Dünya

Araştırma: New York'ta bağışıklık sisteminden kaçabilen yeni varyant yayılıyor 

Yeni varyant karşısında aşıların etkinliği azalabilir.

Bilim insanları, New York’da görülen varyantın virüsün bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olduğu düşünülen bir mutasyon içerdiğini açıkladı.

İki araştırma ekibi, Corona virüsün yeni bir formunun New York'ta hızla yayıldığını ve aşıların etkinliğini zayıflatabilecek endişe verici bir mutasyon taşıdığını keşfetti.

B.1.526 adlı yeni varyant ilk kez kasım ayında, New York’ta toplanan örneklerde ortaya çıktı. 

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ndeki (Caltech) bir bilim insanı grubunun yeni varyantla ilgili yaptığı çalışma salı günü online olarak yayınlandı. 

Columbia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan diğer bir çalışma ise henüz kamuoyuna açık olarak yayınlanmadı.

Yayınlanan çalışma, ne hakemler tarafından incelenmiş ne de bilimsel bir dergide yayınlanmıştır. Ancak uzmanlar, tutarlı sonuçların varyantın yayıldığını gösterdiğini kaydetti.

Rockefeller Üniversitesi'nden immünolog Michel Nussenzweig, "Bu pek mutlu bir haber değil. Ama bunu bilmek iyidir çünkü o zaman belki mutasyonla ilgili bir şeyler yapabiliriz" dedi.

Dr. Nussenzweig, New York'taki varyant için Kaliforniya'da hızla yayılan varyanttan daha endişe verici olduğunu söyledi. 

İngiltere'de keşfedilen başka bir bulaşıcı yeni varyant, şu anda 45 eyalette yaklaşık 2.000 vakada görüldü. Mutasyonun mart ayı sonunda ABD’de Corona virüsün en yaygın formu haline gelmesi bekleniyor.

Araştırmacılar, yeni versiyonların ortaya çıkışının bir haritasını çıkarmak üzere, enfekte olmuş insanların küçük bir kısmından alınan virüsün genetik dizilerini incelemeye devam ediyor.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) araştırmacıları, GISAID adlı bir veritabanında yüzbinlerce viral genetik dizideki mutasyonları tarayarak B.1.526'daki artışı keşfettiler. Caltech'ten işlemsel biyolog Anthony West, "New York bölgesinde yoğunlaşan ve benim daha önce görmediğim yinelenen bir model ve izole bir grup var" dedi.

West ve meslektaşları, Corona virüsün iki versiyonunun görülme sıklığının arttığını buldu: Biri, virüsün aşılardan kısmen kurtulduğu düşünülen Güney Afrika ve Brezilya'da görülen E484K mutasyonu; diğeri ise virüsün insan hücrelerine bağlanma sıklığını etkileyebilen S477N adlı mutasyon. Bu iki mutasyon da B.1.526 adı altında gruplandırılıyor.

Dr. West, şubat ortasına kadar, iki mutasyonla birlikte B.1.526’nın New York City viral dizilerinin yaklaşık % 27'sini oluşturduğunu söyledi.

Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ise farklı bir yaklaşım benimsedi. Tıp merkezlerindeki hastalardan 1.142 örneği toplayarak, sıraladılar ve Corona virüslü kişilerin % 12'sinin E484K mutasyonunu içeren varyantla enfekte olduğunu buldular.

Bu mutasyonu taşıyan virüs bulaşmış hastalar ortalamadan yaklaşık altı yaş daha yaşlıydı ve hastaneye kaldırılma olasılıkları daha yüksekti. 


Ekip ayrıca, Britanya'yı vuran varyantla enfekte olan altı vakayı, Brezilya'da tanımlanan mutosyonu taşıyan iki vakayı ve Güney Afrika varyantından etkilenmiş bir vakayı da tespit etti. 

Aaron Diamond AIDS Araştırma Merkezi Direktörü Dr. David Ho, Brezilya ve Güney Afrika varyantlarının daha önce New York'ta bildirilmediğini söyledi.

Dr. Ho, üniversite araştırmacılarının New York Eyaleti yetkililerinin yanı sıra Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ni de uyardığını söyledi. Ho ve meslektaşları, varyantların yükselişini izlemek için günde yaklaşık 100 viral genetik örneği sıralamayı planlıyor.

Diğer uzmanlar, Corona virüs varyantlarının aniden ortaya çıkmasının endişe verici olduğunu söyledi.

Penn State Üniversitesi'nden mikrobiyolog Andrew Read, "Avantajı olan varyantların frekansı oldukça hızlı artacak, özellikle sayılar her yerde azaldığında" yorumunu yaptı.

Dr. Ho'nun ekibinin yaptığı çalışma ve yeni birkaç çalışma, E484K mutasyonunu içeren varyantların, virüsün orijinal formuna göre aşılara daha az duyarlı olduğunu gösterdi.

Dr. Nussenzweig "Corona virüsten iyileşmiş veya aşılanmış kişilerin bu varyantla savaşma olasılığı çok yüksek, buna hiç şüphe yok. Ama gene de bundan biraz hasta olabilirler" dedi.

Ayrıca varyantın başkalarına bulaşması dışında virüsün dolaşımda kalmasına neden olabileceğini ve bunun da sürü bağışıklığını geciktirebileceğini vurguladı.

Ancak diğer uzmanlar biraz daha iyimser. Dr. Read, "Bu varyantlar aşıya daha dayanıklı ancak bu beni çok korkutacak büyüklükte değil" dedi.

Virüs gelişmeye devam ettikçe aşılarda ince ayar yapılması gerekecekse de Dr. Read, "Bu durum hiç aşı olmamasına kıyasla çok büyük endişeler yaratmıyor. Bardağın geçen yıla göre artık dörtte üçünün dolu olduğunu söyleyebilirim" açıklamasını yaptı.
 

Kaynak: The New York Times

Araştırma için ayrıca bkz.https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.02.14.431043v2.article-info

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın