Dünya

Köpek ve kedisi olan çocuklar daha az gıda alerjisi geliştiriyor

Japonya’da yapılan bilimsel bir çalışma, evlerinde köpekleri ve kedileri olan çocukların diğer çocuklardan daha az gıda alerjisi geliştirdiğini buldu.

Fukuşima Tıp Üniversitesi'nden Dr. Hisao Okabe tarafından yönetilen ve çarşamba günü yayımlanan bir çalışmada 66.000'den fazla çocuk takip edildi ve doğum öncesi gelişimden erken bebekliğe kadar evcil hayvanla teması olan 3 yaşına kadar olan çocuklarda alerji insidansı ölçüldü.

Evin içinde köpeklerle yaşayan çocukların yumurta, süt ve fındık alerjileri yaşama ihtimalinin daha düşük olduğu belirlenirken, kedileri olan çocukların yumurta, buğday ve soya fasulyesi alerjisine sahip olma ihtimalinin daha düşük olduğu bulundu.

Ev içinde yaşamalarına izin verilen köpeklerle büyüyen çocukların, köpekleri dışarıda yaşayan çocuklara göre daha düşük alerji oranlarına sahip olduğu kaydedildi.

PLOS One Dergisi'nde yayınlanan çalışma, fetal gelişim veya bebeklik döneminde çiftlik hayvanlarına maruz kalmanın gıda ve diğer alerji riskini azalttığını bulan daha önce Güney Afrika’da yapılan bir çalışma da dahil, önceki araştırmalara dayanıyor.

Çalışma yazarlarına göre, son çalışma geniş örneklem büyüklüğü, incelenen evcil hayvanla yiyecek yelpazesi ve doğum öncesi ve doğum sonrası maruz kalma arasında ayrımıyla alanında tektir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, gıda alerjileri ABD'li çocukların % 5'inden fazlasını etkiliyor ve gıda alerjisi çocuklarda ciddi, bazen hayatı tehdit eden sonuçlar doğurabilir. 

Araştırmacılar, sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturmak için bakteriler ve diğer mikroplarla temasın gerekli olabileceğini uzun zamandır bulguluyor.

Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Alerji-İmmünoloji şefi Edwin Kim, gelişmiş dünyada dezenfektanların ve diğer modern kolaylıkların mikroplara maruz kalmamızı sınırladığını ve gıda alerjisi oranlarının daha da yükseldiğini belirtti.

Kaynak: Wall Street Journal

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın