Amerikalı beslenme uzmanları, en zararsız olarak kabul edilen yapay tatlandırıcı sukralozun (E955) iştahı artırdığını tespit etti. Bilim insanlarına göre diyet yiyecek ve içeceklerde bulunan sukraloz kilo kaybı için önerilen etkisini tam tersi sonuçlar yaratarak ortadan kaldırıyor.
Araştırma sonuçları Amerikan Tabipler Birliği‘nin yayın organı, tıp dergisi JAMA Network Open dergisinde yayınlandı.
Yapay tatlandırıcılar, diyet ürünleri üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
İstatistiksel olarak, besleyici olmayan tatlandırıcılar (NNS), Amerikalı yetişkinlerin yüzde 40'ından fazlasında şeker isteklerini tatmin etmek için sıfır kalorili ürünler olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, NNS'nin iştah, glikoz metabolizması ve vücut ağırlığı üzerindeki etkisi konusunda bilim insanları ve beslenme uzmanları arasında halen bir fikir birliği yoktur.
Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Keck Tıp Okulu'ndaki araştırmacılar, yapay tatlandırıcıların beyin aktivitesi ve iştah üzerindeki etkilerini inceleyen bugüne kadarki en büyük araştırmayı yaptı.
Çalışma direktörü Kathleen A. Page, yaptığı basın açıklamasında, "Yapay tatlandırıcıların yararları konusunda tartışmalar var, ancak birçok insan bunları kilo vermek için kullanıyor" dedi. Page, bazı uzmanların yapay tatlandırıcıların kilo alımına, tip 2 diyabetin ve diğer metabolik bozuklukların gelişmesine katkıda bulunduklarını söylediğini ve bu çelişkili sonuçların nedenlerini belirlemek için farklı popülasyonları incelediklerini kaydetti.
Araştırma için üç gruba ayrılan 74 gönüllü ile çalışıldı. Üç seans boyunca, birinci gruptaki katılımcılar sakaroz (doğal şeker) ile tatlandırılmış 300 mililitre içecek içti; ikinci grup sukralozlu bir içecek; üçüncü kontrol grubundaki insanlar ise temiz su içti.
Sonraki iki saat boyunca, araştırmacılar katılımcılarda üç parametreyi ölçtü: İştah ve yeme isteğinden sorumlu beyin bölgelerinin aktivasyonu; kandaki glikoz, insülin ve diğer metabolik hormonların seviyeleri; ve her seanstan sonra büfeden yenen yiyecek miktarı…
Doğal şekerli içecek tüketenlere kıyasla yapay tatlandırıcılı içecek tüketenlerin iştahla ilgili beyin aktviteleri yükseldi ve daha fazla yemek yeme ihtiyacı duydular
Gruplar, eşit sayıda normal, fazla kilolu ve obez erkek ve kadından oluşuyordu.
Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) çalışmaları, sukraloz içeren içecekleri tükettikten sonra, kadınlarda ve obez kişilerde beynin yiyecek aşermelerinden ve iştahtan sorumlu bölgelerindeki aktivitenin, doğal şekerle içecek tüketen ilk gruptaki katılımcılardan bile daha yüksek olduğunu gösterdi.
Çalışma ayrıca, sukralozlu içecek alan ikinci gruptaki katılımcıların, birinci ve üçüncü gruplardaki katılımcılara kıyasla, tokluk sinyali gönderen hormon düzeylerinin daha düşük olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, ikinci grup her seanstan sonra snack barda daha fazla yemek yedi.
Sukraloz içeren içecekler beyni acıktırabilir ve bu da daha fazla kalori tüketilmesine neden olabilir
Çalışmanın yazarları, yapay tatlandırıcıların, özellikle sukralozun, katılımcıların yiyecek isteklerini ve iştahı artırdığı, özellikle kadınlarda ve obez kişilerde ek açlığa neden olduğu sonucuna vardı.
Page, “Sukraloz içeren içecekler beyni acıktırabilir ve bu da daha fazla kalori tüketilmesine neden olabilir" dedi.
Kaynak: Jama Network
Yorumunuz