Dünya

Petrol fiyatları yüzde 5 arttı

Orta Doğu'da tırmanan çatışmaya ilişkin endişeler ve ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarıyla petrol fiyatları yükseldi.

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Joe Biden'ın, ABD'nin İsrail'le İran'ın petrol sektörüne yönelik olası bir İsrail saldırısını görüştüğünü söylemesinin ardından bugün yüzde 5 arttı.

İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırmasını destekleyip desteklemeyeceği Biden'a sorulduğunda, ABD Başkanı "Bunu görüşüyoruz" dedi.

Dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi olan İran, petrol üretiminin yaklaşık yarısını, çoğunluğu Çin'e olmak üzere yurt dışına ihraç ediyor.

İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısından bu yana, Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 10 artışla 77 dolara çıktı ancak bu rakam halen bu yılın başlarında görülen seviyelerin altında seyrediyor.

Ham petrol, Orta Doğu'daki artan gerginlikler nedeniyle son iki günde uluslararası piyasada %5'in üzerinde artış göstererek önemli bir oynaklık sergiledi. İran'ın salı günü İsrail'e yaptığı füze saldırıları bölgesel endişeleri yoğunlaştırdı ve petrol fiyatlarını yükseltti. 

Petrol fiyatlarında artış, benzin ve elektrik faturalarının yükselmesine ve enflasyon artışına neden olabilir

Enerji fiyatlarında uzun süreli artışlar, petrol fiyatlarının yükselmesine, benzin ve elektrik faturalarının artmasına ve enflasyon oranının yükselmesine neden olabilir.

Bu yıl şimdiye kadar Çin'den gelen talebin zayıf olması ve Suudi Arabistan'dan gelen arzın bol olması petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskıladı.

Petrol piyasalarındaki şu ana kadarki tepkiler, örneğin Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesine kıyasla çok daha ılımlı oldu. Ancak Ortadoğu'da artan şiddet ve daha fazla eylem tehdidi artık piyasaları etkiliyor.

Özellikle petrol tanker trafiğinin üçte birinin, LNG dondurulmuş gazının ise beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nın, herhangi bir tırmanışla tıkanma ihtimali endişe verici olarak kabul ediliyor.

Rusya'nın Ukrayna ile savaşı başladığından beri dünya, LNG tankerleriyle taşınan dondurulmuş gaza daha bağımlı hale geldi.

Kritik bir lojistik darboğaz olan, Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ni birbirine bağlayan Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerleri her gün yaklaşık 17 milyon varil petrolü Boğaz'dan taşır ve bu da dünyanın günlük petrol arzının yaklaşık %20 ila % 30’una tekabül ediyor.

Basra Körfezi'nden çıkan petrol ve doğalgaz akışına fiziksel olarak en fazla bağımlı olan bölge Asya olsa bile, bu tür gelişmelerin fiyatlar üzerinde doğrudan etkisi önemli olacaktır.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, perşembe günü yaptığı açıklamada, olası etkinin "çok ciddi" olduğunu ve gelişmeleri "son derece yakından" izlediğini söyledi.

Tüm bunlar, dünya merkez bankalarının pandemi ve Ukrayna savaşının yarattığı üç yıllık enflasyon şokunun ardından sessiz bir zafer ilan ettiği anda gerçekleşebilir.

G7 liderlerinin, İsrail'den beklenen tepkiyi yumuşatmaya çalışmasının önemli bir nedeni de petrol fiyatlarının artacak oluşudur.

Kaynak: BBC

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın