koydu.

Ancak 2014 yılında yapay kalpli hastalarda hücre bölünmesine dair kanıtlar yayınladı ve bu, hastaların kalp kası hücrelerinin yenileniyor olabileceğine işaret etti.

Bu bulgular, yapay kalp hastalarının bir kısmında semptomların tersine dönmesi sonrasında cihazların çıkarılabileceği yönündeki diğer araştırmalardaki gözlemlerle örtüşüyordu.

Sadek, yapay kalp takılan kişilerde yapay pompanın kanı aorta ittiğini ve bunun kalbi esasen dinlendirdiğini söylüyor.

Dr. Hashem Sadek'in daha önceki çalışmaları da bu dinlenmenin kalp kası hücreleri için yararlı olabileceğini gösteriyordu.

Son çalışmada, bilim insanları ekibi yapay kalp takılan hastaların yalnızca %25'inin kalp kaslarının yenilendiğini ortaya koydu.

Dr. Sadek ve ekibi bazı yapay kalpli hastaların neden kalp kaslarının yenilendiğini, bazılarının niçin yenilenmediğini ortaya çıkararak, gelecekte kalp yetmezliğini tedavi edebileceklerini düşünüyor. 

Kaynaklar: Science Daily - Circulatian

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın