Katar Çalışma Bakanlığı, yabancı işçi çalıştırma uygulamalarına yönelik eleştiriler sonrasında, Pazar günü yabancı işçilere aylık 275 dolarlık aylık zorunlu asgari ücret uygulamasına geçildiğini ve işçilerin iş değiştirmek için mevcut işverenlerinin iznine tabi olması kuralının değiştirildiğini açıkladı.
Yeni yasayla, ev personeli de dahil olmak üzere tüm işçilere bir aylık tam zamanlı çalışma için en az 1.000 riyal (275 $) –saat başına yaklaşık 1.30 $ 'a eşdeğer ödeme yapılmasını şart koşuluyor.
İşverenlerin ayrıca her çalışan için ya yatak ve pansiyon ya da yiyecek ve konaklama için aylık 800 riyal ek ödenek sağlaması gerekiyor.
Körfez ülkelerinde ‘kafala sistemi’ olarak bilinen sistemde yapılan reform, işçilerin işlerini değiştirmek için işverenlerinden "itiraz yok" sertifikası alma zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor.
Yasal değişiklik, Katar’da nüfusun neredeyse % 90'ını oluşturan göçmen işçilerin çalışma koşullarını eleştiren İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) raporunun açıklanmasından 1 hafta sonra yapıldı.
İşverenlere yeni asgari ücreti uygulamak için altı ay süre tanındı.
Daha önce, geçici asgari ücret ayda 750 riyal (206 $) olarak belirlenmişti.
Katar, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak üzere seçildiğinden bu yana, yabancı işçilerin yapacağı geniş bir inşaat programını da hesaba katarak, istihdam düzenlemelerinde değişikliğe gitti.
Uzun süredir Katar'ın Körfez genelinde kullanılan bireysel işçilere sponsorluk yapan özel şirketler sisteminin (kafala) suistimalleri körüklediği eleştirileri yapılıyordu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçtiğimiz hafta Katar'daki bazı işçilerin, Corona virüs krizi nedeniyle ekonomik koşullar kötüleştikçe işverenlerin yasadışı olarak maaşlarını kesmesi nedeniyle büyük zorluklar yaşamaya başladıklarını aktarmıştı.
Katar'da iki milyondan fazla yabancı çalışıyor, birçoğu doğrudan veya dolaylı olarak Dünya Kupası için geniş altyapı projeleri için istihdam ediliyor.
Katar, kişi başına düşen milli geliri ile (GSYİH) dünyanın en zengin ülkesi ve başkent Doha Orta Doğu ve Güney Asya oligarklarının paralarını güvenerek yatırdığı bir finans merkezi…
Katar, bir dünya finans merkezi olmak için ihtiyaç duyduğu tüm sermayeye sahip, ancak işgücüne sahip değil: 320.000'den az Katar vatandaşı var.
Bu nedenle işçilerin ithal edilmesi gerekiyor ve şu anda Katar'da 2 milyonun üstünde göçmen işçi var. Çoğunluğu 20'li ve 30'lu yaşlarındaki Afrika ve Güney Asya'dan gelen erkek işçiler...
Katar nüfusundan ayrı, şehirlerin dışındaki büyük çalışma kamplarında barındırılıyorlar ve günlerce uzaktayken varlıklı vatandaşların bulunduğu dev alışveriş merkezleri gibi inşa edilmesine yardım ettikleri tesislere erişimleri yasak.
Bunaltıcı sıcaklıkta uzun saatler çalışıyorlar ve genellikle ayda 200-400 dolar kazanıyorlar.
Katar’da 2022 Dünya Kupası için altyapı çalışmalarında müteahhit firmalar tarafından istihdam edilen işçilerin dramını anlatan, ‘The Workers Cup’ (İşçi Kupası’) adında, ses getiren bir film çekildi.
Adam Sobel'in yönetmenliğini yaptığı filmde, Gulf Taahhüt Şirketi'ndeki bir grup işçinin yaşadıkları anlatılıyor.
Kaynak: Irish Times-AFP
Filmin trailer’ını izleyebilirsiniz:
Yorumunuz