Dünya

Yunanistan’da ilaç şirketi ve yolsuzluk soruşturmasında iktidar oyunları

Yolsuzluk, rüşvet ve iktidar oyunlarında Yunanistan Kıbrıs'ı aratmıyor...

Geçen sene haziran ayında sonuçlanan ve ABD’de görülen İsviçreli ilaç şirketi Novartis'in karıştığı yolsuzluk ve rüşvet davasında, Novartis ve eski bir biriminin, doktorlara, hastanelere ve kliniklere ilaçlarını yazmaları ve cerrahi ürünlerini kullanmaları için rüşvet verdikleri iddia edilmiş, Norvartis’in ABD'deki cezai ve hukuki suçlamaları anlaşma yoluyla çözmek için 346 milyon dolardan fazla ödeme yapmasına karar verilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, Novartis’in Yunanistan merkezli bir birimi olan Novartis Hellas'ın ise 225 milyon dolar ceza ödeyeceğini ve ertelenmiş kovuşturma anlaşması imzalayacağını açıklamıştı.

Novartis Hellas, Yunanistan'daki devlet hastaneleri ve kliniklerin yetkililerine Novartis marka ilaç satın almaları için rüşvet verdi

Novartis Hellas, 2012'den 2015'e kadar Yunanistan'daki devlet hastaneleri ve kliniklerinin yetkililerine Novartis markalı ilaç satın almaları için rüşvet vermekle suçlanmıştı.

Soruşturma sırasında Novartis, Yunan yetkililere ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına yasadışı ödemeler yaptığını kabul etti ancak anlaşmada birkaç üst düzey politikacıya rüşvet verilip verilmediği konusu yer almadı. 

Novartis suçlamalarda Yunan siyasilere rüşvetle ilgili herhangi bir iddia bulunmadığını duyursa da Yunanistan’daki daha önceki iktidar partisi Syriza Novartis’in Yunan siyasilere rüşvet verdiğini ileri sürüyor.

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının Yunanistan’a kabaca üç milyar euroya (3,5 milyar dolar) mal olduğu tahmin ediliyor.

Yunanistan eski başbakanı Samaras'ın ilaç şirketinden içi para dolu valizler aldığı iddia edilmişti

2012-2015 arasında iktidardayken içi para dolu valizleri kabul etmekle suçlanan sağcı Yeni Demokrasi Partisi’nin eski başkanı ve Yunanistan eski başbakanı Antonis Samaras, tüm iddialara şiddetle karşı çıktı. 

Önceki sol eğilimli Syriza hükümetinin eski Adalet Bakan Yardımcısı Dimitris Papangelopoulos, partisi iktidara geldikten bir yıl sonra “Yunan devletinin kuruluşundan bu yana en büyük skandal” olarak tanımladığı olayla ilgili 2017 yılında bir soruşturma başlattı. Samaras ise soruşturmayı siyasi amaçlı olarak nitelendirdi.

Ancak Syriza 2019'da iktidarı kaybetti ve mevcut başbakan Kyriakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi tekrar iktidara geldi ve soruşturmayı baltalamaya başladı. Hatta şimdi muhalefetteki Syriza’nın üyesi Papangelopoulos'a karşı yetkilerini kötüye kullandığını iddia ederek yeni bir soruşturma başlattı.

Başka bir deyişle, araştırmacı araştırılan oldu.

Geçen hafta ise Yunanistan Yargıtay Başsavcı Yardımcısı Vasiliki Theodorou’nun emekli olmadan hemen önce, "davadaki temel gerçeği araştırmak için" "Ekaterini Kelesi" ve "Maximos Sarafis" kod adlı muhbirleri koruma statüsünden çıkarılması gerektiğini raporladığı ortaya çıktı.

Başsavcı Yardımcısı Vasiliki Theodorou emekli olmadan önce Papangelopoulos'un iddia edilen görevi kötüye kullanma iddiasını araştırmak için ihbarcıların kimliklerinin açıklanması gerektiğini iddia etti.

Theodorou'nun önerisi, eski başbakan Samaras, Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, eski başbakan yardımcısı Evangelos Venizelos,  AB eski Komiseri Dimitris Avramopoulos, İçişleri Bakanı da dahil olmak üzere, eski ve görevdeki altı yetkilinin bu ayın başlarında yaptığı benzer bir taleple uyumlu. İktidardaki Miçotakis hükümeti Novartis davasındaki tanıkların tanık koruması olmadan ifade vermesini istiyor.
Kaynak: OCCRP

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın