Dünya

Kıbrıs'ın güneyinde Kuzey Işıkları ilk kez videoya kaydedildi

Kıbrıs ve Türkiye'de Kuzey Işıkları görüldü. Güneş'teki patlamaların etkisini gelecek hafta da sürdürmesi bekleniyor.

Dünya'yı vuran alışılmadık derecede güçlü güneş fırtınası, beklenmedik yerlerde bile Kuzey Işıklarının görünmesine neden oldu. 

Oluşturduğu olağanüstü görüntülere rağmen Güneş fırtınaları potansiyel olarak enerji ve iletişimi kesintiye uğratabilir.

Genellikle manyetik yoğun Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde görülen Kuzey Işıkları (Northern Lights), Güneş’de çok güçlü patlamalar yaşanması nedeniyle daha düşük enlemlerdeki Avrupa’nın güneyinde, Kıbrıs'ta ve Türkiye’de de görüldü.

Güçlü güneş fırtınalarının Dünya atmosferindeki gazlarla çarpışması ve jeomanyetik fırtına oluşturması sonucunda, daha çok kırmızı, yeşil, pembe renkli foton parçacıklarının oluşturduğu Kuzey Işıkları, Türkiye’de bu sene tekrar Trabzon ve İstanbul’da izlendi.

Kıbrıs'ta ilk kez Kuzey Işıkları videoya kaydedildi

Kıbrıs'ın güneyinde, Trodos Dağları'ndaki gözlemevinde bulunan All-Sky panoramik kamerası tarafından Kuzey Işıkları kaydedildi. Saat 04:16'da en yoğun halde kaydedilen Kuzey Işıkları Kıbrıs'ta ilk kez videoya çekildi.

Liseleje, Danimarka-2024

Trodos, güney Kıbrıs-2024

Trabzon, Türkiye-2024

Kuzey Işıkları geçen sene kasım ayında Türkiye'de Ordu, Kırklareli, Samsun'da gözlemlenmişti.

ABD’de Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, cuma günü öğleden sonra beklenenden saatler önce nadir görülen şiddetli bir jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı. Uyarıda etkilerin hafta sonu boyunca ve muhtemelen önümüzdeki haftaya kadar sürmesi beklendiği belirtildi.

Fırtınanın şiddeti 1859'da kaydedilen tarihteki en yoğun güneş fırtınasına yaklaşıyor

1859'da kaydedilen tarihteki en yoğun güneş fırtınası, Orta Amerika'da ve hatta muhtemelen Hawaii'de kutup ışıklarının oluşmasına neden oldu. Yaşanmakta olan güneş fırtınasının 1859’dakine yaklaşması ihtimal dışı değil.

Güneş fırtınıları normalde insanların evlerinde bulunan elektrik hatları için herhangi bir risk yaratmıyor, daha çok enerji nakil hatlarına yönelik yüksek gerilim iletim hatları için risk oluşturuyor. Fırtınalardan uydular da etkilenebiliyor ve bu da Dünya'daki navigasyon ve iletişim hizmetlerini kesintiye uğratabiliyor.

Örneğin 2003'teki aşırı jeomanyetik fırtına İsveç'te elektriği kesmiş ve Güney Afrika'daki güç transformatörlerine zarar vermişti.

Fırtına bittiğinde bile GPS uyduları ile yer alıcıları arasındaki sinyaller karışabilir veya kaybolabilir. 
Kaynaklar: AP News - TRT - Filelefteros

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın