Dünya

Türkiye-Azerbaycan arasında Şuşa Deklarasyonu imzalandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 11 sayfalık Şuşa Deklarasyonu'nu imzaladı.

Azerbaycan’a resmi ziyarette bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 15 Haziran'da, 11 sayfalık Şuşa Deklarasyonu'nu imzaladı ve ardından iki ülke cumhurbaşkanı basına açıklamalarda bulundu.

Aliyev’in yaptığı konuşmada şu noktalar öne çıktı:
“Deklarasyon birçok önemli konuyu kapsıyor. Uluslararası düzeyde ortak işbirliğimiz, faaliyetlerimiz, siyasi ilişkilerimiz, ekonomik ve ticari ilişkilerimiz, kültür, eğitim, spor, gençlik politikamız hemen hemen tüm alanları kapsamaktadır."

"Enerji güvenliğinin ve Güney Gaz Koridoru'nun önemi Türkiye, Azerbaycan ve Avrupa için gösterilmekte ve her konu büyük önem taşımaktadır."

"Aralarından iki konuyu vurgulamak istiyorum. Birincisi, savunma alanında işbirliği meselesi. Savunma sanayii ve karşılıklı askeri yardım konuları bu Bildiri'de yansıtılmaktadır. Bu tarihi bir başarıdır. Hep birlikte olacağımızı bir kez daha gösterdik. Türkiye ve Azerbaycan her konuda bir arada olduğu için birbirimizin güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz."

"İkinci önemli konu ise ulaşım. Bildiri, Zengazur koridorunun açılmasına ilişkin çok net ifadeler içeriyor. Bu, İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonraki yeni jeopolitik durumun sonucudur. Bugün sadece Türkiye ile Azerbaycan'ı demiryolu ve karayolu ile bağlayacak olan Zengazur koridorundan bahsetmiyoruz, pratik çalışmalarla bu koridoru oluşturuyoruz. Bu konunun İttifak Ortak Deklarasyonuna yansıtılması önemlidir” dedi.

Erdoğan’ın yaptığı konuşmada ise şu noktalar öne çıktı: 

“Türkiye olarak hem restorasyon çalışmalarında hem de özgürlük mücadelesinde kardeşlerimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Bir an önce evlerine dönmesini beklediğimiz Azerbaycanlı kardeşlerimiz için elimizden geleni yapacağız. Tabii ki sevgili kardeşimin bu konuda özel bir faaliyeti var. Gerçek sahiplerin evlerine dönmeleri yeterlidir. Azerbaycanlı kardeşlerimizin her türlü maddi yardım ve iş imkanları sağlanarak evlerine ve yerlerine dönmeleri onları önemli ölçüde zenginleştirecektir.”

“Elbette bir yandan tahribatın sonuçlarını ortadan kaldırırken, diğer yandan Karabağ ve Azerbaycan toprakları için yeni bir felaketi önlemek için gerekli önlemleri birlikte alacağız. Biz de bu alandayız inşallah Konut İnşaat Departmanımızla birlikte tüm bölgede burada adımlar planladık. Bu adımları burada Konut Yapım Kurumumuz ve ilgili kurumla birlikte çalışarak atacağız.”

"Türkiye olarak coğrafi komşuluk ilişkilerimizi de daha derin işbirliğine odaklamak istiyoruz. Ermenistan'ın kendisine uzatılan dayanışma elini iyi niyetle tutmasını ve birlikte ortak bir geleceği şekillendirme fırsatını iyi kullanmasını diliyoruz. Bildiğiniz gibi altı platformda, Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran var. Bu altı platformla birlikte artık bölgenin bir barış ve huzur bölgesi olmasını istiyoruz. Kardeşim ve ben bu adımı atmak için her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız. Sayın Putin de aynı şekilde böyle bir fedakârlığa hazır. Bu doğrultuda atılan adımlarla bölge bir barış bölgesi haline gelecektir.”

“Son dönemde ikili ticaretimizde önemli adımlar attık. Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Mart 2021'de yürürlüğe girdi. 2023 yılına kadar ticaret ciromuzu 15 milyar dolara çıkarma hedefimize adım adım ilerliyoruz. Türkiye Petrolleri başta olmak üzere birçok şirketimizin Azerbaycan'da önemli yatırımları var. Benzer şekilde, SOCAR'ın (Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti Petrol Şirketi) da aralarında bulunduğu Azerbaycanlı şirketlerin Türkiye'deki yatırımlarından memnunuz.” 

"Kardeşim ve ben SOCAR ile sadece Türkiye'de değil, gerekirse üçüncü ülkelerde de yatırım konusunu görüştük. İnşallah çalışıyoruz ve çalışacağız. Önümüzdeki dönemde ticari ve ekonomik işbirliğimizi daha da genişleteceğiz. Azerbaycan ile birlikte Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Kars ve TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) gibi büyük projeleri tamamladık. Bu projeler, ülkelerimizle birlikte tüm bölgenin refah ve istikrarına katkı sağlamaktadır. Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesinin tamamlanması ile ülkemizden geçen Azerbaycan doğalgazı Avrupa pazarında yerini almıştır. Bugün sevgili kardeşimin dediği gibi, özellikle "tek millet, iki devlet" temelinde ilişkilerimizi daha da geliştirecek yeni bir tarihi adımı atmış bulunmaktayız. Bu adım çok önemlidir. Bundan sonraki süreçte de güçlendireceğiz ve güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz”

"Şuşa'da en kısa sürede inşallah bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz."

“Öte yandan Azerbaycan'daki Güney Zengazur Koridoru projesini çok önemli buluyor ve destekliyoruz. Bu projenin uygulanması, Doğu'dan Batı'ya herkesin kullanabileceği yeni bir ortak koridor açacaktır. Bu çok önemli.”

“Salgına rağmen tarımdan enerjiye, ulaşımdan turizme, savunmadan eğitim ve kültüre her alanda işbirliğimizi geliştirmek için ortak çabalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Elbette tüm bunlara ek olarak teknoloji transferi ve ortak üretim projeleriyle de savunma sanayii alanındaki bağlarımızı güçlendiriyoruz.”

“Elbette drone'lar burada ciddi işler yaptı. Savunma sanayii alanındaki ilişkilerimiz daha da farklı bir şekilde gelişecektir. Bu farklı gelişme ile birlikte Azerbaycan sadece bir pazar değil, aynı zamanda bu süreçte bir üretim merkezi olma fırsatına da sahip olacaktır. Gücümüz Azerbaycan'ın gücüdür.”

Kaynak: APA 

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın