Dünya

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Austin’den Çin’e karşı ilk adım

Austin, Çin ve Japonya arasında tartışma konusu olan Senkaku adalarını ABD’nin savunmaya hazır olduğunu söyledi.

Pentagon'un yeni başkanı ve ABD tarihinin Afrikalı Amerikalı ilk Savunma Bakanı Lloyd Austin, Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi ile görüştü. Austin, Çin ve Japonya arasında tartışma konusu olan Senkaku adalarını ABD’nin savunmaya hazır olduğunu söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Savunma Bakanı Austin, ABD-Japonya Güvenlik Anlaşmasının 5. Maddesinin Senkaku adalarını kapsadığını ve ABD'nin Doğu Çin Denizi'ndeki statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı girişime karşı olduğunu doğruladı" denildi.

Anlaşmanın yukarıda belirtilen maddesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'nın, ülkelerden birinin silahlı tehdidine karşı müştereken savunma yapması gerektiğini tanımlıyor.

Taraflar ayrıca Amerikan kuvvetlerinin Japonya'da yeniden konuşlandırılması meselesini de tartıştılar.

Her iki bakan da "özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini güçlendirmek için kendi ülkelerinin bölge içindeki ve dışındaki çeşitli ortaklarla işbirliğini geliştirmekte merkezi bir rol oynaması gerektiği görüşünü paylaştılar." Ayrıca, kitle imha silahlarının ve her tür uçuş menzilindeki balistik füzelerin tamamen ortadan kaldırılması gibi sorunları çözmek için birlikte çalışmaya devam etme niyetlerini de yinelediler.

Senkaku Adaları (Çince “Diaoyu” Adaları), Çin ile Japonya arasında uzun süredir bölgesel bir anlaşmazlığa neden oluyor. Japonya, adaların 1895'ten beri kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Pekin ise 1783 ve 1785 tarihli Japon haritalarında bile Diaoyu'nun (Senkaku) Çin toprağı olarak gösterildiğini savunuyor. 

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra adalar ABD'nin kontrolü altındaydı ve 1972'de Japonya'ya devredildi. 

Tayvan ve Çin anakarası, Japonya'nın adaları yasadışı olarak tuttuğunu ileri sürüyor. 

Japon hükümeti, Senkaku (Diaoyu) takımadalarının beş adasından üçünü 2012 yılında Japon sahibinden satın aldı ve adaları eyalet statüsüne geçirdi. Adaların eyalet olarak kabul edilmesiyle toprak anlaşmazlığı daha da arttı.

Ekonomik açıdan değerli olan adalar potansiyel petrol ve doğalgaz rezervlerine sahiptir, önemli nakliye yollarına yakındır ve zengin balıkçılık alanlarıyla çevrilidir.

Çin, 1995 yılında bölgenin yakınında doğal gazı keşfettikten sonra, Japonya, gaz yataklarının ihtilaflı bölgeye uzanabileceği gerçeğinden hareketle bölgede herhangi bir sondaj yapılmasına itiraz etti.

Nisan 2014'te ABD eski Başkanı Barack Obama, tartışmalı adaların ABD-Japonya Güvenlik Anlaşması kapsamında olduğunu açık bir şekilde belirten ilk ABD başkanı oldu, ancak Birleşik Devletler nihai egemenliği konusunda resmi bir pozisyon almadı.

Çin veya Japonya tarafından kazara meydana gelebilecek bir askeri olay veya yanlış hesaplanmış politik bir manevra, ABD ve Çin arasındaki gerginlikleri tırmandırabilir.
 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın