Dünya

Putin: Rus ordusu NATO desteğindeki ‘saldırgan’ bir güçle karşı karşıya 

Moskova’daki Kızıl Meydan'da Rusya’nın Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin kutlandığı geçit töreni sadece 45 dakika sürdü. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova’daki Kızıl Meydan’da Rusya’nın Nazi Almanyası’na karşı kazandığı zaferin kutlandığı bugünkü törende, Rus ordusunun Ukrayna’da NATO tarafından desteklenen “saldırgan” bir güçle karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Yaklaşık 45 dakika süren geçit töreni, önceki yıllara göre daha sınırlı bir katılımla yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump törenden bir gün önce Rusya ve Ukrayna arasında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de kabul ettiği üç günlük ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.

Rusya’da 26 yıldır iktidarda bulunan Vladimir Putin, törende yaptığı konuşmada, Rus ordusunun Ukrayna’da NATO destekli güçlerle savaştığını savundu.

Putin, “Zafer kazanan neslin Adolf Hitler’e karşı elde ettiği büyük başarı, bugün Ukrayna’da özel askeri operasyon yürüten askerlere ilham veriyor. Onlar, tüm NATO bloğu tarafından silahlandırılmış ve desteklenen saldırgan bir güçle karşı karşıyalar” dedi.

Putin, Moskova’nın yürüttüğü savaşın “haklı” olduğunu öne sürdü.

Rus devlet televizyonunun yayımladığı görüntülere göre, Moskova’nın ana meydanında konuşlanan askerler Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov tarafından denetlendi. Putin ise töreni tribünden izledi.

2025 baharında Ukrayna birliklerinin Kursk bölgesinden çıkarılmasında Moskova’ya yardım ettiği belirtilen Kuzey Kore ordusuna mensup askerler de anma törenlerine katıldı.

Bu yılki geçit töreni yalnızca 45 dakika sürdü. Moskova yönetimi kutlamaları önceki yıllara kıyasla daha dar kapsamlı tuttu.

Törene çok az sayıda yabancı devlet başkanı katıldı

Yaklaşık yirmi yıldır ilk kez Kızıl Meydan’da ağır askeri teçhizat, öğrenci birlikleri ya da askeri okul temsilcileri yer almadı.

Kremlin’in açıklamasına göre, törene katılan yabancı devlet başkanlarının sayısı da sınırlı kaldı.

Moskova’ya yalnızca Belarus, Malezya ve Laos liderleri ile Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun yanı sıra, Moskova’nın desteklediği ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden iki cumhuriyetin liderleri gitti.

Kaynak: Le Monde

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın