Son günlerde Rum basınında öne çıkan Yahudilik kuralları uygulanarak kesilen et, yani koşer et kesimine izin verilmesine yönelik tartışmalar ve yabancı ultra zenginlere yatırımları karşılığı Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu verilme sürecinin hızlandırılması, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin salgından dolayı artan ekonomik krize çözüm arayışlarından sadece ikisi…
Salgın nedeniyle hayvancılığın, otel ve restoranların işlerini askıya aldığı Güney Kıbrıs’ta Paskalya kutlamaları da iptal edilmek zorunda kalınca, ekonomik darboğaz derinleşti. Kıbrıs Rum Yönetimi AB bölgesindeki birçok ülkede hayvanlara büyük acı veren kesim yöntemleri nedeniyle, vahşice bulunarak yasaklanması için protesto edilen koşer eti kesimine izin veren bir yasa değişikliğini Meclis’e gönderdi. Amaç, bir miktar gelir elde etmek.
İsrail’e satılacak koşer etleri hayvanların elektrik şokuna tabi tutulmadan uzayan ve çok acı verici olarak değerlendirilen özel kesim yöntemleriyle kesilecek. 6 bin koşer diyeti yapan Kıbrıslı Rum’un bulunduğu Güney Kıbrıs’ta et iç pazara da satılabilecek.
Rum basınına yazılı bir açıklama gönderen Kıbrıs Baş Hahamı Arie Zeev Raskin, koşer eti kesimiyle hem istihdam yaratılacağını hem de İsrail’e koşer et ihracatının ardından Kıbrıs meyve ve sebzeleri dahil tarım ürünlerinin ihraç edilebileceğini açıkladı.
Hükümet hazırladığı değişiklik yasa tasarısında koşer kesimi sırasında hayvanlara ana damarları kesildikten hemen sonra anestezi uygulanmak zorunda olduğuna yönelik maddeler eklense de, bunun gene de bir 'katliam' olduğu gerçeği ortadan kalkmıyor.
AB bölgesinde Danimarka, İsveç, Norveç, Slovenya ve İzlanda helal ya da koşer et kesimlerini yasaklarken Belçika, Hollanda, Almanya ve İspanya’da dini kesimhaneler çok sıkı kurallarla kesim yapabiliyor. Avusturya ve Yunanistan’da boğaza vurulan bıçak darbesinin hemen ardından hayvana elektrik şoku verilmesine izin veriliyor.
Avrupa’daki en aktif hayvan hakları savunucusu derneklerinden L214’ün ilgili videolarını linkten izleyebilirsiniz.
Görüntüler çok rahatsız edicidir: https://www.youtube.com/user/AssociationL214
Kıbrıs Rum Yönetimi AB’nden kara para aklayanlara vatandaşlık verdiği için ciddi uyarı almış olmasına rağmen ekonomik açmaza çözüm olarak 2,5 milyon Euro’luk yatırım için ‘altın pasaport’ uygulamasını hızlandırarak, tekrar hayata geçirmeyi planlıyor.
2013’ten bu yana altın pasaport uygulaması ile 6 milyar 600 milyon Euro gelir elde eden Güney Kıbrıs, sırada bekleyen 700 zengine pasaport vermeye hazırlanıyor. Güney Kıbrıs 2012’de girdiği finansal kriz sırasında birçok sabıkalı zengine, Rus oligarklara, sahtekârlıktan aranan Çinli, İranlı, Kamboçyalı zenginlere ve az gelişmiş ülkelerdeki cuntacılara 2 milyon Euro yatırım karşılığında pasaport satmış ve sonrasında AB tarafından kara para aklamanın ve dolandırıcılığın önlenmesi politikalarına uygunsuz adımları nedeniyle uyarılmıştı.
Kıbrıs Rum yönetimi yurttaşlık verme süreçlerinde bazı hatalar yapıldığını kabul ederek geçen sene yatırım karşılığı verilen 26 pasaportu iptal etmiş ve yurttaşlığa kabul yasasında 2019’da değişiklikler yapılacağı AB’ye bildirilmişti.
Güney'de yurttaşlık yasasında bazı değişiklikler yapılsa da, dünyada salgın nedeniyle sıcak paranın kaçması sebebiyle Güney Kıbrıs'ın satacağı vatandaşlıklarda yine bazı hukuksuzluklar gündeme gelebilir.
Güney'de hâl böyle iken KKTC'de de birçok hukuksuzluğa göz yumulabileceği öngörülebilir.
Kaynaklar: Cyprus Mail/Filelefthoros/BBC
Yorumunuz