Dünya

ABD istihbaratı: Moskova on binlerce yedek askeri göreve çağırdı

‘Moskova Sovyet sonrası dönemden bu yana benzeri görülmemiş bir ölçekte on binlerce yedek askeri göreve çağırdı’

ABD, Rusya Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’yı işgal etmeye karar vermesi halinde birden fazla yerden hızlı ve büyük çaplı nasıl bir saldırıya hazırlandığına yönelik istihbaratını Avrupa ile paylaştı. 

Konuya aşina olan kaynaklara göre, ABD’nin Avrupalı müttefikleriyle paylaştığı bilgiler arasında Rus birlikleri ve topçu birikimini gösteren haritalar da vardı.

Bu istihbarat, geçen hafta bazı NATO üyelerine iletildi. İstihbarat üzerine Avrupalı liderler doğrudan Rusya başkanıyla temasa geçerek, Putin'i herhangi bir saldırıdan caydırmak için ciddi bir diplomatik çaba gösterdi. 

Putin gelecek yıl başlarında Ukrayna’yı işgali tartabilir

ABD, Putin'in birlikleri yeniden Ukrayna sınıra yaklaşırken, gelecek yılın başlarında bir işgali tartabileceği konusunda uyardı.

ABD istihbaratı, Rus askerlerinin Kırım'dan, Rusya sınırından ve Belarus üzerinden Ukrayna'ya geçeceği ve engebeli arazide ve dondurucu soğukta bir operasyon olarak tanımlanan operasyon için yaklaşık 100 tabur, yaklaşık 100.000 askerin taktik grupla birlikte Ukrayna'ya geçeceği bir senaryo üzerinde duruyor.

İki kaynak, taktik grup sayısının yaklaşık yarısının halihazırda mevzide olduğunu ve herhangi bir işgalin hava desteğiyle destekleneceğini söyledi.

‘Moskova Sovyet sonrası dönemden bu yana benzeri görülmemiş bir ölçekte on binlerce yedek askeri göreve çağırdı’

Aynı iki kaynak, Moskova'nın ayrıca Sovyet sonrası dönemden bu yana benzeri görülmemiş bir ölçekte on binlerce yedek askeri göreve çağırdığını kaydetti.

Herhangi bir çatışmada yedek kuvvetlerin rolü, taktik taburlar yolu açtıktan sonraki bir aşamada bölgeyi güvence altına almaktır. Rusya, büyük bir yedek asker çağrısı yaptığını ise kamuoyuna açıklamadı.

‘Moskova Ukrayna'da istikrarı bozmaya çalışmak için yeni ajanlar işe aldı’

Kaynaklara göre Kiev'i hedef alan dezenformasyondaki katlanan bir artış yaşanıyor ve Moskova Ukrayna'da istikrarı bozmaya çalışmak için yeni ajanlar işe aldı.

Putin geçen hafta herhangi bir işgal niyetini reddetti.

ABD ise Rusya’nın Ukrayna’yı kesin olarak işgal edeceğini söylemiyor çünkü bu konuda bilinmezler mevcut. Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu ay “Rusya'nın niyetleriyle konuşamam. Bunların ne olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Ukrayna sınırındaki önceki yığınaklar boşa çıktı. Ancak yetkililer, istenirse bu yığınakların hemen yeninden harekete geçecek şekilde konumlandığını söylüyor ve Rus birliklerinin nisan ayında çekilirken bile teçhizatı yerinde bıraktıklarını ve bunun da birlikleri daha hızlı ve daha kolay konumlamanır hale getirdiğini vurguluyor. 

Putin için Ukrayna, 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından yarım kalmış bir iş. Ukrayna'yı Rusya'nın bir parçası olarak görüyor. Putin savaş istemediğini söylese de, geçen hafta yaptığı bir konuşmada amacının ABD ve müttefiklerini "mümkün olduğunca uzun süre gergin tutmak” olduğunu ve böylece Rusya’nın batı sınırında ihtiyaç duyulmayan “bir çatışmayı başlatma fikrine kimsenin kapılmayacağı"nı söyledi. 

Putin, ABD'yi ve müttefiklerini Ukrayna'daki askeri altyapıyı genişletmek ve Karadeniz'deki deniz misyonlarını ve Rusya sınırları boyunca savaş uçakları uçuşlarını hızlandırmakla suçluyor. Rus yetkililer, NATO'nun Ukrayna ile genişleyen işbirliğini durdurmasını görmek istediklerini belirtiyor. 

Rusya Ukrayna’yı askeri olarak işgal ederse Ukrayna’da halk muhalefeti ile ve ekonomisinde ciddi yaptırımlarla karşılaşacak

ABD, Rus makamlarının, Ukrayna’yı askeri olarak işgal etmeye yönelik herhangi bir girişimin, sahada yaygın bir halk muhalefetiyle karşılaşacağını ve Rus ekonomisine zarar verebilecek kapsamlı Batı yaptırımlarını tetikleyeceğini anladığını düşünüyor. 

Rusya’nın son gaz, göçmen ve uyduyu yörüngeden çıkarma hamleleri dikkat çekiyor

Rusya sadece askerlerini Ukrayna’ya yeniden yığılmakla kalmıyor, aynı zamanda rekor düzeyde yüksek gaz fiyatları, Avrupa'yı Rusya karşısında savunmasız bırakıyor. Başta Polonya Avrupa Birliği üyeleri, Belarus’un göçmenleri Polonya’ya yönlendirdiği için Rusya'yı bir mülteci krizini teşvik etmekle suçladı. Ve Rusların silah testi yaparken bir uyduyu yörüngeden çıkarmaları, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Amerikalı mürettebatla birlikte tüm astronotları tehlikeye attığı suçlamalarına yol açtı.

Yine de, ABD istihbaratından haberdar olan kişilerden biri, bu olayların daha geniş bir planın parçası olduğuna inanılmadığını, ancak Rusya Başkanı tarafından fırsatçı bir şekilde istismar edildiğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, Moskova'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak ettiği ve ülkenin doğusundaki ayrılıkçı bir isyana destek verdiği 2014 yılında patladı. Bu da Rusya’ya karşı kapsamlı ABD ve Avrupa yaptırımlarını tetikledi, ancak çatışma devam etti ve doğu Ukrayna'da yaklaşık 14.000 kişi öldü. Herhangi bir yeni saldırı olması durumunda bu saldırının yedi yıl öncesinden çok daha büyük bir ölçekte olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Batılı ülkeler şu anda Kremlin'in niyetlerini bilmese de, askeri seçeneklerin sunulmakta olduğuna inanıyorlar ve Putin'in yeni yılda bir adım atmaya karar vermesi halinde büyük çaplı bir saldırı başlatacağından çok az şüphe duyuyorlar.
Kaynak: Bloomberg

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın