Dünya

‘Yapay zeka insan üzerinde kontrolü ele geçirebilir’

Yapay zekanın temellerini atan Dr. Geoffrey Hinton’dan acı itiraf...

'Yapay zeka’nın temellerini atan Dr. Geoffrey Hinton’ın mayıs ayı başında on yıllardır çalıştığı Google’daki görevinden ayrılmasının yankıları sürüyor.

2018 yılı Turing ödülünün sahibi olan ve ABD’de yaşayan İngiliz bilim insanı geçtiğimiz günlerde katıldığı bir TV programında, yapay zekanın insanlığa yönelik olarak üreteceği riskler üzerine farkındalık yaratmak için Google’dan ayrıldığını doğruladı.

40 yılı aşkın zamandır sinir ağlarında öncü çalışmaları ile tanınan ve günümüz ürünlerinin çoğunda yapay zeka sistemlerini şekillendiren Hinton, PBS televizyon kanalında yayımlanan 'Amanpour & Company' programında gazeteci Hari Sreenivasan’ın sorularını yanıtladı. 

Dijital zeka insan beyninden daha iyi öğrenebiliyor

Geoffrey Hinton röportaj sırasında son zamanlara kadar daha önce fark etmediği bir olgudan bahsetti: Öncesinde bilgisayar sistemlerinin geliştikçe insan beyninin nasıl çalıştığının daha iyi anlaşılabileceğini sandığını ancak kısa bir süre önce aniden dijital zekanın insan beyninden daha iyi öğrenebildiğini fark ettiğini açıkladı. 

50 yıldır tam tersini düşünürken ve birden daha farklı bir durumla karşı karşıya olduklarını anladığını söyleyen bilim insanı, bu sonuca nasıl vardığını anlattı.

Bir ya da iki sene önce Google’un Chat box’u Palm’ı kullandığı sırada yapay zekanın şakaların neden komik olduğunu anlatabildiğini fark ettiğini söyleyen Hinton, öte yandan Chat GPT ve benzerlerinin insandan binlerce kat daha fazla temel bilgiye sahip olduğunu vurguladı. 

Daha az bağlantı gücü ve depolama alanına sahip olmasına rağmen insandan daha fazla biliyor

Yapay zekanın 1 trilyon bağlantı gücü ile çalışmasına karşılık insan beyninin 100 katı bağlantı gücüyle, 100 katı bilgiyi depolama kapasitesine sahip olduğuna değindi ve yapay zekanın insan beyninden binlerce kez daha fazla bilgiye sahip olduğuna dikkat çekti. 

Hinton, birkaç ay önce insan beyninin yapay zeka kadar iyi öğrenme algoritmalarına sahip olmadığını anladığını da kaydetti. İnsan beyninin bilgi değişimini çok hızlı yapamadığını fakat dijital zekanın çok hızlı bilgi değişimi yapabildiğini ifade ederek, Chat GPT’nin bir insandan binlerce kat daha hızlı öğrenebileceğini belirtti. 

Yapay zeka programlarının insanların ne düşündüğünü anlayabildikleri için kurulan cümleleri otomatik olarak tamamlayabildiğini aktaran Geoffrey Hinton, yapay zekanın 50 sene önce düşünüldüğünden farklı olduğunu ve insan beyninin bazı problemleri sezgisel olarak öğrenilmiş kalıplara göre çözdüğü gibi yapay zekanın da şablonlara göre öğrenimi gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Yapay zeka insandan daha zeki olacak ve sonunda kontrolü ele geçirebilecek

Yapay zekanın insandan daha zeki olacağını ve sonunda kontrolü ele geçirebileceğini kaydeden Hinton, temiz bir toplumda yapay zekanın insanların üretime zaman ayırmasını sağlayabileceğini ancak içinde yaşadığımız temiz olmayan toplumlarda zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olmasına neden olabileceğini vurguladı. 

Yapay zeka ile sahte fotoğraf, sahte video veya sahte ses üretenlere karşı en ağır cezaların yürürlüğe sokulması gerekiyor

Bunun toplumlar için tehlike yarattığını ve önlenmesi gerektiğini altını çizen bilim insanı, devletlerin nasıl sahte para basanlara ve tedavüle sokanlara ağır ceza veriliyorsa yapay zeka ile sahte fotoğraf, sahte video veya sahte ses üretenlere karşı da en ağır cezaları yürürlüğe sokmaları çağrısında bulundu. 

Hinton yapay zeka yoluyla sahte görüntü, sahte video ve sahte ses üretmenin ancak bu suçları işleyenlere ağır ceza verilmesi ile durdurulabileceğini ifade etti.

ABD’nin bu konuda ağır cezalar koyması gerektiğini Amerika'nın demokratik sosyalist lideri ve en uzun süreli bağımsız vekili Bernie Sanders ile geçen hafta görüştüğünü söyleyen Hinton, Sanders’in de bu suçu işleyenlere ağır ceza verilmesine sıcak baktığını aktardı.

Özellikle seçimlerde yapılan yalan haberlerin ve yayılan manipüle edilmiş görüntülerin hepsinin sahte olarak kabul edilmesi gerektiğini yoksa demokrasinin kaybedileceğini kaydeden bilim insanı, bazı politikacıların demokrasinin zaten yıkılmasını istediğini ve bunun da sorun olduğuna dikkat çekti. Hinton, Cambridge Analytica’nın sahte haberlerinin İngiltere’de Brexit referandumuna, Facebook üzerinden yapılan manipülasyonlarınsa ABD’de 2016 başkanlık seçimlerinde seçime etki ettiğini hatırlattı.

Süper zekanın insanlığın kontrolünü ele geçirme riski varoluşsal bir risk haline geliyor

Hinton, süper zekanın insanlığın kontrolünü ele geçirme riskinin varoluşsal bir risk haline geldiğini vurguladı ve bu tehdidin önlenmesi için hiçbir ülkenin çıkarına olmayan bu süreçle birlikte mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Yapay zekadan başta tıp, nano teknoloji, doğal felaketleri ve küresel ısınmanın sonuçlarını tahmin etmek gibi alanlarda olağanüstü ölçekte yararlanıldığını ancak yapay zekanın insanlığın karar verme yetisinin önüne geçmesi gibi olumsuz yan etkilerinin engellenmesi gerektiğini kaydetti.

Yapay zekaya yapılan yatırım kadar, olumsuz etkilerini önlemek için de % 50’ye % 50 oranında yatırım yapılması şart

Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak ve Elon Musk gibi teknoloji liderlerinin geçen mart ayında imzaladıkları, yapay zeka laboratuvarlarındaki en güçlü sistemlerin eğitiminin en az altı ay boyunca durdurulması çağrısına katılmadığını belirten Hinton, açık mektubun medyanın dikkatini çekmek için makul bir araç olsa da önerinin hiçbir çözüm üretmeyeceğini kaydetti. Mümkün makul bir çözümün yapay zekanın kötü yan etkilerini önlemek üzere kaynak yaratılması ve bunun en azından yapay zekaya yapılan yatırım kadar, % 50’ye % 50 oranında olması gerektiğini söyledi.

5 sene sonra artık yolumuzu tamamen kaybedebiliriz

Geleceğe yönelik olarak hiçbir şeyi tahmin etmenin mümkün olmadığını, insanlığın birkaç yüz senelik kısa bir evre sonunda dijital zekalar üzerindeki kontrolünü kaybetmesinin mümkün olduğuna işaret eden bilim insanı, durumu sis içinde yolunu aramaya benzetti ve 5 sene sonra artık yolumuzu tamamen kaybetmenin olası olduğunu vurguladı.
Kaynak: PBS

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın