Kıbrıs

‘Afrikalı öğrenci getirenlere KKTC üniversiteleri öğrenci başına 500-600 dolar ödüyor’

Alman yayın kuruluşu DW’de (Deutsche Welle) Afrikalı gençlere yönelik 'The 77 Percent' adlı programda konuşan Vois Cyprus’un kurucu ortaklarından Emmanuel Achiri, 'insan kaçakçıları, kurumlar ve yönetim birlikte bu suçun bir parçası ve sistemin tümü bu öğrenci ajanslarının kötü uygulamalarından fayda sağlamak üzerine dizayn edildi' dedi.

Afrika’dan Kıbrıs’ın kuzeyine öğrenci getiren ve ‘öğrenci ajansları’ olarak tanımlanan, Afrikalı yurtdışı eğitim danışmanlarına KKTC üniversitelerinin öğrenci başına 500’den 600 Dolar’a kadar ödeme yaptığı, bu danışmanların KKTC’ye gelecek Afrikalı öğrencilerden de ayrıca ücret aldığı belirtildi.

Alman yayın kuruluşu DW’de (Deutsche Welle) Afrikalı gençlere yönelik 'The 77 Percent' adlı programın yapımcılarından, DW’de çalışan Ganalı gazeteci Michael Oti, Kıbrıs’ın kuzeyine üniversitelerde eğitim almaya gelen öğrencilerin sorunlarını ele aldı.

Program sırasında görüşlerini açıklayanlardan biri de 'Kıbrıs’taki en büyük uluslararası öğrenci organizasyonları'ndan Vois Cyprus’un kurucu ortaklarından Emmanuel Achiri'ydi. Kıbrıs'ın kuzeyinde doktora yaptığı belirtilen Achiri, KKTC üniversitelerinin öğrenci başına öğrenci ajanslarına 500’den 600 Dolar’a kadar ödeme yaptığını, KKTC’ye gelecek Afrikalı öğrencilerden de ayrıca ücret aldıklarını söyledi.

Emmanuel Achiri, Kıbrıs’ın kuzeyine gelen Afrikalı öğrencilerin neredeyse % 50’sinin bu ajanslar tarafından yanlış yönlendirildiklerini, kendilerine yalan söylendiğini aktardıklarını ifade etti ve çoğu eğitim danışmanının öğrencilere Kıbrıs’ta eğitim alacaklarını söylediğini ve Kuzey Kıbrıs’tan hiç bahsetmediklerini aktardı. Ajansların daha çok potansiyel öğrencilerle değil, Kıbrıs üzerine çok araştırma yapmayacaklarını düşündükleri ebeveynleri ile iletişime geçtiklerini de vurguladı.

Achiri, öğrenci ajanslarının öğrencilere Kıbrıs’ta rahatlıkla iş bulabileceklerini ve üniversitelerden burs alabileceklerinin söylendiğini ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. 

"Kıbrıs'ın kuzeyinde insan kaçakçıları, kurumlar ve yönetim birlikte bu suçun bir parçası ve sistemin tümü bu öğrenci ajanslarının kötü uygulamalarından fayda sağlamak üzerine dizayn edildi"

Emmanuel Achiri, Kıbrıs’ın kuzey bölümünde bu konuda hiçbir yasal düzenleme olmadığını, insan kaçakçılarının, kurumların ve yönetimin birlikte bu suçun bir parçası olduklarını ve sistemin tümünün bu öğrenci ajanslarının kötü uygulamalarından fayda sağlamak üzerine dizayn edildiğini söyledi.
Kaynak: DW, The 77 Percent

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın